Rundveehouderij

Foto & video 8 reacties

Rondkijken bij Globe Milk

De laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe zuivelfabriek Globe Milk. Eigenaren René van Bakel en René van der Vleuten willen er de zuivelmarkt mee op zijn kop zetten.

Foto

 • De nieuwe zuivelverwerkingsfabriek Globe Milk van René van Bakel en René van der Vleuten in Boxmeer (N.-Br.) is bijna klaar. Eind augustus, begin september starten ze met proefdraaien.

  Tekst en foto's: Martijn ter Horst

 • René Van Bakel (rechts op de foto) heeft samen met zijn twee broers het grootste melkveebedrijf van Nederland met ruim 1.200 koeien. Daarnaast heeft Van Bakel een melkafzetorganisatie Vrebamel. Op jaarbasis verhandelt deze organisatie bijna 160 miljoen kilo melk. Vrebamel verzorgt de aanvoer van melk voor Globe Milk.
  Van der Vleuten (links) heeft een melkveebedrijf met 100 koeien en een zuivelboerderij waar hij jaarlijks tussen de 15 en 20 miljoen kilo melk verwerkt tot vloeibare ijsmixen. Hij betrekt straks zijn melk van de nieuwe zuivelverwerker. Overige melk wordt verkocht aan zuivelbedrijven in Nederland en het buitenland.

 • In de ontvangsthal van de fabriek waar de rauwe melk binnenkomt, wordt nog flink gewerkt. De melk stroomt straks via verschillende pijpleidingen naar de verwerker. Op jaarbasis kan hier maximaal 150 miljoen kilo melk verwerkt worden.

 • De planning is dat de fabriek direct gaat draaien als alle testen succesvol verlopen. “We gaan dan direct knallen”, vertelt Van Bakel. De markt bepaalt hoeveel melk in deze fabriek verwerkt wordt. Is het rechtstreeks verkopen van rauwe melk financieel interessanter, dan wordt er minder verwerkt in Boxmeer.

 • In de verwerkingshal is nog weinig te zien. Alleen enkele grote silo’s domineren de ruimte. De bedoeling is om melk te verwerken tot halffabricaten, zoals vloeibare ijsmix, melkconcentraat en diverse soorten room.

 • Naast de fabriek staan zeven immens grote silo’s. In deze silo’s worden de halffabricaten opgeslagen. In de fabriek is ook een grote koelcel aanwezig. Beide ondernemers verwachten veel van de nieuwe fabriek. Door zelf melk te gaan verwerken, kunnen ze ‘melk op maat’ maken en is Vrebamel minder afhankelijk van de grillige lokale markt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  john

  hoeveel % meer, krijgen die boeren als bij andere zuivelfabrieken?

 • no-profile-image

  boerin

  hoeveel meer willen ze betalen en voor hoelang?
  tot ze boeren gestrikt hebben om aan hen te leveren, maar dan.

 • no-profile-image

  jos

  Ik vind het wel jammer voor van der Vleuten dat het nu lijkt of het vooral van Bakel is die de scepter zwaait terwijl het initiatief en de realisatie volgens mij vooral bij hem ligt. Van Bakel kwam pas later in beeld. Hij heeft nl. sinds vorig jaar veel melk en kan maar moeilijk aan de verwachte melkprijs voldoen. Van de Vleuten is natuurlijk gebaat bij gegarandeerde aanvoer zodoende hebben ze mekaar gevonden.

 • no-profile-image

  Waarom moet van

  Helemaal met Jos eens, de volgorde moet zijn Rene v.d. Vleuten en dan de jongens van van Bakel. Dus de hulde is voor Rene v.d. Vleuten!

 • no-profile-image

  carina

  ja we kunnen allemaal lekker over elkaar praten maar jullie staan allemaal aan de zijlijn te roepen en ondernemen niets!!!!

 • no-profile-image

  Kiske

  Laat maar doen, als ze zich maar aan de afspraak houden dat ze het ook echt goed bedoelen, veel boeren zullen hiebij gebaat zijn. Let wel op...eerst uitvoeren dan laten zien en dan....betalen aan de boer. je moet je produkten wel kwijt kunnen.

 • no-profile-image

  gert

  allemaal hebben ze het over een hoge melkprijs,maar wat heeft van Bakel nu het laatste jaar uitbetaald,wie van zijn leveranciers wil dat nu vertellen ?

 • no-profile-image

  fennis

  wij zoeken offerten voor melkpoeder mager en vet

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.