Rundveehouderij

Foto & video

Campina brengt burger bij boer

Op open dagen van Campina zien 80.000 burgers waar de melk vandaan komt. Veehouder Ron Bunnik is verbaasd en collega Cor Mentink trots op het Campina-merk.

Foto

 • Friesland Campina organiseert een open boerderijdag. De zuivelproducent doet dit om burgers, en dan vooral kinderen, kennis te laten maken met de boerderij en hun te tonen waar melk vandaan komt. Naast dit educatieve onderdeel wil het bedrijf zo uiteraard ook zijn producten onder de aandacht brengen. Op tweede pinksterdag stelden ook dit jaar 55 melkveehouders hun bedrijf open voor het grote publiek. Het evenement wordt in 2009 voor de vijfde keer gehouden en is aan het uitgroeien tot een fenomeen.  Foto's: Herbert Wiggerman en Frank Uijlenbroek. Tekst: Jacco Keuper

 • Een van de deelnemende veehouders is Ron Bunnik. De 35-jarige ondernemer houdt 160 koeien in het Utrechtse IJsselstein. Deze ligging, vlakbij grote steden als Utrecht, IJsselstein en Nieuwegein, staat garant voor veel publiek. Terwijl hij en zijn vader continu rondleidingen geven, zorgen 15 vrijwilligers voor de ontvangst en uitleg bij spellen.

 • Wat Ron Bunnik daarbij opvalt, is het onophoudelijke vragenvuur dat op hem af komt, en het feit dat bezoekers ook echt op zoek zijn naar 'de boer'. ,,Ze willen je zien en zijn ook echt geïnteresseerd." Veel vragen gaan over weidegang en waarom het jongvee dan wel op stal staat. ,,Maar ook hoeveel een koe kan eten en hoe we het werk rondzetten."

 • Wat Bunnik ook opvalt, is dat de meeste bezoekers er totaal geen weet van hebben dat de melkprijs nu laag is. ,,Dat gaat volledig aan de burger voorbij. Maar ja, in de winkel merkt die er ook niet veel van natuurlijk."

 • Met een druk op de knop gaat de rapid exit van de melkstal omhoog en omlaag. Bunnik probeert zo begrijpelijk mogelijk uit te leggen hoe de melkstal werkt. ,,Dat valt nog niet mee als je er geen koeien bij hebt. Dan heb je je verhaal klaar en komt vervolgens toch de vraag 'waar zit nu de kop dan?' Maar burgers staan wel van te kijken van de automatiseringsgraad op veebedrijven."

 • Het meest bijzonder aan de open dagen vindt Bunnik dat het bezoek enthousiast is en dat ze met zo weinig tevreden zijn. Even de koeien kunnen aaien is al bijzonder.

 • En als ze dan weglopen, is het een sport ze weer terug te lokken.

 • Kalfjes zijn zo mogelijk nog aaibaarder.

 • Naast de rondleiding over het bedrijf hebben Bunnik en Campina voor vertier gezorgd. Zo is er zaklopen, handmelken en is een kipper zand naast de inrit gestort als megazandbak.

 • Voor de trekker staat een rij wachtenden. Bunnik heeft zijn Renault en Fiat schoon gemaakt en naast de stal gezet. ,,En daar staat dan gewoon een rij voor. Vaders met kinderen erop, moeders die foto's maken." Voor de veiligheid is de grondbak opgeklapt en de hef naar beneden. Ook zijn de contactsleutels eruit en zelfs de accupolen afgekoppeld, zodat ook de lampen en ruitenwissers geen speelgoed zijn.

 • Het is het tweede jaar dat Bunnik meedoet aan de Campina open boerderijdag. Vorig jaar bezochten 1.400 geïnteresseerden zijn bedrijf. Dit jaar is dat ruim overtroffen met 2.000 bezoekers. ,,Echt niet normaal, want we doen in mijn ogen niets bijzonders. Zo schokkend is het niet. Toch, op een of andere manier spreekt het aan."

 • Cor Mentink (rechts) in Fleringen is één weinige Overijsselse deelnemers. Als lid van het voormalige Friesland Foods, kon hij nu na de fusie voor het eerst meedoen. Als coöperatiebestuurder wilde hij wel voldoen aan de vraag van FrieslandCampina om het Campina-merk uit te dragen. ,,Vooral hier merk je dat heel veel mensen nog niet weten dat Campina het dagvers-merk van onze fabriek is. Ik wil graag laten zien dat wij nu ook voor het Campina-merk gaan."

 • Mentink's bedrijf ligt aan een drukke fietsroute in de omgeving van Hengelo, Almelo en Enschede. De teller stopt bij naar schatting 1.500 bezoekers, die ook hier veel interesse hebben voor het vee, de stal en hoe de melk wordt geproduceerd. De meeste bezoekers zijn burgers, maar ook enkele collega-veehouders zien hun kans schoon om even bij een ander in de stal te kijken .

 • Ook hier is de trekker heel populair, vooral bij jongens. Bij Mentink is er de keuze tussen een Deutz DX 3.70, een Case IH Maxxum 140 en (niet op de foto) een John Deere 6900. Achter deze trekkers een voerwagen, een opwagen en de voerband. Machines als de hark en schudder zijn vanwege de tanden bewust wat verder weggezet.

 • De kinderen kunnen een speurtocht doen waarbij ze vragen over het bedrijf moeten beantwoorden. De bezoekers stellen volgens Mentink de meest uiteenlopende vragen: van hoeveel magen heeft een koe (een vraag uit de speurtocht) tot hoe oud zijn koeien als ze een kalf krijgen? ,,Sommigen denken zelfs dat je een kalfje al melkt." Maar de meest verrassende vraag was toch wel: ,,Waar is hier de inpakafdeling?".

 • Daarnaast wordt er, net als op de meeste andere bedrijven, geschminkt.

 • Mentink had ook een springkussen geregeld. De veehouder is enthousiast over de open dag. ,,Volgend jaar is het zeker weer in ons district. Maar waarschijnlijk niet weer op ons bedrijf. Niet dat we het niet willen doen, maar het is leuker dat het dan op een bedrijf is dat het net weer wat anders doet dan wij."

 • Natuurlijk is er ook voldoende te snoepen. Een aantal populaire producten uit het Campina-assortiment is gratis te proeven. Het bezoekersaantal is 5.000 hoger dan vorig jaar. In totaal bezochten nu ruim 80.000 bezoekers de bedrijven.

  Bekijk ook de video over de Campina-dag in Berkhout (N.-H.)

Of registreer je om te kunnen reageren.