Rundveehouderij

Foto & video 3 reacties

10.000 koeien melken in Texas

De Texaan Alan Vander Horst is in 12 jaar tijd opgeschaald van 400 naar 10.000 melkkoeien.

Foto

 • Alan Vander Horst (41) is een Texaan met een Nederlandse achtergrond. Zijn opa vertrok in de jaren dertig naar Amerika om daar als veehandelaar aan de slag te gaan. Toen Alan het bedrijf 12 jaar geleden van zijn ouders overnam, telde het 400 koeien.
  Tekst en foto's: Guus ten Hove

 • Momenteel telt het bedrijf zeven locaties die voornamelijk in de omgeving van Dallas liggen. In de loop der tijd heeft Alan de - veelal oudere - bedrijven gekocht en gerenoveerd. De bedrijven worden volgens de modernste inzichten gemanaged, waardoor de productie in de loop der jaren flink is gestegen.

 • Op deze locatie met 3.500 melkkoeien ligt de gemiddelde productie op 28 kilo melk per dag met 4,3 procent vet en 3,4 procent eiwit. De koeien worden door Mexicanen gemolken in een 60-stands buitenmelker. De productie van de 10.000 koeien is dagelijks goed voor 12 trucks vol met melk.

 • Op een andere locatie is deze bijzondere stal met airco te zien. Vander Horst besloot tot de bouw van deze stal om de extreem hoge buitentemperaturen te dempen. In de Texaanse zomer piekt de temperatuur soms tot boven de 40 graden.

 • Aan de linkerkant komt de lucht de stal binnen via een‘Padcool-systeem. In deze honingraatstructuur wordt de lucht met water gekoeld. De lucht kan maximaal 12 graden gekoeld worden.

 • De andere zijwand bestaat uit 62 grote ventilatoren om de lucht door de stal te zuigen. Goedkoop is dat niet; de extra elektriciteit kost €0,15 per koe per dag. In totaal lopen er 900 koeien in de stal.

 • Sinds een jaar heeft Vander Horst een aparte locatie voor de opfok van de kalveren. De dieren komen op de dag van geboorte en blijven er tot dag 50. Door de kalveren centraal op te fokken vermindert de melkveehouder de ziektedruk op de dieren. In de stal staan 960 eenlingboxen.

 • Dagelijks wordt er twee keer per dag melk aangevoerd van de melkveebedrijven. Deze melk wordt gepasteuriseerd en aan de kalveren gegeven. Na dag 50 gaan de dieren naar een extern opfokbedrijf om op een leeftijd van 22 maanden weer terug te keren naar één van de zes melkveebedrijven.

 • Doordat het kalf niet gelijktijdig kan eten en drinken blijven water en voer mooi schoon.

 • Het rantsoen van de melkkoeien bestaat voor 30 procent uit mais, 30 procent uit maïskorrels, 15 procent hooi, 5 procent luzerne, 10 procent sojameel en wat andere granen en mineralen.

 • Het gebruik van kruislingen is volgens Vander Horst één van de sterkste punten van zijn bedrijf. De melkveehouder kruist met Holsteins, Jerseys en Scandinavisch roodbont. Ook maakt hij af en toe gebruik van Deens en Noors roodbont en van het Schotse Ayrshire ras.

 • In totaal heeft Vander Horst 130 mensen in dienst, voornamelijk Mexicanen. Die werken voor €1.300 per maand zes maal negen uur per week.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  rene

  wat enorm groot dat kan echt alleen daar

  maar die mexicanen worden daar echt zwaar onder betaald voor nog geen 6 euro in het uur

 • no-profile-image

  Piet Slingerland

  Proficiat meneer vander Horst, het ziet er allemaal keurig en netjes uit ,u weet waar u mee bezig bent. Daar heb ik heel veel waardering voor!

 • no-profile-image

  Holland

  neemt dit bedrijf ook stagelopers aan? zo ja. dan zou ik dat graag horen.
  groeten.

Of registreer je om te kunnen reageren.