Rundveehouderij

Foto & video 13 reacties

Twee man doen 2,5 miljoen

Op het bedrijf van Herman Bakhuis draait alles om efficiëntie. Geen wonder, want hij wil met twee arbeidskrachten 2,5 miljoen liter melken. Ook de vervanging van vee wordt geminimaliseerd.

Foto

 • Herman Bakhuis (45) heeft in maatschap met zijn vrouw Bernadien (44) een melkveebedrijf in Daarle (Ov.). Ze melken momenteel 220 koeien en houden 160 stuks jongvee op 88 ha. De melkproductie ligt op 8.700 kilo met 4,30 % vet en 3,45 % eiwit. Het melkquotum bedraagt 1,9 miljoen kilo. Om zowel de eigen arbeid als die van medewerker Michiel Middeles optimaal te benutten, streeft de ondernemer ernaar om door te groeien naar 2,5 miljoen kilo melk.  Foto's: Ronald Hissink, tekst: Jacco Keuper

 • Om zijn toekomstplan te verwezenlijken is de belangrijkste schakel een moderne stal waarin je makkelijk kunt werken. Die staat er sinds drie maanden. Over het ontwerp heeft Bakhuis jaren nagedacht. In die tijd is menige tekening in de prullenbak beland omdat er een verbetering mogelijk bleek.

 • De stal is in vier groepen verdeeld. Dichtbij het onderkomen van de droge koeien is een groep verse koeien. Aan de overkant van de voergang zijn twee groepen koeien die al verder in lactatie zijn. Ook hebben de vaarzen een eigen groep.

 • Elke groep heeft zijn eigen melkrobot. Om efficiënt te werken is zoveel mogelijk geautomatiseerd. Daarbij mogen automatische melksystemen niet ontbreken. Ze zijn geplaatst in twee robotruimtes, die centraal in de stal staan. Bakhuis: ,,De overstap naar robotmelken ging heel soepel. Na veertien dagen hoefden we al nauwelijks koeien meer te halen."

 • Het voeren gebeurt nu nog met een traditionele voermengwagen. Maar ook dat is in de toekomst geen handwerk meer. De stal van Bakhuis is de eerste waar de voerrobot van Schuitemaker, de Innovado, in de praktijk zal draaien.

 • Het is haast vanzelfsprekend dat Bakhuis dan ook niet meer met de hand de mest door de roosters schuift. Dat doet een mestrobot. En het is wel zo efficiënt dat deze dan ook beide kanten van de voergang kan bewerken. Daarom heeft de achterwand van de stal twee openingen: zo kan de robot buiten de stal de oversteek naar de andere kant maken.

 • De centrale gang halverwege de stal is het kloppende hart van de organisatie. Hierdoor kan Bakhuis snel alle vier melkrobots en zijn daarboven liggende kantoor bereiken. ,,Ik loop dit stuk dagelijks minstens 20 keer." Maar ook bij de dierverplaatsingen speelt het een hoofdrol. Het is niet alleen de drijfgang die langs alle diergroepen leidt, maar ook is er een behandelstraat voor groepsbehandelingen als uiers branden en een box voor individuele behandelingen als klauwbekappen.

 • Het zeildoek aan de zijwand wordt niet handmatig opgerold. Ook dat is geautomatiseerd.

 • De ventilatie wordt gestuurd via een weerstation.

 • De kelder openen om te mixen is ook niet efficiënt. Zo is het slechts een kwestie van aftakas aankoppelen en draaien maar.

 • Bakhuis is geen trekkerboer, diercontrole en -management zijn zijn belangrijkste aandachtspunten. Vanuit zijn kantoor bovenin de stal heeft hij goed overzicht over alle groepen. ,,Als er één tochtig is, zie je dat prima vanuit hier."

 • Het hele bedrijf is planmatig georganiseerd. Zo maakt de ondernemer vijfjarenplannen waarin hij zijn toekomststrategie uitwerkt. Maar de dagelijkse praktijk heeft ook een vast ritme. Dat is vastgelegd in een weekschema.

 • De koeien hebben veel licht, lucht en ruimte in de nieuwe stal. Want naast arbeidsefficiëntie is er nog een tweede punt dat de ondernemer centraal stelde bij zijn ontwerp: de vervanging terugdringen naar 20 procent. Momenteel ligt het vervangingspercentage op 30.

 • De ligboxen zijn ruim en hoog. ,,De boxen staan op de Vetvice-norm." Voor de dieren is geen enkele belemmering. In de oude stal zag Bakhuis oudere koeien nog wel eens 'waggelen' voordat ze gingen liggen, nu niet meer. De boxen zijn zo hoog dat de dieren er onbeschadigd doorheen zouden kunnen wandelen.

 • De stal heeft diepstrooiselboxen. Medewerker Middeles vult deze wekelijks met een mengsel van zaagsel, kalk en paardenmest. Dit laatste is vooral voor de stabiliteit toegevoegd. Nu gaat het instrooien met een doseerwagen, maar Schuitemaker werkt voor bakhuis aan een speciale instrooiwagen die het mengsel verder de box in brengt.

 • Na zand geeft diepstrooisel het beste ligbed, volgens Bakhuis. ,,Het schuift niet en de koeien liggen altijd zacht."

