Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Grasoogst 2009 in Noorwegen

Als boer is het soms grijpen en vangen tussen de buien door. Zeker als je in Noorwegen woont. Wereldblogger Vera Wijnveen blikt terug op het afgelopen oogstseizoen op haar bedrijf.

Foto

 • Een stralende zon en een flinke bries zorgen op 8 juni voor een perfecte start van de eerste snede.  Foto’s en tekst: Vera Wijnveen

 • In totaal bewerken we 28,5 hectare land (natuurweides niet meegerekend) waarvan er bijna 5 geploegd en opnieuw ingezaaid zijn. Zo'n 4,5 is in gebruik door de koeien en 't jongvee. Van de overige 19 is 8 hectare de sleufsilo ingegaan.

 • De weide waar we mee beginnen is 3,2 hectare en ligt op enkele minuten rijden van de silo. Toch duurt het een volle dag om het gras de silo in te rijden. Als pachter is het niet mogelijk om grotere silagewagens aan te schaffen. Daarvoor zou de voorgevel van de silo namelijk compleet verbouwd moeten worden. Zodoende blijft het voorlopig een arbeidsintensieve oogst.

 • De beide weides zijn de dag ervoor gemaaid. De andere percelen worden een paar uur tot een halve dag vóór het binnenhalen gemaaid. Voor een langere droogperiode is geen tijd, want er wordt slecht weer voorspeld.

 • In totaal brengen de 8 hectare 67 wagens met gras op.

 • Voor het eerst zijn dit jaar de zijkanten van de silo bekleed met plastic, we hopen dat de kanten dan minder broeien. Johan en ik lossen elkaar af met 't aanrijden van de kuil. Dit gebeurt met de Massey 3070. De Massey 390 zit voor de double-cutter.

 • De gehuurde Case van een dorpsbewoner wordt gebruikt om de silagewagens op en neer te rijden. Maar omdat hij stukken zwaarder is dan de beide Masseys die we zelf gebruiken, wordt tussendoor ook de kuil even aangereden.

 • Dinsdags viel er een behoorlijke bui, waardoor het gras te nat was en het werk uren stillag. Gelukkig wordt het 's nachts niet donker en kan er flink doorgewerkt worden. Deze foto is om 4 uur 's nachts gemaakt.

 • Donderdag zal een buienoffensief vanuit Litouwen mogelijk ons dorp bereiken. Een gelukje voor de boerenloonwerkers; in plaats van de afgesproken 5 hectare, mogen ze nu op woensdag 11 hectare balen persen en wikkelen.

 • De boerenloonwerker houdt 300 schapen en is een echte John Deere-fan.

 • De 11 hectare brachten 282 balen op. Daarbij is 480 liter toevoegmiddel gebruikt. Inclusief 4,5 uur harken met een dubbele Taarup-hark, bedroeg de rekening €4.460,- (excl. btw).

 • Jammer dat er te weinig tijd was om het gras van de 5 hectare achterin de vallei in te kuilen. Een rit op en neer duurt zeker een half uur. Het inkuilen van het hele perceel kost al snel twee dagen. Bij slecht winterweer is het achterste stuk van de vallei niet bereikbaar en kan het zijn dat er volgend voorjaar nog flink wat balen, die aan de rand worden opgeslagen, in de weg liggen.

 • Deze weide bestaat grotendeels uit timotheegras dat iedere 5 jaar opnieuw geploegd en ingezaaid moet worden. Een behoorlijke klus die niet echt opschiet met onze twee-schaarwentelploeg. Waarschijnlijk gaan we het ploegen uitbesteden aan een groot mechanisatiebedrijf.

 • Pusen zit weer op haar troon en wij kijken terug op een geslaagde eerste snede met een goede kwaliteit kuil. Het weer was in de weken daarna zo wisselvallig, dat ik eind juni nog boeren bezig heb gezien met de eerste snede. Het uitbesteden van extra hectares was een dure oplossing, maar achteraf gezien wel de juiste.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  b

  Dus dat is 15 euro per pak persen en wikkelen bij een hark tarief van 40 euro per hectare?

 • no-profile-image

  Vera

  De ronde balen hebben, om precies te zijn, €15,80 gekost. Vorig jaar hebben we hetzelfde betaald, was het nog ca. €13,50 Dit verschil komt dus door de koers. Wat het harken betreft, is er een fout ingeslopen; de genoemde 4,5 op de rekening slaat niet op de hectares, zoals ik van Johan had begrepen, maar op het aantal uren. Er is dus 11 hect. geharkt voor €24,35 p/hect.

Of registreer je om te kunnen reageren.