Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Beursnieuws Hardenberg

De Rundvee Relatiedagen in Hardenberg is een relatiebeurs. Maar naast het aanhalen van banden en het verzorgen van de innerlijke mens, konden boeren ook nieuwe producten bekijken.

Foto

 • Hoe breng je een nieuwe verzekering onder de aandacht? Juist: met liters melk en twee melkmeisjes! Op deze opvallende manier brengt Univé zijn nieuwe melkverzekering onder de aandacht brengt. De verzekeraar speelt hiermee in op vragen uit de praktijk en de verdergaande schaalvergroting. Een aantal verloren melkmalen door penicilline in de tank loopt de schade op grote bedrijven harder op dan op bedrijven met kleine omvang. Schade die andere schakels door zo’n incident leiden was al verzekerd, eigen schade nog niet. De melkverzekering keert dan wel uit. Tachtig procent van de schade wordt vergoed, zonder dat er gekeken wordt naar de aansprakelijkheid. De melkverzekering kost een paar euro per melklevering en kan ook als afzonderlijke verzekering worden afgesloten.

  Meer info: Univé of www.melkverzekering.nl  Foto’s: Jan Sibon, tekst: Jacco Keuper

 • Handelsonderneming K.A. Spijker heeft een nieuwe eenlingbox voor kalveren. Deze is volledig van kunststof, zelfs hert kopschot en de borgpennen. Het kopschot is in hoogte verstelbaar.

 • De boxen zijn zowel aan de zijkanten als achter koppelbaar. Om ook bij dat laatste een goede ventilatie te hebben, is het achterschot voorzien van een draaischijf waarmee ventilatiegaten geopend en gesloten kunnen worden. Prijs: €425 per stuk. Tegen een meerprijs van €175 is de box mobiel te maken met een bijpassend verrijdbaar plateau.

  Meer info: Handelsonderneming K.A. Spijker in Vinkenbuurt, tel. (0529) 481570

 • Booghal heeft nieuwe stal in het assortiment: de V-stal. De basis van de constructie komt uit de tuinbouw. De constructie bestaat namelijk uit een centrale ligger waarop meerdere kappen worden gemonteerd. De constructie is licht, breed en heeft lage bouwkosten. Vrije overspanningen van 8 tot 20 meter zijn haalbaar. Voor de nokken is keuze uit een vaste (overstek) en een beweegbare variant. Met €50 tot €70 per vierkante meter liggen de bouwkosten volgens de leverancier 20 tot 40 procent lager dan van een gangbare bovenbouw.

  Meer info: Booghal BV in Twello, (06) 22 78 99 40.

 • Intracare toont een nieuw voetbad. De Intrabath bestaat eigenlijk uit twee langwerpige voetbaden die door een middengrill aan elkaar gekoppeld zijn. Koeien hebben de neiging te mesten als ze met vocht in aanraking komen. Door het RVS-rooster in het midden, valt er 60 procent minder mest in het bad. Niet alleen daardoor is minder middel nodig. Ook is de totale hoeveelheid vloeistof geen 200 liter zoals bij reguliere voetbaden, maar 2 keer 65 liter. Doordat de totale hoeveelheid vloeistof lager is, is ook minder middel nodig.

 • Bijkomend voordeel is dat de kleinere, en daarmee lichtere, bakken eenvoudig te legen zijn. De prijs van het bad is €495.

  Meer info: Intracare in Veghel, tel. (0413) 354105

 • H&D Advies toont op de beurs een nieuw led-armatuur. Deze is voorzien van een speciale constructie aan de achterzijde zodat de lamp zijn warmte beter kwijt kan. Daardoor heeft deze led-lamp een lichtsterkte van 120 tot 180 lux. In aanschaf is de lamp niet goedkoop; het armatuur met lamp kost €800 per stuk. Maar volgens de leverancier staat daar een elektriciteitsbesparing van 60 procent tegenover. Vergelijkbare gangbare armaturen van 400 Watt verbruiken €100 tot €120 per jaar. Deze lamp €30 tot €40.

 • Een ander groot voordeel van de led-lamp is de levensduur. Een natriumlamp gaat 18.000 uur mee (gemiddeld 9 jaar). Deze led-lamp kan 50.000 uur mee. Zeker bij hoge stallen is het handig dat de brander dus pas na 25 jaar vervangen hoeft te worden.

  Meer info: H&D Advies in Hellendoorn, tel. (0548) 655840

 • De beurs in Hardenberg is een relatiebeurs. Dus er is volop ruimte voor een goed gesprek.

