Rundveehouderij

Foto & video 6 reacties

Ook de Beierse boer verdubbelt

De Stephls bouwden in 2007 een nieuwe ligboxenstal voor 70 koeien. Ze vinden het geen bijzondere, want hij is gebouwd zoals veel nieuwe stallen in Beieren. De bouwkosten zijn ruim €7.200 per koe.

Foto

 • Siegfried (53), Resi (50) en hun zoon Siegfried (14) Stephl houden in Übersee (D.) 60 stuks Fleckvieh-koeien met bijbehorend jongvee op 40 ha, waarvan 8 ha mais en 32 ha gras. Daarnaast is er 5 ha bos.

  De productie van de melkkoeien ligt op 7.210 kilo met 3,92% vet en 3,48% eiwit in 283 dagen. De melkveestapel wordt met eigen aanfok langzaam opgeschaald naar 70 stuks. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2006.


  Tekst & foto's: Robert Bodde

 • De Stephls verplaatsten hun bedrijf in 2007 vanuit de dorpskern naar het midden van hun land, hemelsbreed een kilometer verderop. De nieuwe stal telt 70 ligboxen voor de koeien en biedt plek aan 80 stuks jongvee. Een Delaval - robot melkt de koeien. De bouwkosten van de stal, inclusief mestsilo en 2 sleufsilo's waren ruim €400.000, de melkrobot kostte een ton. Stephl kon de helft van de investering uit eigen middelen betalen.

 • De stal heeft een bekende opzet: links al het jongvee, rechts 2 plus 1 rijen ligboxen voor de melkkoeien. De melkrobot staat voorin rechts, ongeveer op een derde van de stal.

 • Opvallend is het gebruik van hout als bouwmateriaal. De voor- en achtergevel zijn van dennenhout, de gordingen en dakbalken van gelamineerd hout.

 • De stal is voorzien van een flinke ventilatienok, ongeveer 120 cm breed. De nokplaten zijn lichtdoorlatend. Het dak is van geïsoleerde sandwichpanelen. De gordingen worden gedragen door staanders om het gewicht van een meter sneeuw te kunnen dragen.

  Door de stal lopen vier lijnen met tl-balken.

 • De zijgevel is vanaf circa 40 centimeter hoog helemaal open. Er zit een oprolbaar gordijn voor. Alleen bij de jongste kalveren staat een schot voor de inlaatopening om teveel trek te voorkomen.

 • In de stal is geen mestopslag gemaakt. Een sleepketting trekt de mest naar een kleine kelder aan het eind van de stal. Van daaruit wordt het in de mestsilo van 1.000 kuub gespompt. Die is voldoende voor 7 maand mestopslag.

  Op de thuislocatie is ook nog 450 kuub mestopslag. Die verhuren de ondernemers aan hun buren.

 • De koeien staan ongeveer 40 centimeter lager dan het voerpad. Aansluitend aan het voerpad zit een betonbalk van 20 cm breed en 10 cm hoog. Daarop staan de koeien met hun voorpoten tijdens het vreten. Daardoor kan de mestschuif ongestoord zijn werk doen tijdens het vreten. De koeien hebben geen moeite met die opstap of die, op het eerste gezicht, vreemde houding.

 • De jongste kalveren staan linksvoor in de stal, de oudsten linksachterin. De dieren zitten in groepen van zes stuks.

 • Tot circa 10 weken leeftijd worden de kalveren individueel gevoerd. Dat voorkomt onderlinge bevreting en spelen met emmers. ,,Het enige dat we nog missen in deze stal is een kalverdrinkautomaat´´, stelt zoon Siegfried die het boeren duidelijk met de paplepel is ingegoten.

 • Opvallend is dat veel kalveren een kram of neusring in hebben. ,,Die kosten maar €5 per stuk, en nauwelijks tijd om in te brengen. Voor dat geld wil ik geen onrust in de stal'', stelt Stephl senior.

 • De koeien staan op een rantsoen van 40 procent snijmais, 40 procent kuilgras, 12 procent bierbostel en 8 procent krachtvoer. Stephl brengt het met een voermengwagen voor de dieren.

  In de melkrobot krijgen de koeien een kilo lokbrok per dag. De maximale krachtvoergift is 9 kilo per dag voor koeien met een melkproductie van meer dan 40 kilo per dag.

 • Bij de robot is een eenvoudige afzonderings- en behandelingsruimte voor drie koeien gemaakt.

 • Voorin de stal is een ruime afkalfstal gerealiseerd. Deze is, net als de ligboxen van het melkvee, ingestrooid met lang hooi. Bedrijven in de omgeving gebruiken ook wel lang stro. In de boxen wordt het eens per 14 dagen vervangen, in de afkalfstal nadat een koe daar uitgaat.

 • De jongste kalveren hebben geen ligboxen maar een pot, ingestrooid met lang hooi.

 • Bij het jongvee vanaf circa 6 maanden liggen rubber matten in de boxen. Deze worden nauwelijks ingestrooid.

 • Naast de stal staat een mestsilo van 1.000 kuub. Dat is voldoende voor ruim een half jaar.

  Op de thuislocatie is ook nog 450 kuub aan mestkelders. Deze verhuren de ondernemers aan de buren.

