Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Lichte stal met comfort

De familie Den Boer heeft een nieuwe stal in gebruik genomen. In de lichte stal is volop aandacht voor comfort voor koe en veehouder.

Foto

 • Niek (28), Nel (59), Teus (61) en Willemjan (22, niet op foto) den Boer houden in Haastrecht (Z.-H.) 150 melkkoeien op 65 ha veengrond. De gemiddelde productie bedraagt 8.900 liter met 4,50 % vet en 3,60 % eiwit. Om de groeiende veestapel te huisvesten, bouwden ze een nieuwe stal.

 • De 2 x 14 rapid exit-melkstal ligt op maaiveldhoogte. Alleen de hoogstnodige apparatuur hangt in de melkstal. De rest is weggewerkt in een kelder eronder. Dit levert veel rust op tijdens het melken.

 • In de kelder hangen de pulsators. Ook monsters nemen voor de melkcontroles kan hier.

 • De melkstands zijn afgesloten met een kantelend hek. Voordeel hiervan is dat de koeien snel de melkstal verlaten, doordat het hek tegen hun achterste kantelt.

 • Spuitkoppen achter de rand van de melkput spoelen de vloer na elke groep koeien schoon. Met het kantelen van het hek wordt het spoelsysteem ingeschakeld. De stevige straal water geeft de koeien een extra zetje om de melkstal te verlaten. Voor het spoelsysteem wordt het water van de hoofd- en naspoeling van de melkmachine gebruikt.

 • Voor de melkstal ligt de oplopende wachtruimte met een helling van 6 procent. Deze is voorzien van een rubber vloer. Die geeft een zachte ondergrond voor de koeien en is makkelijk te reinigen.

 • Voor in de stal zijn een seperatieruimte en de afkalfbox. Dit is het enige deel met voerhekken, de rest van de stal heeft voerbuizen. De koeien staan in twee groepen. De ene groep moet tijdens het melken de voergang over. Hiervoor is een deel van de vloer opgeruwd. Roosters waren geen optie, omdat berijdbare roosters duur zijn en de spleten verstopt kunnen raken met voer.

 • Op de tussenpaden tussen de boxrijen na is de hele stal uitgevoerd met de Concrelit-vloer. Deze dichte vloer is voorzien van een ruitprofiel waardoor de koeien goed grip houden. Deze vloer wordt op andere bedrijven getest voor een groenlabel-erkenning.

 • In de boxen ligt een laag zand, afgedekt met struisvogeldoek. Zo heeft het bedrijf wel de voordelen van een zanddek, maar geen zand in de mestkelder. Volgens Teus den Boer droogt het zand vlot, al blijft in de diepere kuilen wel wat vocht staan. Om eventuele mest makkelijk uit de boxen te halen strooit de veehouder dagelijks een laagje koolzaadstro.

 • Met een toekomstige uitbreiding is al rekening gehouden door de stal achter de melkstal te laten verspringen. Zo kan de stal gespiegeld worden, terwijl de melkstal centraal blijft.
  De ligboxenstal is te bezichtigen tijdens de open dag op 28 maart. Tijdens de open dag zijn ook de kaasmakerij en de ontvangstruimte te bezichtigen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Martien

  Mooie stal, wie is de bouwer?

Of registreer je om te kunnen reageren.