Rundveehouderij

Foto & video

Eerste gras ingekuild

Eind februari haalde loonbedrijf Bruggers, wellicht als eerste, de ladewagen uit de winterstalling. Eigenlijk is het de laatste snede van vorig jaar die melkveehouder Van Stiphout in Nieuwe Pekela (Gr.) binnenhaalt.

Foto

 • Het is een vreemd gezicht: er zit nog geen blaadje aan de bomen en toch wordt er al ingekuild. Loonbedrijf Bruggers keek raar op toen melkveehouder Lenard van Stiphorst eind februari belde om een afspraak te maken voor het inkuilen.  Foto’s: Jan Bouwman, tekst: Jacco Keuper

 • De veehouder kon vorig jaar oktober de laatste snee niet meer binnenhalen vanwege de natte weersomstandigheden. ,,We gaven toen de voorkeur aan het binnenhalen van de mais”, vertelt Van Stiphout.

 • Oktober, november: de mooie dagen bleven uit. Op een paar droge dagen in februari zag Van Stiphout zijn kans schoon. ,,Het was droog weer met een lekker windje en we vonden het tijd om de laatste snee van vorig jaar nu als de eerste van dit jaar binnen te halen, uitzonderlijk dus.”

 • Normaal haalt Van Stiphout, die zijn koeien jaarrond op stal houdt, vijf snedes per jaar van zijn land. Dit jaar zullen dat er wellicht zes zijn. De belangrijkste reden om in februari al te maaien is dat er op sommige plekken nog een zware snede stond. ,,Die rijd je met bemesten aan de grond en vervolgens haal je met de eerste snede dit jaar ook oud gras binnen.”

 • Van de kwaliteit van het gewas heeft de veehouder niet al te hoge verwachtingen. Hoe die is, moet een analyse nog uitwijzen. Als de kuil over een paar weken stabiel is, laat hij een monster steken. Wel heeft hij om die reden het gewas met zo min mogelijk kosten gewonnen.

 • Lage kosten betekent dat Van Stiphout niet heeft geschud. Het gemaaide product heeft een dag op het veld gelegen en is toen bij elkaar geharkt. Het is vervolgens om dezelfde reden niet gehakseld maar met een ladewagen ingekuild.

 • Je zou denken dat het een nat en klef product oplevert. ,,Dat is niet zo. Het is juist heel mooi droog gewonnen”, zegt Van Stiphout. Het product liet zich dan ook gemakkelijk verdelen.

 • Ook het laat zich goed vastrijden. De Fendt 716 is verzwaard met een dikke dichte plaat als velg van de dubbellucht en met een frontgewicht van een ton. Totaal gaat daarmee bijna 10 ton over de kuil; dat wil ook wel drukken.

 • In totaal is 60 hectare gras ingekuild. Tonnages of aantal vrachten kan Van Stiphout niet noemen, maar hij vergelijkt het qua opbrengst met 15 tot 20 hectare van een normale snede. De veehouder wil het product met mais en goede graskuil mengen en aan het jongvee voeren. ,,Laat de dieren het maar uitzoeken. Wat ze niet vreten gaat naar de mesthoop.”

 • Op de achtergrond de kuil waar Van Stiphout nu van voert. Dat is de eerste snede van vorig jaar. Het is een kuil van perfecte kwaliteit. ,,Deze eerste snede wil ik wel verkopen. Als iemand interesse heeft, moet hij zich maar melden”, grapt de veehouder. De zode ligt er nu prima bij en daar ging het hem om.

Of registreer je om te kunnen reageren.