 • Tussen de nieuwe en oude stal wordt gewerkt aan een, op het eerste gezicht, grote zandbak. Dit wordt het zandhok waarin kwetsbare koeien mogen verblijven. De gang op de voorgrond wordt daardoor straks niet alleen gebruikt om dieren van en naar de oude stal te drijven. Deze wordt nog overkapt en dient dan ook als voerplek voor de koeien in het zandhok.

 • Het zandhok van de andere kant gezien. Door extra zorg voor kwetsbare dieren zoals de ‘close up-groep’, zal het vervangingspercentage dalen.

 • De oude stal is nog steeds in gebruik voor jongvee en droge koeien.

 • Wie deze doordachte stal in het echt wil bekijken kan op zaterdag 4 juli 2009 naar de open dag bij familie Bakhuis, Hellendoornseweg 10a in Daarle (Ov.).

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dorieke

  Wilt u ook zo'n grote stal? Of een stal die goed bij uw eigen situatie past? Kom dan naar de Utregse Veehouderijdag in Breukelen. Dé beurs voor Utrechtse melkveehouders om ideeen op te doen om uw stal te verbouwen of een nieuwe stal neer te zetten voor de komende 30 jaar. Het is natuurlijk altijd handig om eerst bij de stal uit dit artikel te kijken, zodat u misschien nog beter weet wat u wil.

 • no-profile-image

  Bezoeker

  Nooit gezien, maar Herman is wellicht een boer op sportschoenen. Hij doet vooraan mee in de ratrace: Welke melkveehouder behoudt bestaansrecht in Nederland? Gaat een elitair groepje worden. Wie haalt finalegroep en heeft zijn bedrijf voor de toekomst gered. Maar hoe groot de finalegroep zal zijn? Doe eens een gok. Hoeveel melkveehouders heeft Nederland in 2020? En is dat bedrijf dan eigendom van de supermarkt, de Vara televisiepresentator, Jantje Smit of van Votron of van de familie Fentener van Vlissingen of wel van de Shell of allemaal van de Rabobank? Geef hier uw mening.

 • no-profile-image

  Jos van Kooten

  Beetje lullige reactie van Bezoeker van de Melkbar. Als je een echte kerle bent zet je gewoon je naam onder je bericht. Wat je stelt is gewoon klinkklare onzin. Juist in deze tijd met uitermate slechte prijzen is het ondernemerschap zaols Bakhuis laat zien een voorbeeld om op termijn deze ellende te overleven. Ik vraag met af of "Bezoeker" zelf wel eens achter de koeien heeft gelopen. Anders lul je niet zo stom.

  Herman Bakhuis!! Hulde en veel succes met jullie bedrijf

 • no-profile-image

  Gaston

  Staar u vooral niet blind op deze nieuewe stal collega-melkveehouders.
  Een aantal jaren geleden is in deze straat de Postcodestraatprijs gevallen en volgens goed ingelichte bronnen was de ze boer ook van de party.
  Als ik het mis heb hoor ik het graag!!!
  En als u richting Daarleveen rijdt dat staat er nog zo'n bedrijf met 4 robot's en ruimte voor zes wat vorig jaar ook open dag had. Ik heb er na de tijd de wildste verhalen van gehoord en ook al is er maar 10% van waar dan nog wil ik er niet mee ruilen.

 • no-profile-image

  Johan

  De heer Bakhuis is iemand die een melkveehouderij benadert als een ondernemer. Het is een kwestie van de juiste investeringen, en het nemen van gecalculeerde risico's. Schaalvergroting is de enige manier om de overleven in deze doodgereguleerde industrie, waar de melkprijs ook nog eens onder druk staat. Jalouzie is hier absoluut niet op zijn plaats, en reacties over het winnen van een een of andere loterij zijn dan ook compleet uit de lucht gegrepen. Het geeft echter wel aan dat de gemiddelde lezer niet meer van deze tijd is, en als zodanig hopeloos achterop raakt in deze sector.

 • no-profile-image

  Kees

  @Gaston, Deze boer heeft geen grote geldprijs gewonnen destijds, dat was 1 straat verderop. De rabobank was goed vertegenwoordigd daar, dus die zullen ook wel goede zaken doen.

 • no-profile-image

  dirk

  hoe kun je nou zoveel koeien melken in zon klein landje, mestproblemen ?
  al dat natuur land

 • no-profile-image

  Jannet

  Heel veel succes met dit prachtige bedrijf waarin naast efficiënt boeren ook de liefde voor het vak zichtbaar is!

 • no-profile-image

  hengel

  is deze reportage betaalt door Lely?
  Je krijgt automatisch iedere keer weer de robot te zien.

 • no-profile-image

  Jacco Keuper

  Nee hoor. De nieuwe fotoplayer kan verspringende foto's nog niet aan. Dat is nu hier uitgeschakeld, dus worden de beelden weer normaal getoond.

 • no-profile-image

  jan

  grappig verhaal ,loonslaaf vd rabobank en gaat het slecht schoppen ze je er zo weer van af. rare lui die veehouders piepen ,actie voeren en uitbreiden erg dom .

 • koestal

  hoeveel koeien ben je tegenwoordig en de komende 10 jaar nodig om te bestaan ?

 • Bison

  Nou mijn zegen heb je .Ik word al moe als ik alleen al aan al dat werk denk.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.