Rundveehouderij

Foto & video

Nieuwbouw €5.800 per plaats

André en Monique Albring hebben hun bedrijf uitgebreid met een 2+2-rijige ligboxenstal, een kalverstal en werktuigenberging. Vanwege de kosten alles met houten spanten. Het quotum kostte 34 cent per liter.

Foto

 • André (33) en Monique (32) Albring emigreerden in 2000 vanuit Drente naar Westerstede, bij Oldenburg in Duitsland. Ze melken er 180 koeien in een 40-stands buitenmelker. In het eerste jaar molken ze 40 koeien en hadden ze 45 hectare grond in gebruik.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Wim Esselink

 • Begin juli was het buiten warm met ruim 30 graden. Binnen in de stal is het zonder isolatie toch aangenaam. Met dank aan de open zij- en achterwand en de witte golfplaten op de stal. Aan de zonzijde zit ook een rij lichtplaten minder.

 • De constructie is volledig van hout. Dat was binnen de Duitse bouwvoorschriften €35.000 goedkoper dan een staalconstructie. Uit alles blijkt de bekende Duitse degelijkheid. De bouwvoorschriften zijn aangescherpt na de zware sneeuwval eind 2006.

 • In de stal ook enkele strohokken die in gebruik zijn als afkalfstal en een ruimte voor aandachtskoeien. In de strohokken liggen roosters achter het voerhek. Ook onder het strodek zitten roosters, zodat de urine weg kan lopen en de stallen langer droog blijven.

 • Tussen de zwartbonte koeien lopen koeien van het Fleckvieh-ras, in 2007 hebben ze 35 stuks gekocht op een veiling. Het ruwvoer dat ze verbouwen en aankopen is van wisselende kwaliteit. Volgens Albring kunnen Fleckvieh-koeien daar beter tegen. “Fleckvieh past de productie aan aan het voer, een zwartbonte blijft doorproduceren, ook als dat ten koste van de gezondheid gaat.”

 • De kalveren gaan na de geboorte in iglo’s die buiten voor de kalverstal staan. Alle kalveren krijgen hele maiskorrels bijgevoerd voor een betere zuurgraad van de maag. Ook tussen de kalveren lopen inmiddels Fleckvieh-exemplaren.

 • Met een op maat gemaakt wagentje krijgen zeven kalveren tegelijk de emmers met melk voorgezet. Gemaakt door de plaatselijke smid die vrijwel alle staalwerk inclusief de ligboxen maakte. De hekken zijn voorzien van dubbele, schuine buizen. Deze zijn nauw genoeg, zodat de kalveren er niet uitkruipen en ver genoeg uit elkaar om naast elkaar te kunnen drinken en vreten.

 • De kalveren staan op een verhoogde betonvloer aan het voerhek. Goed voor de klauwen en het strohok blijft langer droog. De huidige kalverstal is zo gebouwd dat het kan worden gespiegeld bij verdere uitbreiding van het bedrijf. Na 5 maanden gaan de kalveren naar een jongvee-opfokbedrijf in de omgeving.

 • Tussen de ligboxenstal en de kalverstal ligt een voor Duitse begrippen enorme plaat erfverharding. Op de verharding komt in de herfst de maiskuil te liggen. De Albrings telen 30 hectare mais, 30 hectare gras en hebben 27 hectare natuurgrasland in gebruik. Ze kopen daarnaast 30 hectare mais aan en verschillende bijproducten als bierbostel, aardappelvezels en luzerne- en graszaadhooi.

 • De achterwand van de ligboxenstal is simpel: hout en een oprolbaar dicht windzeil. Uiteindelijk net zo duur als damwand en op deze manier kan de stal simpel verlengd worden. De stal is met uitzondering van het voerpad volledig onderkelderd, met putten van 2 meter diep. Dat levert niet alleen 9 maanden opslagcapaciteit op, maar is ook praktisch. Het bedrijf ligt op veengrond, nu hoefde veel minder duur zand aangevoerd te worden.

 • Koecomfort is belangrijk voor Albring. De koeien liggen in diepstrooiselboxen en hebben 7,6 m2 ruimte per koe. De stal kostte inclusief stalinrichting circa €2.650 exclusief btw. Inclusief melkstal, melkgebouw, wachtruimte en koeltank komt het geheel op €5.800 exclusief btw per koeplaats.

 • De zijwanden zijn voorzien van een opblaasbaar, lichtdoorlatend gordijn. Melkcapaciteit hebben ze nu genoeg en is berekend op uitbreiding in de toekomst. Het melkquotum is nu 1,75 miljoen kilo. Begin juli is nog 135.000 kilo quotum bijgekocht voor 34 cent per kilo.

 • De melk leveren ze aan Molkerei Ammerland. Deze coöperatie betaalde over 2007 een melkprijs van 35,89 cent per kilo, over de eerste 5 maanden dit jaar was dat 32,8 cent. Dat lijkt weinig, maar is op basis van 3,7 % vet en 3,4 % eiwit. Albring verwacht het aangekochte quotum voor afschaffing van het quotum in 2015 te hebben terugverdiend.

 • In de oude stal met ruimte voor 100 koeien staan nu de droge koeien. Door overbezetting was de productie per koe flink gedaald. Albring streeft naar een productie van 8.500 kilo met 4,5 % vet en 3,75 % eiwit. Duurzaamheid is voor André en Monique belangrijker dan een hoge productie.

 • Belangrijk vinden ze ook een hoge productie per man. Alle veldwerk gebeurt door de loonwerker, met uitzondering van grasschudden en kunstmeststrooien. Melken doen ze zelf, de capaciteit ligt met de 40-stands buitenmelkende draaimelkstal nu op rond de 170 koeien per uur. Als alles loopt, denken de Albrings toe te kunnen met een medewerker voor halve dagen, vooral voor het voeren, uitmesten en een deel van het veldwerk.

Of registreer je om te kunnen reageren.