Rundveehouderij

Foto & video 3151 x bekeken 3 reacties

Volle bak kalvermarkt Purmerend

'Purmerend' drijft op koeien, nuka's en schapen. De koeienmarkt loopt stroef, maar dat geldt niet voor de nukamarkt. Zeker niet nu grootafnemer Bayens terug is.

Foto

 • Vroege vogels op de veemarkt. De kalvermarkt begint elke dinsdag om 7.00 uur en voor aanvang wordt er verzameld in de kantine. Op dit tijdstip is een bak koffie geen overbodige luxe.

  Foto's Fotostudio Wick Natzijl, tekst: Theo Brummelaar

 • De kalveren worden verzameld in deze hal op het industrieterrein van Purmerend. De stichting veemarkt Purmerend zit al weer bijna twee jaar op deze nieuwe locatie en dat bevalt prima. Volgens bestuurssecretaris Joop Köhne is de veemarkt financieel gezond en is 40 procent van de investering in de nieuwe locatie al betaald. Op het bedrag dat nog betaald moet worden zit een vaste rente.

 • De aanvoer op de kalvermarkt zit wekelijks rond de 700 nuka’s en publiek is er ook genoeg. Toen medio dit jaar grootafnemer Bayens tijdelijk afhaakte in Purmerend bleek even de kwetsbaarheid van de markt. Maar met de terugkeer van Bayens loopt de kalvermarkt weer als een trein.

 • De nuka’s worden goed verzorgd op de Purmerendse veemarkt. Hier krijgt een kalf melk uit de fles.

 • Een bezoeker wijst het kalf nog even aan om te laten zien om welk dier het gaat. Dit gebeurt met een koestok. Deze stok hoort bij de traditie van de veemarkt. De ene hand is voor de handel (handjeklap) en de andere hand is voor de koestok; om kalveren aan te wijzen en ter ondersteuning.

 • De veemarkt vergrijst, maar er is ook jonge aanwas. René Klaver (29) is zo’n jonge veehandelaar. Hij is tevreden over de markt in Purmerend. “De handel loopt prima, de prijzen zijn goed en er zijn dit laatste kwartaal weer een paar handelaren bijgekomen.” Maar hij maakt ook een kanttekening: “De veemarkt moet professioneler om de toekomst tegemoet te kunnen. Het kostenplaatje wordt belangrijker. Je moet er steeds meer voor doen om mee te kunnen.”

 • Deze handelaar kijkt een kalf in de bek om te kijken hoe de kleur van de tong is.

 • Koestokken en handjeklap ten spijt, ook voor de veemarkt van Purmerend is het 2009. En dus worden rekenmachines niet geschuwd om te kijken hoeveel de kalveren kosten.

 • Sommige dingen veranderen nooit. Als de koop beklonken is, wordt nog altijd afgesloten met het traditionele handjeklap.

 • Dit is het kantoor waar de kalveren afgerekend worden.

 • De kalverhandel brengt nog heel wat administratieve rompslomp met zich mee. Dit is de gemiddelde papierwinkel voor de overdacht van de nuka’s.

 • Het voordeel van de kalvermarkt is dat je gericht kunt zoeken. Je koopt waarmee je kunt werken. Op een markt kun je selecteren en maatwerk leveren. Op deze foto worden de gekochte nuka’s naar de trailer geleid.

 • Deze handelaar heeft zijn gekochte kalveren betaald en geselecteerd. Op deze foto laadt hij zijn nieuwe aanwinsten in de trailer.

 • De kalvermarkt van Purmerend heeft toekomst. Al is de vergrijzing wel een probleem. De markt heeft meer jonge veehandelaren nodig. Maar de voorwaarden voor hun komst zijn er. De veemarkt is financieel gezond, is professioneel opgezet en biedt hoge prijzen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  b. wolterink

  graag zou ik informatie willen over de veemarkt van purmerend omdat ik het liefst de kalveren naar de markt breng enverkoop dus de openingstyden etc.

 • no-profile-image

  Jan

  De veehandel sterft uit, hoeveel kalveren moet je wel niet omzetten als jonge veehandelaar om een leuk inkomen te verdienen, en met 1 grote koper op de markt krijg je ook geen topprijs, vroeger kon je nog wels een 50a75 gulden verdienen aan een kalf nu is men al blij als men 20 euro heeft

 • no-profile-image

  Rik

  Jan, hoeveel is 20 euro in guldens?

Of registreer je om te kunnen reageren.