Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Afwerken van een grote ligboxenstal (4)

Wim en Henk van Rooijen bouwen een nieuwe ligboxenstal met 240 boxen. De afwerking schiet al mooi op. De laatste hand wordt nu gelegd.

Foto

 • Wim (47) en Henk (43) van Rooijen in Ospel (L.) bouwen een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien. Deze krijgt 6 rijen boxen, een Triomatic voerrobot en 3 Lely melkrobots. Voor een vierde wordt de plek ingericht, pas bij groei naar 240 koeien wordt deze geplaatst.
  Voor de nieuwe stal komt een circa 200 vierkante meter grote ruimte voor de neventak die de twee echtgenotes uitbaten.  Foto’s: Bert Jansen, tekst: Jacco Keuper

 • De stal is nu echt bijna klaar. De allerlaatste hand wordt gelegd aan de afwerking. Zo worden de buitendeuren die zijn voorbereid, nu opgehangen.

 • Het stellen van de deuren is een secuur klusje. De hengsels worden netjes waterpas gehangen. Dat is niet alleen omdat het mooi lijkt, maar ook om ervoor te zorgen dat deze straks niet klemmen op het scharnierpunt. Er zitten liefst zes hengsels per deur. Dus er hoeft één niet goed te zitten en de deur klemt al.

 • De houten deuren en de kozijnen krijgen nog een laatste likje verf.

 • Niet alleen bij de deuren wordt geschilderd. De poten waarmee de ligboxen op de boxvloer zijn bevestigd, worden extra beschermd tegen roestvorming door het onderste deel te beschilderen met silolak. De onderlaag in diepstrooiselboxen bestaat namelijk uit een mengsel van kalk, stro en water. Dat zou anders de zinklaag op de boxpoot aantasten.

 • Met een brede roller wordt een coating aangebracht op de voergang. Zowel de vloer als het opstaande betonnen randje worden zo tegen invreten door zuren in het voer beschermd.

 • De coating is een chemische substantie die ontstaat door twee componenten bij elkaar te voegen. Ze worden met een roerijzer op een zware boormachine gemengd. Als dit gebeurt is moet het direct verwerkt worden, anders laat het goedje zich niet mooi meer uitrollen.

 • De voergang is niet breed (2,70 meter). Omdat er niet op de voergang gelopen hoeft te worden is gladheid geen probleem. Daardoor wordt niet alleen de voergoot, maar de complete breedte van de voergang gecoat. Door de lange steel is met een vloeiende beweging de complete breedte afgewerkt. Om strepen te voorkomen wordt de zojuist aangebrachte laag daarna ook in de lengte uitgestreken.

 • Ook diverse tussenhekken en poorten worden gemonteerd. Droge koeien gaan straks vanuit de oude stal, via een gang in de nieuwe, naar de weide. Deze poort voorkomt dat droge koeien en de melkkoeien door elkaar komen.

 • Een magneetboor is een handig hulpmiddel om de scharnieren te monteren. De boorvoet kan zich met een sterke magneet aan bijvoorbeeld een tussenstijl hechten. Vervolgens kan de boor of gatenfrees heel gedoseerd, zoals bij een kolomboor, zijn werk doen.

 • Sommige hekken komen in een standaardlengte aan. Het past dus niet altijd zoals het op de tekening staat. Een sluiting wordt daarom ter plekke nog even gelast.

 • De strohokken zijn tijdelijke opslag voor bouwmateriaal. De bouwtekening ligt daar ook op een grote doos, zo is eenvoudig terug te zoeken waar wat moet komen.

 • Op en aan de loopbrug wordt ook nog volop gewerkt. Zo worden de kabels van de voerkeuken en de koeborstels, door de kabelgoot aan de brug gelegd.

 • Bovenop de brug worden de laatste leuningen op maat gemaakt en bevestigd.

 • Achterin de stal wordt de snijunit op de voerbunkers geplaatst. De opvoerband en dwarsafvoerband (rechts) worden daarna onder de snijunit gepositioneerd.

 • Het beeldscherm moet nog geplaatst worden, anders is de kans groot dat ie sneuvelt voordat hij nodig is. Een kartonnetje vult het gat op. Een installateur met humor fleurt deze zo op!

 • Ook de voermengbak van het automatisch voersysteem, de Triomatic van Trioliet, wordt gemonteerd. De bak wordt binnengereden op de palletvork van een shovel en vervolgens voorbereid voor installatie.

 • De rode draagbalk, die nu op de voerwagen ligt, hangt straks aan de rail. De bak hangt daar dan weer met kettingen aan.

 • Uiteindelijk wordt de bak aan de geleiderail (grijs) gehangen. De stroomvoorziening, om de bak voort te laten bewegen, gaat via de rode rails ernaast.

 • De vloer in de robotruimtes krijgt nog een toplaagje op de coating.

 • Maar voordat de robots kunnen draaien moet ook de opvang van de melk goed geregeld zijn. De grote schakelkasten (links) zijn het hart van de stroomvoorziening: daar komt de hoofdleiding (3 keer 160 ampere) binnen en vandaar wordt het onderverdeeld. De installateur is nog niet helemaal klaar: de kap van het bedieningspaneel van de koeltank staat voor het buffervat van de melkrobot, dat nog in de verpakking staat.

Eén reactie

 • no-profile-image

  .

  Het is een prachtige stal, zou er zo mee willen ruilen als het geen goud aan de buitenkant is en armoe van binnen, maar ik neem aan dat ze weten wat ze doen.

Of registreer je om te kunnen reageren.