Rundveehouderij

Foto & video

Comfort in nieuwe stal

De nieuwe stal van Koen van Steen en Ard Vermeulen is geïsoleerd, licht en heeft ruime strooiselboxen voor de koeien. De hoogdrachtige en verse koeien lopen in strohokken. Het melken gaat via melkrobots.

Foto

 • Ard Vermeulen (links, 40) en Koen van Steen (36) werken sinds 1 juli 2008 samen. Toen is ook de nieuwe stal op het bedrijf van Vermeulen in Den Hout (N.-Br.) in gebruik genomen. Deze is tegen de ‘oude’ stal uit 1999 aangebouwd. Samen houden Vermeulen en Van Steen 200 melk- en kalfkoeien met bijbehorend jongvee.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Wijnand Hogenkamp

 • De nieuwe stal is hoger, breder en frisser dan de oude stal, waarvan de contouren achterin zichtbaar zijn.

 • Het dak is geïsoleerd met Dupanel-platen. Vermeulen en Van Steen hebben nagedacht over sandwichpanelen in combinatie met een lichtnok, maar zij vonden €400 per meter voor de lichtnok te duur. Nu zijn er twee rijen lichtplaten net naast de nok geplaatst. Volgens de mannen geeft dat evenveel licht maar is het een stuk goedkoper.

 • De loopruimte achter het voerhek is 3,50 meter. Dat is voldoende voor de koeien om zich achterlangs vretende koeien en de boxenrij te kunnen bewegen.

 • De breedte van de ligboxen in het nieuwe deel van de stal is 1,25 meter. Deze breedte is gekozen om ook de grootste koe de ruimte te geven om goed te kunnen gaan liggen en opstaan.

 • De boxbodem bestaat uit banden met zand. Daarbovenop ligt een laag gehakseld stro gemengd met zaagsel. Dat biedt prima ligcomfort. Het meeste ijzerwerk is vervangen door spanbanden bij de schoft, neus en knieën. Dat voorkomt beschadigingen aan de dieren.

 • De koeien worden gemolken met drie Lely A3-systemen. Twee daarvan zijn in juli 2008 geplaatst en in gebruik genomen. De derde melkrobot volgde in november 2008. Deze staat in de oude stal waar nu ook de vaarzen lopen. Deze jonge koeien passen beter in de boxen van 1,10 breed dan de oudere koeien. Ook is er in een aparte vaarzengroep minder concurrentie.

 • Tussen de twee melkrobots in is een stroruimte. Hier lopen de hoogdrachtige en verse koeien. Deze dieren kunnen zich via een poortje vrij naar de koppel in de ligboxen begeven of zich melden bij de melkrobot. Na bezoek in de melkrobot worden de dieren weer naar het strohok gedirigeerd.

 • De Lely Discovery-mestrobot, met het oplaadstation op de scheiding van de oude en de nieuwe stal, houdt de roosters schoon.

  Lees ook de reportage over deze stal in Boerderij van 23 juni 2009.

Of registreer je om te kunnen reageren.