Rundveehouderij

Foto & video

Grasoogst van een leien dakje

De grasoogsten zijn dit jaar voorspoedig verlopen. De opbrengsten zijn goed en de kwaliteit van de voorjaarskuilen is goed. Die van de zomerkuilen zelfs iets bovengemiddeld.

Foto

 • Oogst van voorjaarsgras op het veehouderijbedrijf van Tjitse en Saakje Postma in Nijeholtwolde. Door het zonnige weer droogt het gras snel en wordt als kuil binnen gehaald. Vooral de eerste snede is zeer voedzaam en van uitstekende kwaliteit.



  Foto's: Lenus van der Broek, Hans Prinsen en Diny Konink. Tekst: Wijnand Hogenkamp.

 • Hier een foto van het binnenhalen van zomerkuil in het Gelderse Voorst (gem. Oude IJsselstreek).

 • De kwaliteit van het gras is prima. De zomerkuilen scoren zelfs iets bovengemiddeld dit jaar.

 • Met een grote hark wordt in rap tempo het gemaaide gras bij elkaar geharkt.

 • De opraapsnijwagens van Loonbedrijf van Hal in Voorst halen het gras op uit het perceel en storten het op de rijkuil.

 • De verdeler staat al klaar om het gras mooi vlak over de kuil te verspreiden.

 • De trekker op de kuil is voorzien van dubbellucht. Een flink frontgewicht zorgt voor extra druk.

 • Het maaien van beheersgras was dit jaar een gok. In de periode na 15 juni, het moment waarop maaien weer mag, was het weer wisselvallig. André Woertink in Balkbrug durfde het dan ook niet aan om zijn areaal beheersgras ineens te maaien. Hij spreidde het risico door het op te delen en niet te hooien, maar de balen in folie te verpakken.

 • Als afsluiter het bewijs dat het niet persé 30-graden hoeft te zijn om aan het zweten te komen bij het inkuilen. De stagiaire van familie Konink in Borne zal het allicht nog lang moeten horen: bij het vastrijden van de graskuil gebeurde waar iedereen bang voor is: hij gleed van de kuil. Hij kan even uitpuffen als hij met de schrik in de benen toekijkt hoe de meer ervaren chauffeurs de trekker beheerst van de kuil halen. Door er een andere trekker naast te laten lopen, kan de John Deere niet kantelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.