Rundveehouderij

Foto & video

Brandrode in beeld

Een aantal fanatieke fokkers zet zich in om het schaarse aantal Brandrode runderen zo te paren dat het ras van de ondergang wordt gered. Het sobere dier is een oude variant van de MRIJ.

Foto

 • Het Brandrode rund is een heel oud ras. Het stamboek beschouwt het ras zelfs als een van de pure vormen van het aloude MRIJ. In het huis van stamboekvoorzitter Jan van Riel hangt een ets uit 1917 met een afbeelding van een Brandrode. Maar de oudste beschrijvingen dateren van 1873.

  Tekst: Jacco Keuper. Foto’s: Eric van der Burgt (Verbeeld), Jan Willem Schouten, Willem Hissink en Henk Riswick.

 • Ze hebben een donkerrode vacht. Bij stieren wordt deze onder invloed van testosteron in hun eerste levensjaren geleidelijk donkerder dan die van de koeien. Het kastanjebruin neigt op kop en hals naar zwart, vooral bij stieren: alsof ze in brand hebben gestaan.

 • De dieren hebben weinig witaftekening. Hooguit een wit kolletje. Die kol wordt erg op prijs gesteld. Zonder mag, maar een bles is uit den boze.

 • De bouw van de Brandrode is vergelijkbaar met de MRIJ: niet te groot en wat geblokt. Ze zijn vrij goed bevleesd, maar niet vleestypisch. Vanwege het afkalfgemak en om het ras authentiek te laten, wil het stamboek dit graag zo houden.

 • Brandrode hebben verder een witte onderbuik, staartpluim en bij voorkeur halfwitte benen achter en niet meer dan witte sokjes voor. Sommige dieren hebben een blauwe tong en/of een blauwe neus.

 • Het leeuwendeel wordt dus als zoogkoe gehouden, maar er zijn ook koppels die als melkkoe dienst doen. Extensief gehouden dieren komen nog op 5.500 tot 6.000 kilo melk op alleen ruwvoer.

 • De Brandrode zijn sober, vlot kalvend, praktisch winterhard en uitermate mak. Dat maakt de dieren interessant voor het begrazen van natuurterreinen. Het is het enige van oorsprong Nederlandse ras dat jaarrond buiten loopt.

 • Er is grote vraag naar fokmateriaal, maar weinig aanbod. Vooral jongvee is erg gewild. De piek lag overduidelijk in 2001-2002, na de MKZ-periode. Fokkers Piet en Jacky Kuypers houden 125 Brandrode dieren in Sambeek: ,,Als we er toen 500 hadden gehad, waren we ze ook kwijt geworden.” Door de overmatige vraag ontstaan innovatieve constructies waarbij stieren worden geruild of bijvoorbeeld een fokstier tegen een aantal pinken. Ook guste dieren, oudere koeien en zelfs tweespenen gaan als fokmateriaal nog grif van de hand.

 • Blijft een prachtig gezicht: die kalfjes die levendig achter elkaar aan dartelen in de wei.

 • Een Brandrode vaars in een natuurgebied van Vereniging Natuurmonumenten in Ravenstein.

 • Een Brandrode koe in hetzelfde natuurgebied in Ravenstein.

 • Brandrode koeien van Mts. Klomp-Boers in het Gelderse Loenen.

 • Brandrode koeien van Mts. Klomp-Boers in het Gelderse Loenen.

 • Brandrode koeien van Mts. Klomp-Boers in het Gelderse Loenen.

 • Brandrode koeien van Mts. Klomp-Boers in het Gelderse Loenen.

 • Voor het beheer van uiterwaarden in het rivierengebied rond slot Loevestein bij het Gelderse Poederoijen zijn Stichting Ark en Staatsbosbeheer in 2000 een project gestart met jaarrond begrazing. Hier een Brandrode stier die Stichting Ark hierbij helpt door onder andere ook met Salers te paren.

 • Een aantal Brandrode-runderen en een Saler-kruisling (achter) die de uiterwaarden in het rivierengebied rond slot Loevestein bij het Gelderse Poederoijen beheren.

Of registreer je om te kunnen reageren.