Rundveehouderij

Foto & video 19 reacties

Lege Nederlandse bedrijven in de VS (2)

In de staten Indiana en Ohio gingen veel boerderijen die Van Bakels Vreba-Hoff heeft gebouwd, op de fles. Boerderij ging op empty farm tours door deze staten.

Foto

 • De broers Greving kwamen in 2001 naar het plaatsje Huntington in Indiana. Ze molken er 1.200 koeien. Het bedrijf werd failliet verklaard en staat sinds februari dit jaar leeg.

 • Achter de stal staan twee voersilo’s.

 • Achter het voormalig bedrijf van de gebroeders Greving ligt een grote maisbult (15.000 ton). Het bedrijf is inmiddels gekocht door een Nederlander.

 • Het bedrijf staat leeg, maar de stroom is niet afgesloten. De computer van de weegbrug staat nog aan.

 • Het mestbassin is vol. Melkveehouders moeten voor de mestafzet contracten afsluiten met akkerbouwers in de omgeving.

 • De stal van het voormalige bedrijf van de Grevings staat al geruime tijd leeg.

 • Het gangpad naar de melkstal. Aan het plafond hangen grote ventilatoren die in de zomer voor verkoeling moeten zorgen.

 • De melkstal van DeLaval (2 x 20-stands, zij-aan-zij) wordt binnenkort weer in gebruik genomen.

 • Op dit melkveebedrijf in het plaatsje Convoy (Ohio) molken tot anderhalf jaar geleden Nico en Linda Olsthoorn zo’n 500 koeien.

 • Een lege loopstal.

 • De melktank van WestfaliaSurge in het kleine tanklokaal.

 • Het bedrijf staat al lang leeg, getuige de hoeveelheid vogelpoep op de vensterbank.

 • Gina Dairy is het melkveebedrijf van Jan en Gina Fokker. Ze melken nu 670 koeien.

 • Een melkcontroleur tapt melk af. Op het bedrijf van Fokker staan 130 koeien droog.

 • Drie keer per dag worden de koeien gemolken door Mexicanen. In 2001 kwamen de Fokkers via Vreba-Hoff naar de staat Ohio en begonnen ze met melken. Naast dit melkveebedrijf heeft de familie een jongveeopfokbedrijf en 64 hectare grond in eigendom.

 • Akkerbouwers in Ohio waren in november druk bezig met het maaien en dorsen van de mais.

 • Geen grote trekkers die de maiskorrels naar silo’s brengen, maar grote terreinwagens.

 • Op het platteland in de staten Ohio en Indiana staan vrijwel bij elk akkerbouwbedrijf grote zilveren silo’s. Deze worden gebruikt om de gewassen in op te slaan en te drogen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  aie maas

  wel een erg overtrokken commentaar bij foto 17 die oude bak van een chevy had ik al in eind 80 in canada en die bak die er achter hangt is ook niet een van de nieuwste, misschien is dit overtrokken beeld wel van toepassing op het hele artikel. begin echt een gevoel tekrijgen dat de verslaggever(ster) een soort hekse jacht aan het maken is

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Het is een trieste aangelegenheid als iemand (echtpaar, gezin of maatschap) door geldnood moet stoppen!!!... Tijd en Toeval kunnen ons treffen!!!... Wij kunnen dan de schuld op anderen afschuiven, ja dat kan!, maar daarmee is het probleem niet opgelost!!!... Het is beter tegen jezelf te zeggen, ik ben dom geweest!, ik heb van mijzelf te hoge verwachtingen gehad, ik heb er te gemakkelijk over gedacht, ik was te goedgelovig!, ik ben vergeten een berekening te maken voor het geval dat het voer duurder wordt en de melk minder opbrengt!!!... Zo kan ik nog wel even doorgaan!, maar dat doe ik NIET!!!... Ik adviseer alle mensen, zoek niet alleen de schuld bij anderen, dan blijf JE rondcirkelen in een neerwaardse Spiraal!!!... Blijf nooit bij de pakken neerzitten!!!... Begin gewoon opnieuw en ga doen wat je hand vindt om te doen!!!... Wordt gelukkig in het kleine, vergeet het grote!!!... Want schijn kan onszelf bedriegen.

 • no-profile-image

  Han

  Arie en Piet waar doen deze beelden aan denken met een beetje creatviteit? Zouden deze beelden model staan voor de laatste stuiptrekkingen van het kapitalisme??

 • no-profile-image

  Hörd

  Beste Han uit Meshovsk,Je moet wel een beetje relativeren.Pas voorspelde je dat de hele wereldwijde landbouw ten onder zou gaan aan personeelstekort en nu denk je alweer dat het kapitalisme op zijn laatste benen loopt. Die paar lege hokken in de VS doen jou teveel aan de russische kolchozen denken!

