Rundveehouderij

Foto & video

Acrobaat blikvanger op voerdemo

Een acrobaat voor het veilig bijwerken van slootkanten is een nieuwe vinding die boeren in het Groene Hart van pas kan komen. Dat bleek op een voederwinnings-demonstratie in de Krimpenerwaard.

Foto

 • Het werk van je eigen maaier, schudder of hark ken je, maar wat kunnen andere merken of typen? Daarom vond op 5 juni 2009 een voederwinningsdemonstratie van AJK Krimpenerwaard plaats bij familie Rehorst in Berkenwoude (Z.H.). Lokale dealers in de Krimpenerwaard, A.C.A. de Jong, Boer BV en Huizer en Boom, tonen machines van Claas, Deutz-Fahr en Fella.  Foto's: Daphne van der Wal, AJK Krimpenerwaard. Tekst: Jacco Keuper

 • Als eerste worden drie soorten maaiers gedemonstreerd, allen met middenophanging.

 • In totaal wordt zes hectare gras gemaaid. Dat geeft een goed beeld van de maaiers. De verschillen zitten in details, zoals een kneuzer die het er wat hoger uit gooit dan een ander.

 • Vervolgens komen schudders in actie om het verse gras te spreiden. Bij iedere machine is er een korte uitleg door de desbetreffende dealer.

 • Blikvanger van de demonstratie is een nieuwe uitvinding van de firma Huizer en Boom. Het is een acrobaat, die bevestigd is op een aanhangwagen. De hark kan met cilinder naast de wagen worden gebracht.

 • De hark is niet bedoeld om hele percelen te harken, maar alleen om de kanten bij te werken. Jan Speksnijder, bestuurslid van AJK Krimpenerwaard: ,,Je zit hier met smalle percelen en diepe kanten." De machine blijkt niet alleen arbeidsverlichtend te werken, maar ook zeer wendbaar. Daarnaast hoeft de chauffeur niet zo dicht meer op de slootkant te rijden. De kans op verzakking en kantelen van de tractor door bijvoorbeeld muskusrattengaten is dus kleiner.

 • Maar er zijn ook 'gewone' harken te zien. Het zijn allen dubbele harken met middenafleg.

 • Zo'n 500 belangstellenden zagen het resultaat van de machines met eigen ogen. Meer dan twee keer zoveel als waar de organisatie op gerekend had. Een tevreden Speksnijder: ,,Het weer was goed en boeren hadden zelf geen gras los liggen."

 • Twee percelen die daags ervoor gemaaid zijn, worden door drie verschillende persen tot ronde balen verwerkt. Met de weeginrichting van een voermengwagen, wordt gekeken hoeveel voer er in de balen gaat. Speksnijder: ,,Op onze voerdemo bleek een verschil van 150 kilo. Maar dat werd een dag later al weer weerlegd door de leverancier van de pers die lichte balen scoorde."
  Bekijk ook de video van de voederwinningsdemonstratie »

Of registreer je om te kunnen reageren.