Rundveehouderij

Foto & video

Veetrailer aangereden na veekeuring

Deelname aan een veekeuring kreeg voor fokker Wim van Kasteren een bittere nasmaak. Een dronken automobilist reed zijn veetrailer van de weg. Van Kasterens koeien hielden er wonderwel niets aan over.

Foto

 • Veel lof op de Nationale Vleesvee Manifestatie voor de uniforme demonstratiegroep die het Marchigiana-stamboek daar laat zien. Drie van de vijf getoonde dieren zijn van Wim van Kasteren. Opgetogen rijdt de fokker uit Schijndel na de show naar huis. Voor het vervoer heeft hij een kennis met een zware Jeep geregeld en elders een grote aanhanger. Tot Schaarsbergen tuft hij gemoedelijk achter de combinatie met zijn drie showkoeien aan. Hij haalt in om thuis alvast de komst van zijn dieren voor te bereiden. Die aankomst komt er die avond niet meer, want even later ramt een dronken automobilist de trailer.  Foto's: Stal Mansour, tekst: Jacco Keuper

 • De automobilist rijdt de combinatie, die op dat moment met 75 kilometer per uur over de A50 gaat, van achter aan. Door de klap draaien de terreinwagen en de veetrailer om hun as tot ze tegen de rijrichting in uitkomen en vervolgens kapseizen. Geluk bij dit ongeluk is dat er op dat moment geen verkeer aan komt. Uiteindelijk komt de combinatie net voor een viaduct tot stilstand.

 • Wonder boven wonder is er verder niemand gewond. Zelfs de koeien hebben het ongeluk ongeschonden doorstaan. ,,Voor hetzelfde geld was er wel ander verkeer of was de trailer van het viaduct gestort. Het had heel anders kunnen aflopen", realiseert Van Kasteren zich.

 • De trailer is op zijn kant belandt. Het is even puzzelen voor je de klep en bijbehorende hekken weer in een goede positie hebt om de koeien te kunnen bevrijden uit hun benarde positie.

 • De showkoeien worden opgehaald door Stal Mansour in Arnhem. Zij worden regelmatig door de politie gebeld voor hulpverlening bij ongevallen met grote dieren.

 • De koeien verblijven een nachtje in een ruim ingestrooide paardenstal. Hier kunnen ze bijkomen van het avontuur.

 • Marchigiana’s zijn van nature dieren met een rustig karakter. De ongelukskoeien zijn niet gestrest en ogen rustig.

 • Over de verzorging in hun tijdelijke onderkomen hebben de dieren niet te klagen. Ze worden echt in de watten gelegd.

 • Van Kasteren haalt zijn koeien de volgende dag op met een andere aanhanger. Zowel de trailer als de Jeep zijn namelijk total loss. Zeer vervelend omdat het geleend materiaal betreft. ,,De verzekering is ermee bezig. Maar dat is niet het enige. De rekening van de dierenarts die bij het ongeluk is geroepen, viel vandaag op de mat. En die van de manege zal ook nog wel komen", verwacht de fokker. Een flinke domper op de veekeuring die zo mooi was.

Of registreer je om te kunnen reageren.