Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Nieuwe, flexibele ligboxenstal

De nieuwe MDV-stal van Evert De Mots is de eerste complete stal met flexibele ligboxen in Noord-Nederland. Ook staan er twee hagelnieuwe melkrobots in de stal.

Foto

 • Evert de Mots (45) in het Drentse Wijster heeft flink geïnvesteerd in zijn melkveebedrijf. Hij liet een nieuwe ligboxenstal bouwen en kocht twee Lely A3 next-melkrobots voor ruim €100.000 per stuk. Daarmee kan vooruit. De moderne, nieuwe stal biedt ruimte aan 128 melkkoeien, de ligboxen zijn flexibel.

  Foto's Jan Sibon, tekst: Theo Brummelaar

 • Dit is de nieuwe ligboxenstal, gezien vanaf de ‘eerste verdieping’ waar onder meer de koelmotor voor de melktank staat. Het is een 0-6-0-stal. Dit betekent dat de koeien in één groep staan. Daarnaast is het ook een MDV-stal (Maatlat Duurzame Veehouderij). Zo’n duurzame stal is duurder dan een reguliere, maar biedt op de langere termijn financiële voordelen op het gebied van milieu en afschrijving.

 • De ligboxen bevinden zich direct achter de melkrobots. De koeien liggen in zogenoemde green stalls. Dit zijn ruime, flexibele ligboxen van 2,50 bij 1,15 meter. Het voordeel van dit systeem met kunststof buizen is dat de koeien nooit klem kunnen komen te zitten. Ze hebben meer vrijheid en comfort. De stal van De Mots is overigens de eerste, complete stal met flexibele boxen in Noord-Nederland.

 • Als ondergrond voor de ligboxen heeft De Mots gekozen voor compost. Dit lijkt hem een goed alternatief voor zaagsel.

 • Dierenwelzijn speelt een grote rol in de nieuwe stal van De Mots. Om die reden heeft hij de roosters achter het voerhek van rubber voorzien.

 • Dit is één van de twee nieuwe Lely A3 next-melkrobots in de ligboxenstal. De robots staan direct achter de ligboxen. De melkrobots kunnen de koeien eenvoudig scheiden. Ze moeten De Mots veel arbeidsgemak opleveren.

 • De Mots wil een goed overzicht over zijn koeien hebben. Om die reden heeft hij lage muurtjes in de ligboxenstal laten plaatsen.

 • De waterbakken in de stal hangen op een hoogte van 60 centimeter. Dit deed De Mots op advies van Vetvice. De koeien kunnen op deze manier gemakkelijker drinken.

 • Het voerhek in de ligboxenstal kan De Mots vastzetten met een soort sleutel. Dit systeem bedacht hij zelf. Het heeft als voordeel dat hij koeien op een snelle, efficiënte manier na selectie kan vastzetten en de overige dieren vervolgens kan loslaten.

 • Dit is één van de twee voerboxen in de ligboxenstal. Op korte termijn wil De Mots dynamisch gaan voeren.

 • Dit is de selectieruimte die leidt naar het strohok, dat in twee separatieruimtes kan worden opgedeeld. De koeien worden herkend door de melkrobot. Die stuurt ze naar de stal of één van de twee separatieruimtes.

 • Achter de ligboxen en de melkrobots heeft De Mots een strohok (nu nog met zand bedekt) dat in tweeën is gedeeld: één voor hoogdrachtige en kalvende koeien en één voor verse koeien. Al deze ruimtes zijn direct met elkaar verbonden.

 • Lucht én licht zijn belangrijke factoren in deze moderne ligboxenstal. De zijkanten van de stal hebben ruime ventilatieopeningen. Die zijn ongeveer 2,5 meter hoog.

 • Op ‘zolder’ zit ook een smalle ventilatieopening. Die is bedoeld voor de koelmotor voor de melktank en voor koeling van de compressor.

 • Het dak van de ligboxenstal is volledig geïsoleerd. In het midden van het dak is er ruim voldoende lichtinval.

 • In het midden van de stal (tussen beide melkrobots in) heeft De Mots een kantoor laten bouwen. Vanuit dit zenuwcentrum kan hij alles overzien. De eerste koeien komen 24 november in de nieuwe stal. Daaraan wordt op dit moment nog hard gewerkt.

 • De koeien staan nu nog in de oude stal. Die stal kon De Mots ook verbreden of verlengen om zijn bedrijf uit te breiden. Maar een compleet nieuwe stal bleek veel praktischer. Op dit moment heeft De Mots ongeveer 90 melkkoeien. Maar die extra koeien, die hij straks nodig heeft, moeten uit zijn eigen bedrijf komen. Hij wil geen koeien kopen.

  De familie De Mots houdt vrijdag 20 november een open dag.

Eén reactie

 • no-profile-image

  willem

  Ziet er super uit! Goed nagedacht over de looplijnen en kijk door de stal heen.
  Zo heb je goed overzicht,
  Tevens de juiste keuze gemaakt qua robot, Lely is veruit de beste!
  Succes met de stal!

Of registreer je om te kunnen reageren.