 • Schippers Bladel komt op menig beurs met een nieuwe vinding. In Hardenberg is een heel deel van de stand gewijd aan waterbehandeling. In de varkens- en pluimveehouderij is het een bekend item, maar de divisie Water Solutions van Schippers merkt ook onder melkveehouders toenemende interesse voor het reinigen van drinkwaterleidingen. Het bedrijf kan een pomp in het watersysteem opnemen die het middel Di-O-Clean erin doseert. Deze pakken de biofilm in traagstromende of stilstaande leidingdelen aan. Na een reinigingsfase (330 ml) van 3 tot 6 weken blijft de pomp een onderhoudsgift van 50 ml Di-O-Clean per kuub water doseren. Voor de pomp betaalt de veehouder een borg van bijna €500. Dit bedrag vervalt als de veehouder het systeem een jaar gebruikt. Het product zelf kost €7 per liter.

  Meer info: Schippers Bladel (0497) 338771

 • Vijftien jaar geleden kreeg de dichte vloer (Topvloer) van Concrelit de Groenlabel erkenning. Voor de ammoniakuitstoot een goed systeem, maar qua dierwelzijn kan het beter, dacht de betonproducent in Steenwijk. Daarom introduceert het bedrijf nu de Plusvloer Top en Ruconvloer Top. De eerste is een dichte vloer op afschot (2,5%) met geprofileerd loopvlak. De tweede is een dichte vloer op afschot met een rubber toplaag. Voor de toplaag hebben boeren keus uit vier rubbersoorten. Ze zijn niet live-aanwezig op de beurs maar wel levensgroot afgebeeld op de stand.
  Beide vloeren zijn emissiearm en door VROM opgenomen in de Regeling Ammoniak en Veehouderij (RAV). De vloeren zijn daarnaast goed voor 9 punten op MDV-maatlat. De Plusvloer Top kost €67,50 per vierkante meter, de Ruconvloer €89-109 (afhankelijk van de rubbersoort).

  Meer informatie: Concrelit in Steenwijk tel. (0521) 514 922.

 • Studentenbedrijf ‘Transbucket’ komt met transparante melkemmers op de markt. Het melkniveau is bij de doorzichtige melkemmers eenvoudiger af te lezen dan bij reguliere emmers. Naast de schaalverdeling, kan ook een bedrijfslogo op de emmer worden gedrukt. Klanten die geneesmiddelen bij Farmers4all bestellen, krijgen gratis twee emmers. De losse verkoopprijs bedraagt €3,50 per stuk of 5 stuks voor €15.

  Meer info: Transbucket.nl, tel (06) 46333591.

 • Inkoopgroep Farmers4all levert sinds kort ook oormerken. De oormerken van het Franse merk Reyvis zijn te bestellen via het LNV-loket. Farmers4all geeft 8 jaar garantie op zowel uitval als leesbaarheid. Het oormerk kost €1 per set.

  Meer info: Farmers4all, Lutten (0523) 681357

 • Er zijn ook koeien in Hardenberg. Genes Diffusion toont dochtergroepen van stieren Arcival en Orcival op de stand.

  Meer info: Genes Diffusion in Ommen (0529) 450045

 • Wie landbouwbeurzen bezoekt loopt ook de kans de Stoereboerenmeiden tegen het lijf te lopen.

 • Op dinsdag promoten en signeren Dyone en Simone hun kalender. Op donderdag konden beursbezoekers kennis maken met Alberta en Willeke.

 • Fullwood viert zijn 225-jarig jubileum met de introductie van een nieuwe melkrobot; de snelle Merlin 225. Glimmend staat de nieuwe robot als blikvanger in de stand. De Merlin 225 kenmerkt zich door het strakke uiterlijk en de gewijzigde maatvoering. Maar ook technisch zijn er de nodige punten gewijzigd. Zo is de capaciteit vergroot, het koecomfort en de hygiëne verbeterd, en zijn de onderhoudskosten lager. Ook verbruikt de nieuwe robot minder energie en water dan vorige modellen.

  Meer info: Mewitec BV in Soest, tel. (035) 6038130

 • Agrilight introduceert stalverlichting met ingebouwde nachtlamp. Het armatuur is voorzien van geïntegreerd led-licht, waarmee de controleronde uit te voeren is zonder het vee te storen in hun nachtrust. De zes powerled’s waarmee de Agriled Red voor rundvee is uitgerust, zorgen voor een monochromatisch rood licht dat fungeert als nachtlicht. De LED verlichting is een prettige verlichting om de controleronde uit te voeren zonder het vee te storen in hun nachtrust. Door integratie van dit nachtlicht in het armatuur, is het niet langer noodzakelijk om twee armaturen naast elkaar te hangen. Dit scheelt in de installatiekosten en ook het schoonmaken gaat sneller.