 • Er zijn nu 2 sleufsilo's van prefab elementen op de nieuwe locatie. Op het oude bedrijf staan er ook nog 2, die na dit seizoen gesloopt worden. Dan worden twee nieuwe geplaatst op het nieuwe bedrijf, zodat alle voer daar bij de stal opgeslagen is.

 • Dit is het uitzicht vanuit de stal: de Alpen liggen op korte afstand.

  Bekijk ook de video over dit bedrijf met veel beelden van het aanwezige Fleckvieh.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  kars fielmich

  grappig nieuws uit beieren iedereen is echter buiten de stal nieuwsgierig naar de modegril de fleckviehkoeien inderdaad witkoppen met een rood vel
  die hebben we hier ook en zouden bijvoorbeeld roodblaar en mry kunnen aanwenden om dat kleurslag te krijgen de vaarzenprodukties van de eerste generatie kruislingen is nog niet zo overtuigend wellicht heeft robbert bodde daar ook nieuws over

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Beste Kars.
  Zoals je weet ben ik met Co Scholten (van www.nieuwsgrazer.nl) en een flinke groep boeren uit Nederland, België, Denemarken, Canada, de VS, Australië en China door Munchen Grub uitgenodigd om Fleckvieh te bekijken in de bakermat. Bij de bezochte topfokkers en op de AFO-show in Traunstein (zeg maar de NRM van de Fleckviehs) zagen we koeien die iedereen wil: groot (zeg gerust kasten van koeien), uniform, mooie uiers, hartstikke gezond en sterke benen.

  Op het praktijkbedrijf van de Stephls was duidelijk meer verschil in de dieren, er zaten mindere tussen.

  Vanmorgen hebben Co en ik buiten Munchen Grub om een ander bedrijf bezocht. We wilden een reportage maken over het opwekken van electriciteit via zonnepanelen op het dak (dat is heet in die omgeving).
  Jakob en Christa Baumann hebben in 1996 het bedrijf van zijn vader overgenomen. Toen 20 koeien met 5.500 kilo melk, 12 jaar later door beter management gegroeid naar 50 Fleckviehkoeien met gemiddeld 8.500 liter melk. Voornamelijk door matige opfokomstandigheden (fikse overbezetting) was daar nog mer veschil tussen de dieren. Dat zul je binnenkort wel zien op het filmpje dat Co daar maakte.

  Opvallend was dat ze ook 4 zwartbonten (Holsteins) hebben in de stal. Dat was de bruidskoe die ze kregen van Christa's ouders en enkele nakomelingen ervan. Die Holsteins produceren ongeveer 300 kilo boven het stalgemiddelde, en Jakob geeft aan dat ze wel meer kilo's zouden kunnen produceren maar een apart rantsoen voor 4 koeien was hem te lastig.

  Deze praktijkboeren gaan niet verder met de zwartbonten. Niet vanwege de productie, maar vanwege de post omzet en aanwas. Want zwartbonte stierkalveren leveren maar zo'n 140 euro op bij verkoop (op zes weken). Fleckviehstiertjes doen ruim het drievoudige: 450 euro.

  Je vraagt mijn mening? Ik denk dat het uiteindelijk niets uitmaakt waar je voor kiest. De een kiest de moeder, de ander de dochter. Het belangrijkste is het management, dat toont het verhaal van Jakob Baumann: met liefde bezig met zijn vak, goed achter de koeien aan en niet teveel op de trekker. Zijn vrouw steunt hem daar voluit in, en dat levert goede technische en financiele resultaten op. Die zou hij ook scoren met Holsteins, waarschijnlijk een hogere productie in kilo's melk, maar met minder omzet en aanwas en uiteindelijk een bijna gelijk saldo. Hij is iemand die kiest voor risicospreiding, daarom (twee takken: melk en vlees) blijft hij bij Fleckvieh.

 • no-profile-image

  .

  Zulke bedrijven zijn de toekomst. 250.000 euro gefinanciert. Alles nieuw. Grondgebonden. Genoeg eigen arbeid. Betere melkprijzen. Hier kan geen één nederlands bedrijf tegen op! De duitse melkveebedrijven staan er veel beter voor dan de Nederlandse. Er stoppen er alleen heel veel omdat zij niet meer willen melken!

 • no-profile-image

  kars fielmich

  aanvulling op ingezonden stukje van gisteren:

  uit nrs statistieken:
  381 fleckvieh koeien met teminste 75%
  fleckviehbloed produceerden:
  2.10 307 6110 4,26 3,55 is dat wel de moeite waard om naar beieren te reizen ??

 • no-profile-image

  Frank

  Dat zal wel, maar ik durf te beweren dat de meeste fleckviehs niet eens in het stamboek staan. wat voor waarde heeft die NRS statistieken op de productie van fleckvieh in nederland? niet veel dus

 • no-profile-image

  Epco

  Beste Kars,
  Wij melken op ons bedrijf in oostduitsland ongeveer 100 fleckvieh kruislingen en een 30 zuivere. Bij de zuivere geef je toe op productie en sommigen geven niks en kunnen vlot aan de haak. De kruislingen geven evenveel zoniet meer dan de holsteins bij ons. Dit in een nieuwe stal drie keer daags melken en bijna 100% snijmais. Ik ben het met Bodde eens per saldo zijn fleckvieh en hf gelijkwaardig. De kruislingen zijn veel beter, de heterosis zorgt voor een erg gemakkelijke koe. En dat kunnen we momenteel wel gebruiken.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.