Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Veehouder kuilt zelf zijn gras

Zolang er al opraapwagens zijn, kuilt familie Hemstede zelf het gras. De nieuwe ladewagen is luxe en extra groot, vanwege percelen op afstand.

Foto

 • Herman Hemstede (46) heeft een melkveebedrijf met 90 koeien in Stegeren (Ov.). De 305-dagenproductie is 9.100 kilo met 4,27 % vet en 3,41 % eiwit. Hemstede bewerkt 43 ha. Daarvan is 11,5 ha mais en 31,5 ha grasland. Zoon Gerald (17) helpt geregeld mee op het bedrijf.  Foto’s: Michel Velderman, tekst: Jacco Keuper

 • Hemstede investeerde onlangs in een nieuwe, grote opraapwagen. Reden daarvoor is dat 19 hectare land op afstand ligt. Hemstede: ,,Door de transportafstand is het duurder als de loonwerker het doet.”

  Download deze foto als wallpaper

 • De buurman heeft hetzelfde probleem. Dus die heeft ook een grote wagen. Bij de percelen op afstand helpen ze elkaar om het gras snel naar huis te rijden.

 • Zelf inkuilen is dus een bewuste keuze, die al jaren zo gemaakt wordt. ,,Al drie generaties Hemstede kuilen zelf in. Onze eerst opraapwagen was zo’n Strautmann met één invoerarm.”

 • Onlangs kocht Hemstede bij zijn dealer zijn vijfde opraapwagen; een Deutz-Fahr Rotomaster 5520. ,,Het is een demowagen. Die is net wat makkelijker geprijsd.”

 • Hemstede ruilde zijn vorige wagen in ondanks dat die pas vier jaar oud was. De voornaamste reden is capaciteit. Deze neemt 55 kuub mee, de vorige 40. Bovendien heeft de nieuwe wagen een rotorinvoer en de vorige deed dat met balken. ,,Deze wagen perst het gras veel strakker in de bak. Bij onze percelen op afstand scheelt dat een dag inkuilen.”

 • Bovendien snijdt deze wagen ook korter. Hier kunnen 35 messen in, de vorige had er maximaal 33 in twee rijen. ,,Dat lijkt een klein verschil, maar je kunt het goed weten.”

 • Het is een zeer complete wagen. Overal zitten sensoren op en zowel laden als lossen gaat na één druk op de knop automatisch en foutloos. ,,De laadautomaat werkt goed. Als de zoemer gaat, is de wagen vol. Dan kan ik nog 15 tot 20 meter rijden en dan gaat ook de trekker door de knieën.”

 • De wagen is voorzien van banden die net een slag breder zijn dan standaard; 700 millimeter breed.

 • Het rijden met de ladewagen doet Hemstede zelf. ,,Mijn zoon rijdt prima en hij zal ook wel met de wagen gaan rijden, maar laat hem eerst nog maar wat ervaring opdoen met ander werk.”

 • Hemstede doelt vooral op het risico op de kuil. De wagen is bijna 3,98 meter hoog. Het zwaartepunt ligt dus ook hoog. ,,De wagen mag iets scheef gaan, maar niet veel. Voor je het weet lig je langs de kuil.”

 • Hemstede kuilt de verschillende sneden in lagen over elkaar. ,,Dan heb je niets steeds overgangen in het rantsoen door wisselende kuilen. Zo voer ik de hele winter hetzelfde.” Dat hij meer plastic op en van de kuil moet halen bij het inkuilen, neemt hij voor lief.

 • Bovendien kan Gerald, volgens zijn vader, de kuil ‘fantastisch’ aanrijden. ,,Zodra ik de wagen leeg heb, heeft hij ‘m ook al ongeveer verdeeld. En hij rijdt de kuil daarna heel rustig en goed vast."

 • Het verdelen gebeurt met de Vliebo-kuilverdeler van de buurman. Die heeft de machine op een aantal punten wat aangepast. Zo heeft hij er een rek opgelast zodat het voer mee naar achter schuift als er een dikke laag gelost is. Ook heeft hij verticale pennen op de standaard pennen van de verdeelschotel gelast. Ook kan een tankje gemonteerd worden om zuur over de kuil te verdelen.

 • Bij deze tweede snede, wordt de kunde van Gerald op de proef gesteld. Het gras is met de brandende zon en harde wind ‘droog genoeg’ geworden. Herman: ,,We hebben het maar één keer geschud en de volgende dag zijn we direct na het middaguur begonnen met laden. Maar het was droog genoeg.”

 • Dat het droog is, is ook elders te zien. De koeien genieten van de zomerzon en zien hoe de buurman een perceel gras beregend. ,,We hebben wisselende percelen. Hier is het wat droger, aan de andere kant van het kavelpad is de grond veniger en dus natter.
  Bij de percelen op afstand heeft het meer geregend dan thuis. Dat is een voordeel, maar dan ook wel het enige voordeel van grond op afstand.”

Eén reactie

 • no-profile-image

  te winkel

  het is nu net of het ei van columbus wordt
  uitgevonden met het zelf inkuilen
  Volgens mij zijn er nog best veel boeren
  die zelf inkuilen o.a. wij.
  Maar nu wordt er weer apart veel
  aandacht aan besteedt

Of registreer je om te kunnen reageren.