Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Luzerne maaien voor de drogerij

Met de nodige voorzichtigheid maait loonbedrijf Breure eerstejaars luzerne. Grasdrogerij Ruinerwold hakselt het en maakt er luzernebrok van.

Foto

 • Het vlinderbloemige gewas luzerne is het oudste voedergewas van de wereld. Loonbedrijf Breure merkt dat het als voedergewas in opkomst is. Han Durenkamp van het loonbedrijf: ,,Het is vaak een wisselteelt op percelen die vrijkomen bij bedrijven die stoppen of verplaatsen, maar ook gewoon in bouwplannen bij boeren." Hier maait Breure 34 hectare luzerne van Groenvoeders Flevoland in de omgeving van Nagele.

  Foto's: Sytze Bakker, tekst: Jacco Keuper

 • Het is eerstejaars luzerne en ook de eerste snede. Jaarlijks kan een goed luzernegewas drie tot vier snedes opleveren.

 • Jonge luzerne is gevoelig voor omwaaien. Om het gewas overeind te houden is er haver doorgezaaid. Haver onderdrukt ook het ontkruid door zijn snelle opkomst. Het wordt nu meegeoogst en verdwijnt dan uit de zode.

 • De Case 1190 CVX rijdt 10 tot 12 kilometer per uur. Dit is afhankelijk van de gewasdikte en het gewasstadium. Tweedejaars luzerne is sterker dan eerstejaars. Dan kan de chauffeur sneller rijden zonder de plant uit de grond te trekken.

 • Vanwege de gevoeligheid van het gewas laat chauffeur Christiaan Brandsma de maaiers bij eerstejaars luzerne meer zweven dan bij tweedejaars. Dit doet hij met de afstelling van de hef en de druk in het hydraulisch systeem.

 • Om het gewas niet te beschadigen en zo de verliezen te beperken, wordt het zo min mogelijk gekneusd.

 • De achtermaaiers zijn voorzien van transportbanden die het gewas op het zwad van de frontmaaier brengen. De middenafleg voorkomt verontreiniging met grond en beperkt bladverlies tot een minimum.

 • Dat levert mooie volle zwaden op.

 • Voor Brandsma is het maaien een ontspannen klusje. Hoewel het vanwege de grote werkbreedte en snelheid wel iets is om het hoofd erbij te houden.

 • De triplemaaier van Kuhn heeft een werkbreedte van 8,80 meter.

 • Een mooie, egale stoppel blijft achter. Deze loopt opnieuw uit en levert over zes weken weer een nieuwe snede.

 • Het gewas gaat naar Grasdrogerij Ruinerwold. Normaal heeft luzerne voor de drogerij een veldperiode van een dag. Als echter regen dreigt, wordt het direct na het maaien gehakseld. Het aantal gemaaide hectares wordt afgestemd op de hoeveelheid die de drogerij nodig heeft.

 • Het hakselen gebeurt in dit geval met een New Holland FX 40. Het kan ook met een bunkerhakselaar die in vrachtwagens lost.

 • Het levert in de kipper een frisgroen, vers gehakseld product op. Nu is het droge stofgehalte nog ongeveer 25 procent. In de brok na het drogen is dat 94 procent.

 • Het werkgebied van de drogerij ligt in een straal van 100 kilometer rond vestigingsplaats Ruinerwold. Het gewas wordt er met dubbele kippers naartoe gebracht. Om de vaart erin te houden worden de laatste lege wagens door de hakselaar meegenomen naar het volgende perceel.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Robert Emmink

  Mooie fotoserie hoor. Toch nog een kleine kanttekening; wij kunnen heel veel hier op de drogerij maar van lucerne grasbrok maken lukt ons echt niet............

Of registreer je om te kunnen reageren.