Rundveehouderij

Foto & video 678 x bekeken 3 reacties

Melk vangen voor het goede doel

Twee bekende boeren gieten vanuit een hoogwerker r melk uit over deelnemers aan het eerste NK melkvangen. Het is het startsein van een ludieke actie om het imago van melk op te krikken.

Foto

 • Voor een zondagmiddag is er opvallend veel volk op de been bij dancing De Radstake in Varsseveld. Een deel van de bezoekers is gehuld in plastic poncho's. Zij doen mee aan een bijzonder evenement: het eerste NK melkvangen tijdens het boerenbenefiet op 8 november 2009.  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Jacco Keuper

 • Men neme: heel veel pakken melk...

 • ...en een heleboel vrijwilligers. Want een dergelijk NK vraagt een gedegen voorbereiding.

 • Alle pakken worden voordien van boven zorgvuldig geopend. Zo zijn de pakken eenvoudig te legen.

 • Rondom Boer-zoekt-vrouw-bekendheid Agnes en stoere boer Jeroen Visser worden de nodige veiligheidsmaatregelen genomen. Zij gaan namelijk een belangrijke handeling verrichten: vanaf grote hoogte storten zij de melk naar beneden.

 • Gehuld in poncho's zijn ook de deelnemers aan het bijzondere kampioenschap enigszins voorbereid. Alleen als je de emmer zo houdt, ga je nooit winnen.

 • Agnes en Jeroen worden met een hoogwerker naar 10 meter hoogte gebracht. Zij zijn er klaar voor.

 • Voor de foto demonstreren ze nog even rustig wat ze gaan doen: melk gieten. Maar als het voor het echtje gaat, dan gaan de pakken natuurlijk ineens op kop.

 • Op de begane grond is dit dan het gevolg.

 • Een stortvloed van melk (in totaal 20 liter) daalt neer op de deelnemers. En er is natuurlijk geen mooier vermaak dan leedvermaak, dus staat het publiek op een veilige afstand te lachen.

 • Het is de bedoeling dat de deelnemers met een emmer boven het hoofd zoveel mogelijk van de kostbare witte vloeistof opvangen.

 • Maar hoe goed de deelnemers ook hun best doen, er gaat ook heel wat langs de emmers. En niets rubberlaarzen op een dergelijk toernooi: ook de dames doen op hun dagelijkse schoeisel mee. Dat is flink soppen op pumps!

 • En dan mag je best wat beteuterd kijken.

 • Net als bij veel sporten, is ook bij dit NK een apart klassement voor vrouwen en mannen. De deelnemers hebben zich er overigens niet voor hoeven kwalificeren. Zij zijn ter plekke geronseld door LTO-bestuurders. Met een kleine 20 deelnemers was de animo bij de vrouwen wat hoger dan bij de mannen. Daar deden twaalf personen mee.

 • De grondbeginselen en de techniek blijven hetzelfde, alleen wordt de lat bij de mannelijke deelnemers wel hoger gelegd. De hoogwerker gaat nu naar 12 meter.

 • En dan krijgt de wind wel meer vat op de witte waterval. Een heel deel waait richting het dak van De Radstake. De deelnemers rest niets anders dan dicht bij elkaar te staan en toch te zien zo veel mogelijk op te vangen.

 • Ook al ziet deze deelnemer wat bleekjes, hij lacht nog wel.

 • De actie is de aftrap van de publiekscampagne 'Melk. Da's belangriek!', waarvan Boerin Agnes het gezicht is. Een initiatief van de gezamenlijke LTO-organisaties om het imago van zuivel en de melkveehouderij te versterken. LTO-bonzen Siem Jan Schenk en Dirk Siert Schoonman slaan het spektakel vanaf de zijlijn gade.

 • Het geheel wordt gepresenteerd door 3FM-dj Jelmer Gussinklo. Hij nam met dancing De Radstake het initiatief voor het boerenbenefiet, waar het melkvangen een onderdeel van is.

 • Maar het vangen van melk alleen is nog niet voldoende om de strijd te winnen. De drie deelnemers met de meeste melk in de emmer, mogen aantreden in een finale. Hun opgevangen melk wordt in glazen geschonken, waarin in het weekend goudgeel vocht zit. Door de val is de melk een schuimig goedje geworden.

 • Nu is het aan de drie finalisten om hun opgevangen melk zo snel mogelijk op te drinken. Er worden verschillende technieken gehanteerd. De schrokop op de voorgrond giet de helft in zijn overhemd. Daardoor is hij wel snel, maar geen winnaar.

 • De titel gaat namelijk naar Patrick Wolfswijk in Beek (Gld.). Hij sloeg zonder morsen binnen een minuut zeven glazen melk achterover.

 • Bij de vrouwen is de winst voor... Ja, dat is een goede vraag. In alle commotie zijn de organisatoren haar naam verloren. Dus wie naam en woonplaats van deze finaliste kent, mag dat gerust hier melden.

 • We zijn er achter. Het is Ilonka Haveman uit Spier (Dr.) Ze mailt dat ze het een geweldige dag vond en vindt het, net als de andere leden van de boeruh.com-groep voor herhaling vatbaar.

  Foto: Wenters.com

 • De totale opbrengst, inclusief melk- en cd-verkoop, schat De Radstake tussen de € 15.000 en € 20.000. De opbrengst komt ten goede aan de actie Serious Request van 3FM. Daarnaast was er veel media-aandacht voor het gebeuren. En daarmee was er volgens LTO ook voor de boodschap die belangenbehartiger hieraan heeft verbonden: melk is belangrijk voor welvaart en welzijn! De komende weken zullen LTO-afdelingen (chocolade)melk gaan verkopen op plekken waar veel burgers komen. Zij zullen daarbij met het publiek van gedachten wisselen over melk en de melkveehouderij. Eind december zullen LTO-afdelingen de opbrengst van hun acties en Boerin Agnes de opbrengst van de promotieactie 'Melk. Da's belangriek!' afgeven bij het glazen huis in Groningen.  Bekijk ook de video van het NK melkvangen »

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ilonka Haveman

  het was een heel leuk gebeuren. wel koud en nat, hihi.

  ook een beetje jammer dat ik tig keer mn naam heb moeten geven en vervolgens wordt mijn naam nergens vernoemt dat ik de eerste ronde heb gewonnen.

 • no-profile-image

  jeanette

  nou ilonka GEFELICITEERD!, werd me net verteld dat ik ff op internet moes kijken.
  kei goed gedaan! haha
  Fijn dat je alles ook nog eens moest opdrinken:o

 • no-profile-image

  Echte ddb'r

  Afgeven op de DDB dat die de melk laat lopen en dan zelf dit organiseren. foei foei LTO!! Ik ben zelf ook geen echte voorstander om melk te laten lopen maar je moet wel ergens beginnen om je punt duidelijk te maken. Er moet en zal enige regulering in de markt moeten komen. LTO krijgt dat zelf ook bijna in de gaten. Nu Siem Jan nog!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.