Rundveehouderij

Foto & video

Alle stieren in eigen winkel verwaarden

Maatschap Boot in Kerkwerve (Zld.) verkoopt het vlees van hun 180 Blonde d’Aquitaine-stieren in de eigen boerderijwinkel. Om minder afhankelijk te zijn van de veehandel heeft het bedrijf zoogkoeien aangekocht.

Foto

 • Han (61), Pieter (26), Harry (30) en Jacomien (52) Boot hebben een stierenmesterij en akkerbouwbedrijf in Kerkwerve (Zld.). De 180 Blonde d’Aquitaine-stieren worden voor eigen slacht gemest. Het akkerbouwbedrijf beslaat 44 ha met als bouwplan 15 ha snijmais, 7 ha tarwe, 8 ha graszaad, 5,5 ha suikerbieten, 4,5 ha uien en 4 ha knolselderij. Vorig jaar zijn 14 Blonde-zoogkoeien aangekocht om voor jonge stieren minder afhankelijk te worden van de veehandel.  Foto’s : Peter Roek, tekst: Anne-Marie van der Linde

 • De stieren worden op een leeftijd van vier-vijf maanden geleverd door Vleesvee Integratie Twente en worden geslacht op een leeftijd van 22 maanden.

 • In 2006 verrees een nieuwe strostal. Het betekent comfort voor de stieren en een mooi plaatje voor de klanten. Snijmais, geplette tarwe en graszaadhooi uit eigen teelt wordt aangevuld met aardappelsnippers, bierbostel en twee soorten krachtvoer.

 • Bij aankomst op het bedrijf komen de groepen van 18 tot 24 broutards eerst een paar weken in de quarantainestal. Deze wordt na elke groep uitgemest en schoon gespoten.

 • Vanuit de quarantaine komen de stieren in de roosterstal. De achterste helft van de hokken is voorzien van rubbermatten voor wat meer ligcomfort.

 • Om iets minder afhankelijk te zijn van de veehandel schafte maatschap Boot vorig jaar 14 zoogkoeien aan. Hier de eerste boreling van het bedrijf. Naar hoeveel dieren ze willen groeien, weet de familie nog niet, wel dat die groei met zo min mogelijk kosten gepaard moet gaan.

 • Sinds de start van de huisverkoop in 2000 is het hard gegaan. De vleesverkoop is nu corebusiness voor de maatschap. In 2006 werd de oude koestal omgebouwd tot verkoopruimte met koelkasten en vriezers.

 • Achter de winkel liggen koelcellen voor de opslag van vlees en ingrediënten. Ook is er een vriescel waar het vlees in korte tijd ingevroren wordt.

 • Wekelijks laat de maatschap twee stieren slachten bij Slager in St. Annaland. Het vlees komt ontbeend en gevliesd in technische delen terug. Slager levert ook het varkensvlees dat verwerkt en verkocht wordt. Achter de winkel liggen grote opslagruimtes voor al dat vlees.

 • Klanten kunnen het vlees zelf pakken, voor vragen is er altijd iemand in de winkel.

 • De reclames staan op de website van het bedrijf. “Veel kanten kijken eerst wat de aanbiedingen zijn voordat ze hierheen komen”, vertelt Harry Boot.

 • Kennis over je te verkopen product is belangrijk volgens Han Boot. Vandaar dat Harry Boot twee jaar geleden de slagersvakopleiding volgde. Hij is verantwoordelijk voor het verwerken van het vlees.

 • Dagelijks draait Harry Boot vers gehakt. Het deel dat niet verkocht wordt, wordt in porties van een half of een heel pond ingevroren.

 • Bij de vleesverkoop gaat het om vierkantsverwaarding. Alle delen van het karkas worden verwerkt tot bijvoorbeeld vleeswaren en worst.

 • Om al het vlees te verwerken is productinnovatie belangrijk. Harry Boot probeert graag iets uit. Loopt zo’n experiment goed, dan blijft zo’n product in het assortiment. De klassieke slavink verkoopt altijd goed. Maar kopvlees vraagt bijvoorbeeld meer moeite. Dit wordt onder andere verwerkt tot preskop. De tongen zijn, al dan niet gerookt, ook aan liefhebbers te verkopen.

  Zie ook de reportage in Boerderij van 10 maart 2009

Of registreer je om te kunnen reageren.