Rundveehouderij

Foto & video 3408 x bekeken

Compacte stal voor €5.300

De nieuwe stal van familie Van de Lagemaat is compact, licht en voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. De compactheid is bereikt met een Weelink-voerhek en de dwars opgestelde open melkstal.

Foto

 • Jan (56), Dikkie (49) en Carlo (24) van de Lagemaat hebben in maatschap een melkveebedrijf met 110 melk- en kalfkoeien en bijbehorend jongvee. Begin juni werd het bedrijf verplaatst binnen Woudenberg (U.) omdat de verpachter geen nieuwbouw op de oude locatie toestond. Op een kleine kilometer van het oude bedrijf verrees een nieuwe ligboxenstal met plaats voor 170 koeien.
  Op 3 juli is er een open dag aan de Broekerweg 7 in Woudenberg (U.) van 13.00 tot 16.30 uur.  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De achtrijige stal meet 46 bij 35 meter. De compacte bouw kon gerealiseerd worden door het gebruik van een 18 meter lang Welink-voerhek. De oude stal was ook al uitgevoerd met een Welink-voerhek. De melkstal is open en is dwars op de ligboxen geplaatst. Ook dit bespaart ruimte in de stallengte. De totale bouwkosten lagen op €5.300 per ligplaats, exclusief btw.

 • Met een Weelink-voerhek is sturen op het rantsoen lastig, weet Carlo. ,,Maar met 170 koeien moet het voeren niet te veel tijd kosten. Nu zetten we in twee uur de voorraad van drie tot vier dagen voor. En we kunnen uit met een kuilvoersnijder, anders had er een duurdere voermengwagen bij moeten komen.”

 • De stal voldoet aan de Maatlat Duurzame Veehouderij. Het ontwerp voldeed al voor 95 procent. De ligboxen moesten 5 centimeter breder worden dan de geplande 1,10 meter. Volgens Jan kunnen de koeien door de zwevende boxafscheiding wel met 1,10 meter uit de voeten. De boxen zijn voorzien van de pasturemat en polypillow van Cowhouse.

 • Tweede aanpassing voor de Maatlat was het plaatsen van een vierde koeborstel.

 • Om de koeien door de Maatlat geëiste vrije koeverkeer te geven zijn aan de kant van de melkstal hekken geplaatst. Als de koeien binnen staan worden de hekken tussen de boxenrijen open gezet zodat de koeien rond kunnen lopen.

 • Er is gekozen voor een open 2x12 zij-aan-zij melkstal met rapid exit. De wachtruimte ligt deels achter de melkstal en tussen twee rijen boxen. De koeien moesten de eerste melkbeurten wennen, maar na een paar dagen was de melkklus binnen een uur geklaard.

 • De melkstal is uitgevoerd met airwash. Een deel van de installatie komt uit de oude stal. Om ook in de winter prettig te werken zijn er vloerverwarming en gasbranders aangelegd.

 • Via een selectiepoort kunnen koeien naar het strohok. Dit wordt gebruikt voor zieke koeien of kalfkoeien. De droge koeien staan in het aangrenzende deel van de stal. Dat voerhek kan ook gebruikt worden voor het vastzetten van attentiekoeien voor bijvoorbeeld drachtigheidscontrole. Dit is in het Weelinkvoerhek lastiger.

 • In de selectiegang zit een halve bol op de vloer. Dit is het nieuwe klauwenspraysysteem van Ingenieursbureau Van Heemskerk. Een sensor zet bij het passeren van de sproeier in werking. De sproeier raakt niet de complete klauw en is daarom vooral preventief en niet voor de behandeling van klauwproblemen.

 • Op de zolder staat de pomp met voorraadvat voor de klauwenspray. Jan verwacht jaarlijks tussen de €200 en €300 aan middel kwijt te zijn.

 • Het dak is uitgevoerd met sandwichpanelen en een Oostra oversteknok. Aan de westkant liggen drie meter lange lichtplaten. Bij een oversteknok loopt een van de dakhelften verder door dan de andere. Zo is er toch een open nok, maar geen kans op regeninslag.

 • Om bij de korte voergang toch voldoende controlemogelijkheid over de koeien te houden is er tussen de buitenste boxenrij en het windbreekgaas een doorloop gemaakt. Het windbreekgaas is gekoppeld aan een klimaatcomputer. Dit was vereist voor de Maatlat.

 • De lampen zijn oplierbaar. Zo zijn ze makkelijker te vervangen of schoon te maken.

 • In de aanbouw aan de voorzijde zijn tankhok, machineruimte en kantoor gesitueerd. Opvallend is de aanwezigheid van een hygiënesluis met douche en wc. Jan gaat er van uit dat de melkveehouderij in de toekomst, net als in de varkenshouderij, verplicht wordt tot zo’n voorziening.

  Op 3 juli 2009 is er een open dag aan de Broekerweg 7 in Woudenberg (U.) van 13.00 tot 16.30 uur.

Of registreer je om te kunnen reageren.