Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Zomergerst verhelpt ruwvoertekort

Maatschap Kok mist een snede gras door de droogte. De goede relatie met een collega-akkerbouwer bleek de oplossing: 23 hectare gerst is gehakseld en ook de volgvrucht komt naar de veehouder.

Foto

 • Een hele snede gras is het geschatte verlies door de droogte die het noorden van het land trof in de voorzomer. Maatschap Kok in Huizinge (Gr.) lost het ruwvoertekort op door zomergerst te hakselen. Het aanbod van een akkerbouwer, bij wie hij mest afzet en die mais voor hem verbouwt, kwam Kok dus zeer gelegen.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Jacco Keuper

 • De melkveehouder heeft geen ervaring met GPS (gehele plant silage) van graan. Maarten Kok: ,,Het is een experiment. De voedingswaarde en hoe de koeien erop reageren is nog even afwachten. Maar als het goed bevalt, doen we het volgend jaar weer. Die afspraak is al gemaakt."

 • Het gehakselde product: korte stukken stengel en blad, maar ook de deegrijpe korrels zijn duidelijk terug te vinden.

 • De New Holland-hakselaar van loonbedrijf van Nieuwenhuyzen in Uithuizen (Gr.) is voorzien van een 5 meter breed maaibord. Dat werkt vlot en geeft minder verliezen dan hakselen vanaf zwad.

 • Met het verdwijnen van de gerst komt gras te voorschijn. De akkerbouwer teelt al enkele jaren gras onder gerst, omdat het goed is voor de organische stofvoorziening. Het ondergewas staat er na de oogst goed bij. Er wordt mest op uitgereden en de snede gras die er nog groeit komt ook naar veehouder Kok.

 • Geconcentreerd bestuurt chauffeur Arend Klinkhamer zijn hakselaar.

 • In de hoeken van het maaibord wil wel eens wat rommel blijven zitten. De machine uitzetten en voorzichtig plukken is dan de enige remedie.

 • Tijdens de oogst wordt een conserveringsmiddel toegevoegd, het bacteriemengsel Cofasil lac. De korrels vallen uit het doseerapparaat zo op het product in de invoer.

 • De kuil vordert gestaag. Van het 23 hectare grote perceel komt dan ook menige silagewagen af. De opbrengst is goed, boven verwachting. zelfs. Volgens inschattingen van de loonwerker en de akkerbouwer zou de kuil binnen de silowanden van 1,20 meter hoog passen. Uiteindelijk is deze zelfs 80 centimeter hoger geworden.

 • Het aanrijden van de kuil doet de boer zelf met zijn Komatsu-shovel. Ook een trekker met de Veenhuis-opraapwagen van de veehouder heeft meegereden. ,,Dat materiaal hebben we staan, dus dat moet rijden. Bovendien hebben we de mensen ervoor."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  harm

  genuanceerd beoordelen!

 • no-profile-image

  dimph

  Theo was hier en we hebben de foto s bekeken, goed gewerkt nou is er voeder zat mooi he dat wij dat kunnen zien . groetjes van theo en Martien en Dimph

Of registreer je om te kunnen reageren.