Rundveehouderij

Foto & video

Afwerken van een grote ligboxenstal (2)

Wim en Henk van Rooijen bouwen een nieuwe ligboxenstal met 240 boxen. Nu de ruwbouw staat, wordt de automatische krachtvoerverstrekking geïnstalleerd.

Foto

 • Wim (47) en Henk (43) van Rooijen in Ospel (L.) bouwen een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien. Deze krijgt zes rijen boxen, een Triomatic-voerrobot en drie Lely-melkrobots. Voor een vierde wordt de plek ingericht, pas bij groei naar 240 koeien wordt deze geplaatst.
  Voor de nieuwe stal komt een circa 200 vierkante meter grote ruimte voor de neventak die de twee echtgenotes uitbaten.  Foto’s: Jan Willem Schouten, tekst: Jacco Keuper

 • Naast de stal zijn twee nieuwe 16 tons Polem-krachtvoersilo's geplaatst. Hierin komen straks twee soorten krachtvoer: standaard lokbrok en luxe brok voor de hoogproductieve koeien. De silo's staan samen op één grote silovoet van 5 bij 3 meter en 25 centimeter dik.

 • Van Rooijen gaat automatisch melken met drie Lely Astronaut A3 robots. Er is plek voor een vierde. Van Rooijen koos onder andere voor Lely vanwege het voorbehandelen met borstels, de hittereiniging tussen de melkbeurten door en niet in de laatste plaats vanwege het vrijwillige koeverkeer. Omdat het koeverkeer totaal vrijwillig is, is zeker voor de laagproductieve dieren lokbrok de grote trekker om naar de robot te komen.

 • De krachtvoervijzels komen door de buitenmuur omhoog de stal in. Het voer moet hoog genoeg getransporteerd worden om te kunnen vallen. De aftakking van de spiraalvijzel naar de box moet nog gemaakt worden en loopt dwars door het dak van de robotruimte heen.

 • De vijzel gaat dwars door de stal. Het monteren is allemaal op hoogte (6 tot 8 meter). Een werkplateau op een schaarlift is dan een onontbeerlijk hulpmiddel. Verder wordt ook het hekwerk bij de robot gemonteerd.

 • De kunststof behuizing van de spiraalvijzels wordt met kettinkjes aan de gordingbalken bevestigd.

 • Op de rechte stukken worden de kunststof hulzen over elkaar heen geschoven en met slangklemmen aan elkaar gemaakt. In bochten komt er meer wrijving op de huls. Daarom wordt in de bochten een metalen verbindingsstuk gebruikt.

 • De kunststof huls om de vijzel wordt opgebouwd uit losse stukken. Als alles aan elkaar zit en hangt, schuift de installateur de spiraal er van onderaf (vanaf de silo) door. De spiraal bestaat wel uit een volledige lengte, dus is vooraf op maat gemaakt. In totaal heeft dit krachtvoersysteem 65 meter vijzel. Wim van Rooijen: ,,We hebben de silo's zo kort mogelijk bij de robots gezet, halverwege de stal."

 • Er wordt niet alleen in de melkrobots en de krachtvoerboxen brok verstrekt. De bestaande silo is verzet. Hier nog met starre vijzel in gebruik voor de voermengwagen. Die gaat eraf en wordt vervangen door een spiraalvijzel die naar de voerrobot gaat. Vanuit deze silo wordt straks eiwitrijk krachtvoer in de menger gebracht. Verder is te zien dat de voorraadbunkers voor het ruwvoer ook gestaag vorderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.