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Dat is moeilijk om daar nu een mening over te geven. De een z'n dood (zakelijk) kan de ander z'n brood worden. Dat is een hard gelach voor de gestrande voorganger. Maar soms de harde realiteit!!!...'' Hoge Bomen Vangen Veel Wind''. Heeft Willy van Bakel afgelopen zomer gezegd in een interview wat Boerderij gepubliceerd heeft. Dat de Banken, grootgrondbezitter zullen worden, daar twijfel ik niet aan. Dat zij ook de vinger in de pap zullen houden, geloof ik ook. Daar hebt u reeds over geschreven, 30 ha Glastuinbouwbedrijf in de Wieringermeer!!!... Misschien herhaald de Geschiedenis zich (?) Tot de Tweede Wereldoorlog speelden de Boeren ook op de tweede of derde viool!!!... In de vijftiger jaren kwam de Pachtwet in NL, vanaf die tijd is er pas rust gekomen voor de pachtboeren!!!... Dat de Toekomst voor de Agrarische sector, met een zware concurentiestrijd te maken krijgt, daar ben ik wel van overtuigd!!!... Daarom is het belangrijk, zo min mogelijk vreemd vermogen in (je) De Boerderij te hebben!!!... Anders loop je het RISICO te boeren voor je opvolger, of de Makelaar, Bank,of Investor!!!!!..... Groetje's, piet.

 • no-profile-image

  Koeie boer

  Ik zou graag in contactkomen met de Ndererlander di het bedrijf van Gebr Greving heeft gekocht,BVD

 • no-profile-image

  Kim Greven

  Hier bij reageer ik even op het bericht van koeie boer groningen aangezien de gbr greving uit groningen komen zit jij michien wel achter de verkoop prijs aan bij deze lijkt mij dat niet zoon goed idee.maar ik kan je wel vertellen dat de gbr greving een doorstart maken in oost duitsland en dat het dus geen einde verhaal is.

 • no-profile-image

  arie maas

  het zou interresant zijn om ook eens te kijken hoeveel "amerikaanse" boerenedrijven er leeg staan. Dat zou weleens een meer schokkende reportage kunnen worden

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Meneer Arie Maas, uit Almety. Ik begrijp uit uw reactie, dat u op de hoogte bent van de situatie in de USA.(?) De leegstaande Amerikaanse bedrijven zijn dat, over het algemeen de Megamelkers met weinig land ?. Die al hun voer moeten kopen?. Of zijn er ook gemengde bedrijven (bij voorbeeld; 1000 melkkoeien en 500 ha. akkerland) die stoppen?. U weet ook als ge ergens aan begint maak je een berekening, als dan de melkprijs omlaag gaat en de voerprijzen omhoog, moet er opnieuw gerekend worden. Of is er te weinig eigenkapitaal en de financiering te hoog?. Je hoort ook wel eens dat de overstap van 50 koeien in NL naar 500 in USA voor sommiggen te groot is ?. Heeft u zin en tijd mijn behoefte aan kennis tegemoet te komen?. groetje's, piet.

 • no-profile-image

  boerin

  Empty Farm Tour Deel 2 is een herhaling van Deel 1 plus foto's van een normaal draaiend bedrijf.
  Ik ken in mijn omgeving geen bedrijven die leeg staan. Uiteraard zijn er veel bedrijven die vrijwillig gestopt zijn de laatste 10 jaar, maar dat beeld is in Europa niet anders, misschien wel meer leegstaande bedrijven in Europa.

 • no-profile-image

  boerin

  Hoe komt het Arie, dat men in NL het hoge aantal stoppende boeren niet meer als schokkend ervaart. Ik weet dat deze boeren allemaal 'vrijwillig' zijn gestopt. Vrijwillig tussen aanhalingstekens, omdat we allemaal beter weten. Is het niet iets mondiaals dat boeren met bosjes stoppen?

 • no-profile-image

  arie maas

  beste boerin overal ter wereld stoppen landbouwbedrijf. gedeeltelijk is dit zelfs een noodzakelijke ontwikkeling. Heb zelf meer dan 10 jaar in Canada geboerd en genoeg gezien ivm "vrijwillig" stoppen Waar het mij om ging is de eenzijdige reportage.

