Rundveehouderij

Foto & video

Makkelijk keuren bij Piemontese

De twee keurmeesters bij Piemontese waren het snel eens. Over de kampioenen op de NVM was geen enkele discussie.

Foto

  • De twee keurmeesters hadden weinig moeite de Piemonteses op de correcte volgorde te zetten. Beiden vulden onafhankelijk de keurbriefjes in. In de praktijk bleek er negen van de tien keer dezelfde volgorde uit te komen, dus er hoefde weinig tijd te worden verkwist aan vergaderen.

    Foto's: Henk Riswick, tekst: Eric Wientjes

  • Kampioen bij de pinken werd Norma 24 (v. Alfredo) van Anton van Helder uit Hoge Hexel (Ov.). De reservekampioen kwam uit de stal van Brouwers-Huntjens te Noorbeek (L.). Het gaat om NN32 (v. Ural van de Kreitehei).

  • De mooiste Piemontese-vaars in Ermelo was Ansje 40 (v. Ebron) van C. Broers uit Oisterwijk (N.-Br.). Die fokker kent zijn zaakjes, want de reservekampioen kwam in dezelfde trailer naar het kampioenschap: Sulti 2 (v. Forno). Niet gek: elf dieren in de stal, drie mee naar Ermelo en dan met twee plakken terug naar huis.

  • In 2008 werd Elza 7 (v. Cobra) nog kampioen en Norma 22 (v. Delpiero) de runner up. Op de Nationale van 2009 waren de rollen omgedraaid, en ging Norma met de hoogste eer aan de haal. Ze werd ook algeheel kampioen vrouwelijk, tot vreugde van eigenaar Anton van Gelder.

  • De beste stier van de show bij de Piemonteses: Ural van de Kreitehei (v. Urial) van C. v.d. Nostrum / J Basemans, Oisterwijk (N.-Br.). Inmiddels een bekende naam en vader van menige Nederlandse Piemontese. Zoals bijvoorbeeld van de reservekampioen, Parco, van A. van Vught uit Tilburg.

  • 1A pink 9 tot 15 maanden: Natasja 24 (v. Tyson), Henk Hengsteboer, Nieuwleusen (Ov.).

  • 1A vaars 2 tot 4 jaar: Fridie 43 (v. Jarno), Anton van Gelder, Hoge Hexel (Ov.).

Of registreer je om te kunnen reageren.