Rundveehouderij

Foto & video

Kijk op kalveren

De nieuwe, natuurlijk geventileerde stal van Wilma en Gijs van Essen in Vaassen biedt plaats aan 294 blankvleeskalveren. Boven in de stal is voor bezoekers een skybox geplaatst.

Foto

 • Met de realisatie van een nieuwe stal voor 294 blankvleeskalveren bereikt het bedrijf van Wilma (39) en Gijs (43) van Essen de maximale omvang van 1.000 kalveren. De kalveren staan onder contract bij Denkavit.  Foto’s: Ronald Hissink, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • Bouwbedrijf Wopereis in Doetinchem heeft de nieuwe stal gebouwd. De stal heeft een computergestuurde natuurlijke ventilatie.

 • De ruime, lichte stal is voorzien van een skybox, de eerste in een Nederlandse kalverstal. De skybox biedt bezoekers een goed overzicht over de stal en de kalveren. De Van Essens wilden burgers na alle negatieve informatie over de sector een blik op de werkelijke werkwijze gunnen.

 • De skybox is gerealiseerd met een subsidie van de Provincie Gelderland. Van dit geld realiseren de ondernemer ook nog een theetuin. Wanneer in de skybox daadwerkelijk bezoekers komen, weet Gijs nog niet. Hij zoekt nog een ideale combinatie met behoud van privacy.

 • De natuurlijke ventilatie in de stal werkt met grote luchtinlaten in de zijgevel en een beweegbare nok. De kleppen in de gevel kunnen vrijwel horizontaal gesteld worden, de nok kan tot 50 centimeter uitgeschoven worden.

 • In de tweede stal hangt het regelbord van de klimaatcomputer. Deze stelt de inlaat en de nokken van de twee stallen in met behulp van voelers in en buiten de stal. Resultaat: een heerlijk frisse stal waar het ook op warme dagen prettig verblijven is.

 • Op de in 2005 gebouwde stal ligt 120 vierkante meter zonnecollectoren voor de opwarming van water. Op warme dagen kan de watertemperatuur oplopen tot 80 graden. Maar ook op een bewolkte dag als 9 juni komt het water in de leidingen tot 52 graden en in de tank tot 44 graden. Voor gebruik hoeft de kalverhouder het water dan maar 32 graden bij te verwarmen. De installatie scheelt Van Essen zo’n €4.500 per jaar op de gasrekening.

 • De stal is traditioneel uitgevoerd. Gijs probeert graag wat uit en heeft de drinknippels net als in de andere stallen ondersteboven gemonteerd. Zo moet een kalf meer moeite doen om er water uit te krijgen. Dit werkt goed tegen verveling. Sinds de nippels omgekeerd zitten, heeft de kalverhouder het idee dat de kalveren minder urine drinken.

 • De drinknippels zitten boven de trog zodat er geen water in de put belandt. Kalveren drinken het gelekte water uit de trog op.

 • Tijdens de open dag zaterdag 20 juni verricht de Gelderse Gedeputeerde Harry Keereweer de officiële opening van deze eerste skybox in een Nederlandse kalverstal.  Het bedrijf aan de Gartherweg 40 in Vaassen is zaterdag 20 juni 2009 te bezichtigen van 12.00 tot 17.00 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.