Rundveehouderij

Foto & video 4989 x bekeken 8 reacties

Joekel van een vleesveestal

Onder de rook van Utrecht wordt de laatste hand gelegd aan de nieuwe stal van vleesveehouder Ebert Bleijenberg. Die is met 40 bij 102 meter met recht groot te noemen.

Foto

 • Zoogkoeienhouder Ebert Bleijenberg (44) in Werkhoven nam eind november de nieuwe vleesveestal in gebruik. Vorig jaar overwinterde de veestapel nog in een grote tent. De veestapel bestaat uit zoogkoeien en mestvee van de rassen Belgisch Witblauw, Blonde d’Aquitaine en Verbeterd Roodbont. Jaarlijks kalven er 250 koeien af. Bleijenberg wil naar 350 kalvingen groeien. Het bedrijf heeft 190 hectare land in gebruik.  Foto’s: Herbert Wiggerman en Hans Prinsen. Tekst: Anne-Marie van der Linde.

 • Een muur deelt de stal in tweeën. Aan de ene kant staat het jongvee en het mestvee op stro. Aan de andere kant staan de drachtige koeien op roosters en de grup. Bleijenberg heeft de muur bewust geplaatst om zo de 500-koppige veestapel meer rust te bieden.

 • Het jongvee en het mestvee liggen verdeeld over twee keer 19 strohokken, met in elk hok een stuk of negen dieren.

 • De pot is 30 centimeter diep en wordt elke vijf tot zes weken uitgemest. Tijdens het uitmesten worden de dieren met het omzetten van hekken op een helft van het hok opgesloten.

 • Instrooien gebeurt met een voermengwagen met blazer achterop. Twee keer per dag worden er twee grote balen stro de hokken ingeblazen. Bleijenberg strooit liever vaak een klein beetje dan om de paar dagen een grote hoeveelheid. Zo blijven strolaag en dieren schoner.

 • De drachtige koeien zijn op roosters met ligboxen gehuisvest. Op een huurbedrijf deed Bleijenberg er ervaring mee op en het beviel goed. De klauwen hebben er volgens hem niet onder te lijden. De zwaardere koeien kunnen wel op stro, maar blijven volgens de veehouder slechter droog.

 • Als de koeien zes tot zeven maanden drachtig zijn, gaan ze naar de andere kant van de voergang en komen op de grup. Hier is goed overzicht en is het begin van het afkalfproces goed in te schatten. Bleijenberg heeft de ervaring dat dikbillen het begin van het afkalven niet altijd goed tonen.

 • Omdat de dieren regelmatig van plaats verwisselen is er voldoende loopruimte achter de grup. Ook het controleren van de veestapel is zo gemakkelijk te doen.

 • Voor het afkalven is in de eerste 15 meter van de stal een aparte ruimte ingericht. Daar staan de kalfkoeien rustig en is er meer dan genoeg werkruimte rond de dieren.

 • De kalveren worden direct na de geboorte bij de koe weggehaald. Ze komen in ruime strohokken. Ondanks de grote aantallen kalveren koos Bleijenberg niet voor de drinkautomaat. Hij heeft de drinkautomaat wel een jaar geprobeerd maar was niet tevreden met de resultaten. Ook miste hij de controle op het drinkgedrag van de kalveren.

 • De Blonde-koeien staan in tegenstelling tot de dikbillen wel op stro en de kalveren blijven ook bij de koe. De kalveren drinken lastiger uit emmers dan de andere kalveren en de Blondes zijn iets lastiger in de omgang.

 • De stal is uitgevoerd met half open zijwanden. De openingen zijn voorzien van windbreekgaas. Dit kan gekoppeld worden aan een klimaatcomputer, maar Bleijenberg is er nog niet uit of hij dit ook werkelijk doet.

 • De drinkbakken zijn ingestort en daardoor hufterproof voor slooplustige stiertjes. Ook is het kapot rijden tijdens het uitmesten tot het minimum beperkt.

 • De watervoorziening is onder de vloeren weggewerkt en werkt op een vlotterbak. Zo staat er altijd voldoende water in de bakken en is bevriezen vrijwel uitgesloten.

 • De afkalfstal en de kalverstal zijn gescheiden van de rest van de stal. De deuren zijn vervangen door plastic stroken omdat deuren te gemakkelijk open blijven staan en om de kalfkoeien niet af te sluiten van de rest.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  b

  Komt er ook nog een opendag?

 • no-profile-image

  michel

  mooie stal inderdaad zou opendag waard zijn

 • no-profile-image

  tillemans

  sjiek man wat een mooie stal eindelijk weer mensen die durven te investeren in vleesvee.
  gr colega vleesveehouder

 • no-profile-image

  john

  supermooi!

 • no-profile-image

  Kees Vroege

  Mooie stal , we wachten op de volgende open dag, komen we zeker een kijkje nemen.
  Heel veel succes, samen met Wilbert.
  Groetjes Kees en Liesbeth

 • martin956

  deze stal staat leeg

 • Anne-Marie van der Linde

  Martin, dat klopt. Hoorde laatst dat Bleijenberg met het vleesveedeel gestopt is

 • Martijnmiddel

  waarom is Bleijenberg gestopt met vleesvee?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.