  Meer informatie bij Agrilight b.v. in Monster, tel. (0174) 28 72 87.

 • Stallen worden steeds groter, dus mestkelders steeds langer en breder. Om ook grote gangen goed te kunnen mixen heeft Landbouwmechanisatiebedrijf Ter Schure zijn Belgische leverancier VDW gevraagd een extra zware mestmixer te ontwikkelen. Deze is geschikt voor gangen vanaf 2,20 tot 6 meter breed. Ook voor lange slalomsystemen (tot 6 keer 70 meter) zijn geen probleem. De constructie van de mixer is gelijk aan de reguliere met een dubbele vijzelschroef van 70 centimeter doorsnede, alleen is deze zwaarder uitgevoerd en voorzien van een schroef van een meter. De mixer kan met een bok worden geleverd, maar door het grotere gewicht adviseert Ter Schure de stationaire variant.

 • De grote schroef vraagt meer vermogen; er moet een trekker van minstens 120 pk voor. De mestverplaatsing is nog niet gemeten, maar uit visuele beoordeling heeft Ter Schure de indruk dat de mixer meer ‘trekt’ en minder ‘slaat’ en dat daardoor minder ammoniak vrij komt. De stroming in de kelder is wel veel groter. Aan de mixer hangt een prijskaartje van €3.760.

  Meer info: LMB Ter Schure in Oosterzee (06) 14648987 of VDW

 • Eten en drinken is bij de entree inbegrepen. Dus de soep, broodjes worst en stamppotten vinden grif aftrek.

 • ID Agro komt met een ronde stal: Roundhouse. Deze is in Engeland ontworpen voor vleesvee, maar kan ook als overkapping voor melkvee of een carrousel dienen. De stal is volledig open. Hoe de wind ook staat, de ventilatie in de ronde stal is altijd goed. De stal is in één maat verkrijgbaar: 30,25 meter netto. Bovenin zit een open nok van 10 vierkante meter. De stal wordt als een grote paraplu op de grond opgebouwd, waarna de constructie hydraulisch wordt geheven. Plaatsen kost nog geen twee weken. De investering bedraagt €65.000.

  Meer informatie: ID Agro in Lemeleveld (0572) 371404

 • Alpuro Breeding, de tak van Alpuro die zich richt op de melkveehouderij, toont een nieuwe buitenhuisvesting voor kalveren. Handig voor veehouders die binnen geen ruimte (meer) hebben, en kalveren in iglo’s niet praktisch vinden omdat ze dan zelf in weer en wind staan om de dieren te verzorgen. De stal is een kunststof overkapping die is verbonden met vijf geschakelde eenlingboxen.

 • Er is geen vergunning nodig want de stal is mobiel. Dit zelfs op meerdere manieren: hij is zowel van de voor- als de achterkant met een palletvork op te beuren (zie vorige foto), maar kan ook met wielen en een trekstang worden verplaatst. Optioneel is een deur met windbreekgaas te monteren. Het eigen gewicht van een ton is zelfs zonder zekering voldoende om te voorkomen dat de stal omwaait.

  Meer info: Alpuro Breeding in Uddel (0577) 408111.

 • De stand van Handelsonderneming Oostra is rijk verlicht. Er branden nieuwe volspectrum lampen. De zogeheten Mico-Light zijn lampen met een uniek kleurenspectrum dat die van daglicht benadert. De lampen hebben een positieve invloed op het bioritme van de koe, waardoor die zich prettiger voelt. Ook het waarnemen in de stal gaat er beter mee. Ten opzichte van traditionele lampen heeft Mico-Light een energiebesparing van 25 tot 30 procent. Een armatuur inclusief twee 58 watt lampen kost €130. Ze vallen binnen een investeringsregeling voor vernieuwingen. Volgens Oostra is dat binnen een jaar terugverdiend als boeren met een goed lichtplan werken.

  Meer info: Handelsonderneming Oostra in IJhorst (0522) 441180.

 • Terwijl de ouders met de standbemanning praten, vergapen de kinderen zich aan speelgoedtrekkers. De Rundvee Relatiedagen zijn een beurs voor jong en oud.

Eén reactie

 • no-profile-image

  jaco

  willilke en alberta liepen woensdag ook rond op de beurs

Of registreer je om te kunnen reageren.