Rundveehouderij

Foto & video

Voedzame lasagnekuil bereiden

Wat is er lekkerder dan een gevarieerde maaltijd? De koeien van familie Van Dijk krijgen die. Tijdens het kuilen van de tweede snede worden ook snijmais en voeraardappelen in laagjes tussen het gras verwerkt.

Foto

 • Gert (51) en Joke (47) van Dijk hebben een melkveebedrijf in Zeist. Ze melken met 45 koeien een quotum van 340.000 kilo vol. Bij het bedrijf hoort 31 hectare grond. Hiervan is 22 hectare grasland en 9 hectare bouwland (mais en tarwe). Zoon Peter (19) helpt op zijn vrije maandagen thuis op het ouderlijk bedrijf.  Foto's: Ton Kastermans Fotografie, tekst: Jacco Keuper

 • Terwijl de koeien genieten van het voorjaarszonnetje hakselt loonwerker Richard van der Tol op een naastgelegen perceel gras voor familie Van Dijk.

 • Een goede maand na de eerste snede zit er al weer een aardig pak gras op. Zo op het eerste oog niets bijzonders.

 • Het geheim blijkt aan de kuil. De Van Dijks kuilen gemengd in. Gras, mais en in dit geval ook aardappelen gaan in dezelfde kuil. Joke: ,,Wij hebben geen voerwagen. We zetten de kuilblokken voor het voerhek. Ze koeien vreten dus rechtstreeks van het pak." Als bijkomend voordeel noemt Van Dijk de hogere voersnelheid die zo wordt bereikt. Er liggen namelijk geen twee kuilen open, maar slechts één.

 • De mais zit dus tot de grasoogst in een eigen kuil. Aan voeropslag ontbreekt het bij Van Dijk niet. De ondernemers beschikken over twee sleufsilo's en drie kuilplaten. ,,Dit is het vierde jaar dat we het zo doen. Het bevalt ons uitstekend."

 • Hakselen is een bewuste keuze, want kort gras zakt beter tussen de andere producten. Als de silagewagen heeft gelost, verdeelt de shovel het gras.

 • Daarna rijdt hij het product zorgvuldig vast.

 • Na het vastrijden en voor de volgende lading bij de kuil arriveert, volgt een snelle bakwissel. Het bord met tanden wordt verruild voor een dichte bak.

 • Met die bak wordt eerst een laag mais over de graskuil verdeeld. De mais komt uit de sleufsilo die tegenover deze kuilplaat ligt, dus dat is qua rijafstand goed te doen.

 • Iets verder weg ligt de volgende bestemming voor de shovelchauffeur. Uit de andere sleufsilo haalt hij voeraardappelen. Deze gaan er niet standaard door. Het is een gelegenheidspartij waar Gert toevallig tegenaan liep. ,,Ze kosten me maar 2,2 cent per kilo."

 • De aardappelen worden op dezelfde manier over de maislaag gebracht. Per vracht gras worden twee bakken mais en twee bakken aardappelen verdeeld. Die hoeveelheid is niet gebaseerd op een voeradvies, maar op de voorraad die van beide producten aanwezig is.

 • Aardappelen die naast de kuil rollen gooit Van Dijk die er met de hand weer op. De veehouder heeft één keer eerder zo aardappelen gevoerd. Op basis daarvan weet hij dat de aardappelen in de kuil verschrompelen, maar niet verrotten. ,,En de koeien zijn er gek op".

 • Het vastrijden van de kuil is normaal al de factor die de capaciteit bepaald. Maar als de shovelchauffeur er nog taken bij krijgt, moet hij helemaal aanpoten. Zeker bij Van Dijk, waar al het gras om de boerderij ligt en er dus nauwelijks transporttijd is. Om ervoor te zorgen dat de shovel het kan bijhouden, rijdt de loonwerker maar met één wagen. ,,De hakselaar staat dan soms wel even stil. Maar dat kost niet zoveel als wanneer er continu één wagen bij de kuil staat te wachten."

 • De kuil eindigt bovenop met gras. Die wordt daar met de hand dan ook nog even netjes afgewerkt. Zo zijn in een paar uur tijd 12 hectare gras, 18 ton mais en 10 ton aardappelen met elkaar verenigd. En de volgende snede? Van Dijk: ,,Die gaat net zo. Zolang we mais hebben, kuilen we op deze manier."

Of registreer je om te kunnen reageren.