Rundveehouderij

Foto & video

Licht, lucht en individueel voeren

Maatschap Arts in Volkel bouwde een nieuwe stal voor 1.200 vleeskalveren. Ze werken volgens het Petersfarm-concept. In de stal is veel daglicht, de ventilatie gaat via flashventielen en de dieren worden individueel gevoerd.

Foto

 • Jan (57), Thea (51) en Raymon (25) Arts houden in Volkel (N.-Br.) krap 2.100 kalveren. Die groeien per dag 1.040 gram, bij een voerconversie van 1,85 en een uitval van 3,8 procent.

  foto's: Bart Nijs, tekst: Robert Bodde

 • -De kalveren worden gehouden in vier stallen. De jongste is in gebruik genomen in maart 2009. Deze stal meet 90 x 34 meter en huisvest krap 1.200 kalveren in groepen van 45.

 • Het eerste dat opvalt in de nieuwe stal, is de enorme hoeveelheid daglicht. In de zij- en kopgevels zitten volop ramen en er is een 1 meter brede lichtplaat net onder de nok geplaatst, over de volle lengte van de stal. “Dit biedt enorm veel arbeidsvreugde”, zegt Thea Arts.

 • De nieuwe stal telt twee grote afdelingen. De een huisvest 15 groepen van 45 dieren, de andere 12 groepen. Door de oudere stallen ook ineens op te zetten, zijn er feitelijk drie leeftijdsgroepen op het bedrijf. Dit spreidt de afleverrisico’s.

 • Welzijn staat hoog in het vaandel bij het Petersfarm-concept waarmee de ondernemers al jaren werken. Naast het ruime daglicht is er sprake van grote groepen (40-45 dieren) en hebben de dieren afleiding in de vorm van skippyballen, spenen en schuurborstel.

 • De kalveren worden individueel gevoerd. Daarmee vallen niet of minder drinkende dieren direct op. Deze dieren worden direct uit de groep gehaald. “Afwijkende en dalende voeropname is erg goede managementsinformatie”, stelt Raymon Arts.

 • De kalveren hebben een transponder aan de achterzijde van het oormerk. Staan er twee kalveren bij de ontvanger, dan blokkeert de melkafgifte van de speen.

 • In de stal zijn twee gescheiden voercircuits aangelegd. Die worden gevuld vanuit een centrale menger. Elk circuit heeft zijn eigen medicijnmenger. De opstelling en afwerking van het voersysteem is doordacht. “We hebben op veel bedrijven gekeken en meegewerkt, en dan zie je wat makkelijk werkt”, legt Raymon Arts uit. “Als je alleen op je eigen bedrijf blijft, weet je alleen wat niet makkelijk is, maar de oplossing heb je vaak niet.’’

 • Overdacht detail: er is ruimte aangehouden tussen de menger en de wand, zodat er voor monteurs bij onderhoud en reparatie voldoende bewegingsvrijheid is. Dit vraagt nauwelijks extra bouwkosten.

 • Makkelijk bij het schoonmaken: de pompen staan verhoogd. Een trekker kan er zo onderlangs om de ruimte droog te trekken.

 • In de voerruimte is ook een toiletgroep en hygiënesluis met douche gerealiseerd.

 • De stal werkt met onderdruk. De lucht komt binnen via zogenoemde flash-ventielen die centraal aangestuurd worden via een pc.

 • In de ventielen zitten vijf lamellen. De stand ervan is per lamel regelbaar. De een kan dus omhoog, de ander naar beneden wijzen.

 • Via de meetwaaier is de minimumventilatie terug te brengen tot ongeveer 15 procent van de maximale capaciteit. Bij opleg hangt er een diafragmaschuif onder om verder te kunnen smoren.

 • De afwerking is doordacht. De voerlijnen zijn keurig in de lengterichting weggewerkt boven de hokken. “We gaan werken met een shoveltje”, licht Thea Arts toe. “Met deze opzet heb je geen bogen die je makkelijk raakt met zo’n machine. En het staat ook netter, vind ik.”

 • Het voerpad is flink ruimer dan gangbaar. Dat maakt voeren van gehakseld stro en mais met een mengwagen makkelijk.

 • Ook doordacht: de schuifdeur kan helemaal naar één kant. Daardoor blijft het voerhok bereikbaar, ook tijdens het voeren.  Op 27 juni is er open dag

Of registreer je om te kunnen reageren.