Rundveehouderij

Foto & video 1 reactie

Nadruk op fijnheid en rastype

Urielle du Moulin van Hans Spekenbrink is de duidelijke kampioene van de NVM 2009. Bij de krap 30 inzenders voor het Blonde d’Anquitaine-kampioenschap waren maar weinig nieuwe gezichten.

Foto

 • Fijnheid was hét kenmerk waar de juryleden Angela Barbaz en Bruno Renard, beide afkomstig van een Frans fokbedrijf, duidelijk belangrijk vonden. Beide juryleden waren in hun nopjes met wat te zien kregen in Ermelo. ,,Hele mooie dieren die in Frankrijk niet zouden misstaan”, aldus Barbaz. Ze roemt de fijnheid van de Blondes, evenals het rastypische met de juiste kleur dat vele Blondes hebben. Als ze toch verbeterpunten moet noemen, is het vooral de breedte van het bekken dat bij de dieren die niet tot kampioen waren uitgeroepen iets beter kon.

  Foto's: Hans Prinsen en Henk Riswick, tekst: René Stevens

 • Bij de rubriek kalveren tot een jaar oud is Roodheuvel Dalida (v: Ultra) van De Roodheuvel in Toldijk de kampioen. De lengte, het beenwerk en het rastypische waren beter dan bij nummer twee Dorene Meunier (v: Ogre) en Dodo (v: Pagnol).

 • ,,Een goed ontwikkelde pink met een goede diepte en brede rug”, luidt het oordeel over groepskampioen Doortje (v: Tilbury) van M. Gerritsen uit Maurik in de rubriek met jonge pinken. Nummer twee is Westerstreek Danielle (v: Pierre van Druivendaal); nummer drie Darling (v: Atlas).

 • De vaarzen worden geholpen netjes in de rij te staan voor het jury-oordeel.

 • De goed ontwikkelde oudere pink Diva de Manteau (v: Adam) van J. Schotpoort in Eerbeek stoefte haar concurrenten Danisha (v: Artiste) en Daphne (v: Richelie) af, met name dankzij haar mooie ronding van de bilpartij en zeer rastypische uitstraling.

 • Het keuren van de grote rassen gaat in vijf ringen naast elkaar de hele ochtend door. De keuring van de Blondes vond plaats in de middelste ring.

 • In een aantal gevallen waren de groepen zo groot dat het dringen was binnen de hekken.

 • Hoe zou een koe zo’n keuring nu beleven? Dat vraagt fotograaf Jan van IJken zich af. Om dat in beeld te brengen plaatste hij een camera op de kop van een dier van Blondefokker Jan van Oorspronk. De beelden worden gebruikt in een programma dat hij maakt over de relatie tussen mens en dier.

 • Bij de vaarzen wordt Carolien (v: Sombrero) van G. en A. Blaauw te Doornspijk omschreven als een prachtig, elegant en fijn. Ze is net wat harmonieuzer dan de nummer twee Roodheuvel Beonce(v: Ultra) en nummer drie Chique (v: Sulky). Vooral de mindere ontwikkeling ten opzichte van Roodheuvel Beonce zet haar op de derde plek.

 • Bij de rubriek oudere koeien noemt de jury Arielle du Mouli (v: Orion) van J. Spekenbrink in Hoge Hexel ,,een exceptioneel dier”. De dochter van de latere kampioene Urielle du Moul blinkt uit in fijnheid van beenwerk, schouders en bekken. Nummer twee Voila (v: Pierre van Druivendaal) is ook elegant, maar haalt het qua uitstraling niet bij Arielle. Nummer drie Ayleen van de Bosch (v: Oulou) is een mooi breed en bespierd dier. De jury is content over de hele rubriek: ,,De fijnheid straalt ervan af.”

 • De rubriek met stieren van 1,5 tot 2 jaar bestaat uit slechts twee dieren en de plaatsingsvolgorde is dus snel uitgemaakt. Met zijn mooie lengte en het lange bekken weet Chamaco (v: Taolenn) van J. Flamand uit Heyenrath zich op de hoogste positie te plaatsen ten koste van Domingo (v: Ukraine).

 • De imposante Ultra-zoon Roodheuvel Bolero wist goed te overtuigen en werd tot kampioen gekroond. Van deze 3-jaar oude stier straalt de fijnheid af, aldus de jury. Zijn enorme breedte maken indruk, evenals de constatering dat hij zeer mooi getekend is. Reservekampioen werd de ruim een jaar oude De Niro. Het verschil met 2,5 jaar oude Ublond-zoon Cauet Roz is minimaal, maar de jury geeft de jeugd het voordeel van de twijfel.

 • Hier gaat het allemaal om.

 • De kampioenes worden gekozen. Op de achtergrond worden de Blondes aan een laatste inspectie onderworpen.

 • De algemeen kampioene mag een stapje naar voren zetten. Urielle du Moul van Hans Spekenbrink verdient met glans deze titel. De 6,5-jarige Ogre-dochter, als kalf door Spekenbrink gehaald uit Frankrijk, werd door de jury omschreven als een dier dat de rest domineert.

 • Willem Dijkstra, voorzitter van de Federatie Vleesveestamboeken, is de stuwende kracht achter de gezamenlijke nationale keuring. Hij ziet persoonlijk toe op de uitreiking van de decoraties en de bekers.

 • Voorzitter Ed Neerincx van het Blonde-stamboek is zeer tevreden over het verloop van de nationale keuring, zowel qua organisatie als van de kwaliteit van het ras dat hier tentoongesteld is.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Alternatieven?

  Wat een mooi konten toch weer, nog even kijken dan?
  Voor de ze worden afgevoerd.
  Arme beesten.

Of registreer je om te kunnen reageren.