Rundveehouderij

Foto & video 1801 x bekeken

Navelbreuk niet binden maar opereren

Het eerste Fleckviehkalf van weblogger Vera Wijnveen is veel ziek. De veearts constateert een navelbreuk. Die mag in Noorwegen niet afgebonden worden. Daarom wordt er geopereerd.

Foto

 • Anderhalf jaar na de eerste inseminatie met Fleckvieh en na de geboortes van vijf stieren en een doodgeboren koekalf-tweeling, wordt het lange wachten beloond. Rosa is een prachtig kalf, maar ze is wel veel ziek. Wanneer ze zes weken oud is, constateert de veearts een navelbreuk die in Noorwegen niet afgebonden mag worden, ook als het om een kleinere opening zou gaan. Bij Rosa is de opening zo groot als drie vingers, en daarom wordt een operatie geadviseerd.  Foto's en tekst: Vera Wijnveen

 • De operatie vindt plaats in de open ruimte voor de sleufsilo’s. Eerst wordt de huid geschoren. De veeartsen doen deze operatie een à twee keer per jaar want meestal, wanneer het gaat om een dergelijke grote opening, is er ook sprake van een abces, zodat opereren zinloos is. Door de ingreep zal het abces openbarsten zodat de inhoud de buikholte instroomt. Dit betekent de dood van het kalf.

 • Rosa heeft geen ontstekingsverschijnselen, alleen spijsverteringsproblemen, dus de artsen hebben goede hoop dat er geen ontsteking zit.

 • Heel voorzichtig wordt de eerste incisie gemaakt.

 • Er wordt gewerkt met verschillende hechtingsdraden en hier wordt gekeken of het pakje de juiste draadsoort bevat.

 • De opening van de navelbreuk.

 • De opening wordt gesloten met een niet-oplosbare draad, deze hechtingen blijven haar leven lang in het dier.

 • Er zijn tien hechtingen nodig om de opening te sluiten.

 • De bovenste huidlaag wordt gehecht, en deze hechtingen worden na circa tien dagen verwijderd.

 • Een week na de operatie ontstaat, ondanks de penicilline, een grote bult op de plaats van de wond. Ook een agressievere penicilline helpt niet, en de veearts, die bang is voor een abces, ziet het somber in. Moeilijk te begrijpen, als je ziet hoe gezond Rosa verder is.

 • Ruim drie weken na de ingreep barst het abces aan de goede kant open. Rosa gaat nog twee keer onder narcose om de holte te spoelen. Bij de tweede spoeling komt een van de niet-oplosbare hechtingen eruit. Aan dit kluwentje zit ook nog een stuk ander hechtingsdraad.

 • De veearts vindt het onbegrijpelijk, maar maakt zich geen zorgen meer, nu de holte leeg is. Die ene hechting kan Rosa wel missen, denkt hij, ook omdat door haar groei de breuk in verhouding steeds kleiner wordt. Wij hopen dat de arts gelijk heeft en vinden dat Rosa nu wel genoeg ellende heeft gehad!  Lees ook de weblog van Vera Wijnveen over de navelbreuk »

Of registreer je om te kunnen reageren.