Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Verrassende details in nieuwe stal

De Ruitenburgs in Woerden bouwden een vrij standaard stal. Toch kan iedereen er van leren, want met name in de details zitten doordachte verrassingen.

Foto

 • Jaap (61), Tineke (58) en Peter (28) Ruitenburg houden in Woerden (U.) 86 stuks melkvee, 72 stuks jongvee en ’s zomers 90 vleesvarkens die ze voeren met volle wei van de bereiding van graskaas. De Ruitenburgs bouwden een nieuwe stal met 129 plaatsen. Het aantal melkkoeien zal via eigen aanfok uitgebreid worden.


  Foto's: Michel Zoeter, tekst: Robert Bodde

 • De stal heeft 2 x 2 rijen ligboxen en aan beide zijden een voergang. ,,In deze opstelling hoef je nooit koeien over de voergang te drijven”, motiveert Peter zijn keuze. ,,De middelste mestgang is tevens de wachtruimte, de koeien staan recht voor de melkstal en dat werkt erg makkelijk.”

 • Omdat het dak niet voorzien is van lichtplaten, zijn veel lichtplaten in de kopgevels geplaatst.

 • Hier geen natriumlampen maar hoogfrequente tl-buizen. Deze zijn energiezuinig en bevatten geen starters. Door de reflectoren komt het licht grotendeels op de plek waar het zijn moet: bij de koeien. ,,Ik vind dat gele licht van natriumlampen niet prettig”, stelt de veehouder.

 • In de stal wordt voornamelijk gewerkt met klaphekken. Die nemen geen ruimte in beslag en zijn makkelijk te hanteren doordat ze balanceren rond hun evenwichtspunt.

 • Voor- en achterin de stal zijn aan beide zijden grote drinkbakken geplaatst. Midden in de stal hangen twee zelfdrinkers. Hierdoor is het mogelijk de stal onder te verdelen in zes groepen.

 • De ervaring van de Ruitenburgs is dat de koeien voor meer dan 80 procent drinken uit de open bakken. ,,Drinken gaat er toch makkelijker.”

 • In de stal is een nieuwe 2 x 10 melkstal geplaatst. Omdat vader en zoon nagenoeg dezelfde lengte hebben, hoefden ze niet te investeren in een beweegbare puntvloer. De melk- en vacuümleidingen lopen door de put. ,,Tegenwoordig maakt het melken zo weinig geluid dat we het niet nodig vonden daarvoor extra kosten te maken.”

 • Alle elektronica is netjes weggewerkt achter een roestvrijstalen klep die makkelijk is te reinigen.

 • De melkstands zijn opklapbaar, zodat groepen koeien snel kunnen wisselen. Ruitenburg voert een kilo lokbrok per melkmaal.

 • In de melkstal is een rubbervloer aangebracht. Ook in de eerste meter van de retourgang ligt rubber. ,,Die strook was over en heb ik direct op die plek gelegd, want daar zijn de krachten op de klauwen het grootst door de haakse bocht”, legt Peter uit.

 • In de retourgang is een sorteersluis geplaatst. In de melkput is per koe eenvoudig aan te geven of ze af te zonderen is. Het sorteerhok meet circa 5 x 4 meter en heeft acht vreetplaatsen.

 • Heel goed overdacht: het sorteerhok is direct ook afleverruimte voor de slachtkoeien. Die kunnen rechtstreeks door een grote schuifdeur naar buiten. De transporteur kan het alleen af. ,,Of het duurder is weet ik geeneens. Het bespaarde een prefab-element in de zijgevel, die zijn ook niet echt goedkoop”, zegt Peter.

 • De roldeuren hebben een vrije opening van 4,40 meter. ,,Veel vrachtwagens met lading zijn nu al 4 meter hoog, zo weet je zeker dat die ook op termijn de stal in kunnen”, stelt de veehouder.

  De pompput ligt naast de stal, niet erachter. Dat vergemakkelijkt een eventuele verlenging van de stal op termijn.

 • De muurplaat ligt op krap 5 meter. De onderste meter van de gevel is gemetseld, het ventilatiegordijn meet 2,90 meter. De bediening van het gordijn gaat handmatig. De oversteek is te krap, het regent makkelijk in. Peter: ,,Nog een reden om te werken met een voergang aan beide zijden is dat nu het beton nat wordt in plaats van de koeien, en dat is geen probleem.”

 • De Ruitenburgs kozen voor een apart zoldertje in de stal in plaats van een zolder boven de (lagere) melkstal die ervoor staat. ,,Dit geeft minder kosten en ook veel meer benutbare vrije ruimte.” Peter verwacht er vooral zaagsel op te slaan dat hij instrooit in de boxen.

 • In de boxen liggen geen matrassen maar rubbermatten, dik ingestrooid met zaagsel. ,,We horen te veel negatieve geluiden over kapotte matrassen. We twijfelen of die wel 10 jaar meegaan. Rubber heeft zich allang bewezen”, verduidelijkt Peter.

  Bekijk ook de video van deze nieuwe stal.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jos van Kooten

  Beste familie Ruitenburg,

  Heel veel succes met jullie fantastische stal. Goed doordacht en prachtig uitgevoerd. Jullie koeien zullen zich er snel thuis voelen.

  mvg

  Jos van Kooten

Of registreer je om te kunnen reageren.