Rundveehouderij

Foto & video 9 reacties

Zo verhuis je 200 koeien

Maatschap Mur verhuist haar ruim 200 melkkoeien over de weg. Alternatieve afzettingen en veel manschappen leiden de koeien feilloos naar hun nieuwe stal.

Foto

 • Gert (58) en Marry Mur (58) (rechts) hebben een bedrijf met 240 melkkoeien, 180 stuks jongvee en 200 vleesvarkens in Mijdrecht (U.). De 305 dagenproductie is 7.500 kg per koe met 4,30% vet en 3,60% eiwit. De ondernemers bewerken 135 ha land; 25 ha mais en 110 ha gras. Ze doen er ook loonwerk bij en hebben een kaasmakerij. Zonen André (32) (links) en Gerco (27) (midden) en schoondochter Petra (29) zitten sinds een jaar of tien ook in de maatschap. Daarom is een tweede locatie bijgekocht en is daar nieuwe stal verrezen. Als de koeien daarin zitten, stoppen ze met hun zuiveltak.  Foto's: Marco Mur, tekst: Jacco Keuper

 • Nu de nieuwe stal klaar is, kunnen de koeien erheen. Ruim 200 koeien verplaatsen met een veewagen is een hele klus. Daarom besloten de ondernemers ze lopend over te brengen van de boerderij aan de Oosterlandweg naar hun nieuwe onderkomen aan de Westerlandweg in Mijdrecht.

 • In een lange stoet trekken de dieren door het Utrechtse landschap.

 • Toch zijn er altijd afhakers die hun eigen plan trekken, of de kans grijpen even dromerig naar het weiland te staren.

 • De operatie verloopt soepel. Mur: ,,De koeien lopen in een mooi tempo in een lange stoet." Op één plek dreigt de groep in tweeën te splitsen en sommige koeien doen een poging om terug te lopen. Door goed positioneren en opdrijven komt dat snel weer goed.

 • Mur heeft de koeien een dag eerder al uitloop gegeven in een weiland achter de stal. ,,Dan is het meest dolle eraf als ze weer naar buiten gaan." Afzettingen op kruispunten zijn gemaakt met trekkers, wagens, shovels en ander rijdend materieel. Niet alleen om de koeien te sturen, maar vooral om te voorkomen dat automobilisten tussen de koeien dringen. ,,Ik vrees dat een tegemoetkomende auto beide spiegels verliest. Dat zien koeien niet als ze in zo'n grote groep lopen." Daarom heeft Mur ook een rustig tijdstip van de dag gekozen om de operatie uit te voeren.

 • Bij inritten stellen hulpen zich strategisch op. Mur heeft vooraf alle buren op de route bezocht om te overleggen over de operatie. De meeste buren hebben zelf hun oprit afgesloten en sommigen hielpen spontaan mee ook verder op de route.

 • Het scheelt tijd, maar de straat kan daarna wel een poetsbeurt gebruiken.

 • Mur krijgt veel hulp. In totaal begeleiden een kleine 40 mensen de overtocht.

 • Euh, dames... niet drukken, want dan ligt er zo één in de sloot.

 • Na een tocht van 3 kilometer hebben de koeien het bedrijf aan de Westerlandweg bereikt.

 • Koeien volgen elkaar. Als de eerste het erf oplopen, volgt de rest het goede voorbeeld automatisch.

 • Ook op het erf zijn verschillende afzettingen gemaakt. Een meststrooier is dan ineens heel handig. Het gat dat overblijft wordt opgevuld met een auto.

 • De veewagen staat stil op het erf. De dieren moeten langs de oude stal naar de nieuwe stal die achterop het erf ligt. Ook hier doen kippers en opraapwagens nuttig werk. ,,Als je een schudder van 12 meter uitklapt, schiet dat al lekker op."

 • Voor een snelle doorstroming komen de dieren via de voergang de nieuwe stal in. Halverwege staan poorten overdwars en voorin de stal ligt lokvoer voor het voerhek. ,,Als ze eenmaal binnen zijn, kunnen ze geen kant meer op."

 • Enigszins onwennig nemen de dieren de nieuwe omgeving in zich op.

 • De nieuwe koeborstel is ook al snel ontdekt.

 • Na een uur zijn de dieren op de nieuwe plek aan het vreten. Voor de begeleiders is er taart en koffie. Ook kunnen ze meteen de stal bezichtigen. Een gerust gevoel voor de veehouder: ,,Het is de afsluiting van een periode."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wesley

  Dit nou echt mooi. Hoe mensen elkaar helpen. En zo zie je maar wat je met elkaar kunt bereiken. Het is vast wel een hele klus geweest om dit voor te bereiden. Maar het geeft vast een heel lekker gevoel als je eenmaal de koeien rustig ziet vreten achter het voerhek.

 • no-profile-image

  JAN

  Van Harte Gefeliciteerd!

 • no-profile-image

  Gerald

  hier gebeurt dat altijd elk jaar dat er hele herds over de weg worden verplaatst wij deden het ook elk jaar op onze vorige farm daar werden de koeien voor de winter naar een andere blok gestuurt 20 km verderop en daar deden we 2 dagen over we deden het met 3 man ik met de motor voor de koeien en m`n vrouw er achter met de atv en een auto voorop om alle opritten even van een strotouwtje te voorzien die m`n vrouw dan weer open deed als de koeien voorbij waren dit werkt heel goed en van verkeer geen last de koeien trekken zich er niets van aan als er autos tussen door rijden

 • no-profile-image

  boertje

  Prachtige tocht voor die koeien en een mooie fotoreportage. Is er ook een film gemaakt? Kunnen we die misschien op uit laten zenden op TV, goede reclame.

 • no-profile-image

  freek

  ja Gerald dat is hier maar een kleine verhuizing 2 jaar geleden liepen wij er 900 en 1300 laatste winter. 20 km heen en dan 20 km terug 6 weken later. Wel een keer een mindere ervaring gehad de koeien gingen door een dorp met daarin een 60 meter brug over een grote rivier. het was een 1 baan brug met een passeerstuk in het midden. Al die koeien op de brug maar toch wil er een jonge knaap die brug op, gaat die idioot toch in het midden een beetje tutteren. Hij had geluk dat er geen koeien over de kant sprongen 20 meter naar beneden in een snel stromende rivier

 • no-profile-image

  Urjan

  Hier staat ook een video. (Bedankt voor de tip, de URL is verwijderd. De film is toeevoegd als laatste in de fotoserie, RB)

 • no-profile-image

  Nienke

  Dit vind ik geweldig, er met zijn allen voor gaan om de koeien op zo'n manier te verplaatsen. Voorbereidingen, het meewerken van een ieder langs de route daar kan menigeen een voorbeeld aan nemen. Wat een mooie dames met hun vroege uitje, ik krijg door het zien van foto's en film een brok in de keel. Ze zeggen wel eens dat het boeren een eenzaam vak is maar zie wat een hechte band tussen de collega's en een ieder die met het boerenbedrijf te maken heeft, grandioos!

 • willem jan

  mooi man

 • Reactie verwijderd door een beheerder

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.