 • no-profile-image

  boerin

  Dan begrijpen we elkaar, ook ik wilde de eenzijdigheid benadrukken.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Als in Europa een bedrijfsbe-eindiging plaatsvind is de oorzaak meestal, geen opvolger of te klein. In NL komt het ook veel voor dat de eventuele opvolger emigreerd!!!... Maar als het om grote bedrijven gaat is leegstand in west-Europa niet gebruikelijk!!!... In de voormalige Sowjet-Satelieten wel. Maar dat is meestal een failliet staatsbedrijf of een ambitieuse Nederlander die zich vergallopeerd heeft. Misschien is hier ook sprake van overmoed. Nederlanders geven niet graag toe, als zij zichzelf overschatten en kneipen er dan wel eens tussenuit. Het liefst geruisloos.

 • no-profile-image

  Sybren

  Dat is wat er hier inderdaad is gebeurd, overmoed, en ook te zijn mooigepraat door slick Willy waarbij het allemaal rozegeuren en maneschijn is. Maar ja je kan Willy hier ook niet allemaal de schuld van geven.
  In onze county zijn alle 80 boeren door deze crisis heen gekomen en de sterksten zijn degenen met een laag vreemd vermogen ongeacht je 500 of 5000 koeien melkt.

 • no-profile-image

  Piet Slingerland.

  Zo is het Sybren!!!... Des te groter de financiering, des te groter de kwetsbaarheid!!!... Bij tegenwind krijg je dan een driedubbele draai om je oren!!!!!..... Anderzijds vraag ik mij wel eens af (?), wat is nou leuker 500 koeien of 5.000. koeien ??? Is het alleen ijver en naijver ????? Of heeft het ook met complexen te maken ??? Je hoort ook wel eens zeggen; ik doet het voor de kick. Tja smaken verschillen, misschien is dat het ???

 • no-profile-image

  boerin

  Het ligt veel complexer dan wij allemaal denken. Door de financial crisis is het bankwezen door elkaar geschud. High Risk of bad loans werden afgestoten of verkocht aan andere banken, welke hier weer een mogelijkheid tot winst in zagen. De banken in de US hebben vaak totaal geen mercy voor de boer, wat in NL nog vaak wel het geval is. Daarom is je relatie met je bank zo belangrijk, openheid, wederzijds vertrouwen. Ik weet uiteraard niet of dit scenario plaats gevonden heeft bij de bewuste bedrijven, maar het zou heel goed de oorzaak kunnen zijn.
  Niet voor niets wordt hier gezegd: Bad Loans (high risk loans) are good business, maar wel over de ruggen van de ondernemer. En technische resultaten worden even over het hoofd gezien.

 • no-profile-image

  Sybren

  Je hebt wel gelijk Boerin USA, het lijkt misschien wel complex en de banken zijn soms grote smeerlappen; eerst maar raak geld uitlenen en toen kwam de crisis wilden ze niks meer doen, evenals je goed op je hypotheek en je cow & feed notes was en je wilde tussen de leningen wat overhevelen lieten de banken dit niet toe. Sommige dairies gingen lenen bij hedgefunds (zoals Slick Willy) om de rekeningen te betalen. En deze dairies hadden al een hoog vreemd vermogen. Dus komt het weer terug bij het feit dat het beter is om je leningen af te betalen of tenminste laag houden in plaats van nieuwe leningen afsluiten om maar weer meer, meer en nog meer te hebben. Het is te hopen dat deze crisis de ogen geopend hebben bij velen en dat dat grootheidwaanzin (tenminste dat heel groot worden in korte tijd) een beetje waant, maar sommigen zullen nooit leren.
  Dat was bij deze boeren heel mogelijk ook het geval, van 70 naar een paar duizend koeien plus het niet zijn gewend om een totaal ander soort bedrijf (met veel werknemers o.a.) te runnen.
  De tijd breekt aan straks hier ook, dat de dairies hier straks meer zelfvoorzienend (tenminste met voer) moeten zijn in plaats van alles aankopen om het rendabeler te maken en dat betekent dan misschien in de toekomst minder snel van die mega dairies.
  En inderdaad Piet, ik vraag me ook af wat leuker is: heel groot of gewoon groot genoeg om comfortabel te leven. Dat hele grote gedoe is soms zo'n wedloop van wie de grootste wil zijn en dat zijn vaak ook nog Nederlanders. Alhoewel ik mijn petje wel afneem voor de Nederlandse boeren hier die met niks gekomen zijn en nu een goed draaiend bedrijf hebben opgebouwd, de ene groter en de ander kleiner.

 • no-profile-image

  klein boertje

  In zo'n desolate negorij wil je toch niet dood gevonden worden? De hoogmoed en armoe straalt er van af.

Laad alle reacties (15)

Of registreer je om te kunnen reageren.