Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Zonnepanelen op dak ligboxenstal

Henk den Hartog en Wilma van der Wolf hebben zonnepanelen laten plaatsen op het dak van hun ligboxenstal. De installatie heeft een maximale opbrengst van circa 7.500 kilowattuur per jaar.

Foto

 • Henk den Hartog en Wilma van der Wolf (met zoon Daniël) melken in Abcoude (Utr.) met 130 Holstein-blaarkop-Fleckvieh kruisingen een quotum van 700.000 liter eco-melk. Ze hebben 135 ha in gebruik, waarvan 65 eigendom. Op het dak van de ligboxenstal leggen ze 40 zonnepanelen. Die halen naar verwachting een piekopbrengst van 7.480 kWh. In de toekomst financieren Amsterdamse burgers mogelijk nog eens 60 panelen van €1.100 per stuk.

  Foto's: Ton Kastermans, tekst: Tjitske Ypma

 • Het biologisch melkveebedrijf heeft diverse neventakken. Zo is er een composteerder en een boerderijwinkel. Ook doen de ondernemers aan natuurbeheer en huisvesten ze kleine bedrijven in de oude varkensstallen. Daarnaast geven ze les aan schoolkinderen. Nu is daar dus een tak bijgekomen: duurzame energieproductie.

 • Het leggen van zonnepanelen vereist vakmanschap. Vooral een goede bevestiging van de 15 kilo wegende 1 x 1,70 meter panelen is belangrijk. Volgens Eric Brandt van de Zonne-energiespecialist moeten panelen altijd aan de constructiebalken worden bevestigd en niet aan de panlatten. Die zijn niet stevig genoeg. Ook gebruikt hij hoogwaardig aluminium in combinatie met roestvrij staal, wat lang meegaat. Eerst worden de tengels gelegd.

 • Dan volgen de dwarslatten.

 • De dwarslatten worden zo bevestigd dat de panelen strak waterpas komen te liggen. Het dak ligt goed op het zuiden. Als dat maar zo is, dan maakt de hellingshoek minder uit, zolang die maar tussen de 30 en 60 graden ligt.

 • De lange dwarslatten leg je het best met zijn tweeën op de goede plek.

 • De breedte tussen de panelen luistert nauwer dan de hoogte. Daar mag wel een centimeter overblijven. Zo kunnen de panelen er makkelijk ingelegd worden en er eventueel weer uitgehaald worden als er iets mis is.

 • De panelen vallen precies in het frame.

 • De leggers zijn eigenlijk dakdekkers. Hoogtevrees hebben ze niet, maar ze passen wel op niet te veel gewicht op de pannen te zetten. Daarom werken ze op handen en voeten.

 • Zo ziet het er al strak blauw uit.

 • Het vlak lijkt wel een glijbaan, zo glad.

 • Met de schaduw van de silo wordt rekening gehouden. De panelen die daar komen te liggen krijgen een eigen ‘streng’ oftewel stroomkabel, want elk systeem is zo sterk als zijn zwakste schakel. Zo brengt een streng iets minder stroom op, maar hindert hij niet de stroomdoorvoer van de andere panelen.

 • De koeien onder het dak van de schuur ernaast vinden het allemaal best.

 • Ondertussen gaan de lessen boerderijeducatie gewoon door. Henks vrouw Wilma van der Wolf verzorgt meerdere lessen per week en werkt daarnaast ook nog op de peuterspeelzaal.

Tjitske Ypma

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Leon Camps

  Beste dames en heren,

  artikel is helaas niet helemaal juist.
  Met een geinstalleerd vermogen van 40 panelen met elk 187 WP krijg je een jaaropbrengst van ca. 6.750 KW dus geen 7.5 mW.

  Met vriendelijke groet

  Leon Camps

  Sales Manager SCHULZ Systemtechnik GmbH


  Office and Showroom Holland:
  Jan van Swolgenstraat 52A
  5866 AV Swolgen
  Telephone : +31 478 56 18 89
  Mobile tel. + 31 6 11 34 69 61

  E-mail: Leon.Camps@schulz.st
  W: www.schulz.st

  Mainoffice Germany
  Schneiderkruger Str. 12
  D - 49429 Visbek
  T +49 (0)4445 897 204
  F +49 (0)4445 897 404
  W www.schulz-systemtechnik.com


 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Heb ik het dan goed dat je hiermee "slechts" 2 doorsnee woonhuizen van stroom kunt voorzien?

 • no-profile-image

  Fret

  Ik vond 7,5 MILLIwatt al niet zoveel, volgens mij bedoelden ze 7,5 MW?

  Hey Leon, wat kost zo'n installatie tegenwoordig nou? En welke subsidies kunnen hiervoor van toepassing zijn?

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Er zat inderdaad een foutje in de inleidende tekst. De jaaropbrengst is naar schatting 7.480 kilowattuur (kWh) ofwel 7,5 megawattuur (MWh en niet: mWh). De tekst is nu aangepast.

 • no-profile-image

  Eelco Haarsma

  Beste Agrarische ondernemers, hierbij een toelichting van de Zonne-energiespecialist die dit systeem heeft geplaatst. 1 kWp vermogen levert ongeveer 850 kWh per jaar op. Deze opbrengst gaat uit van een dak georienteerd op de zuidkant met een hellingshoek van 20-50 graden. 40 panelen van 220 Wp = 8,8 kWp * 850 kWh = 7480 kWh per jaar. Als het dak meer west of oost ligt of de hellingshoek is kleiner dan 20 of groter dan 50 graden dan zal de opbrengst lager zijn. Voor meer advies betreft zonne-energie kunt u contact met mij opnemen. Met vriendelijke groet, Eelco Haarsma, De Zonne-energiespecialist (06-50504496, info@zonne-energiespecialist.nl).

 • no-profile-image

  Leon Camps

  Kijk eens naar een 75,9 KW installatie recentelijk door ons geinstalleerd in Belgie op http://solarlog-home2.eu/boutsen/

  Leon Camps
  SCHULZ Systemtechnik BV
  www.schulz.st/nl
  Tel. 06 11 34 6961

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.