Rundveehouderij

Foto & video 4 reacties

Koeienboeren met groeiende zuivelfabriek

De gebroeders Streutker combineren een groot melkveebedrijf met een zuivelfabriek. Die verwerkt dit jaar 40 miljoen kilo melk. De ondernemers willen groeien naar 120 miljoen kilo.

Foto

 • Supermarkten zijn op zoek naar alternatieve leveranciers door concentratie van leveranciers zoals Friesland Campina in Nederland en Arla Foods in Zweden. Katshaar Zuivel is zo'n kleine niche-speler op de dagverse zuivelmarkt. Dat is en blijft zo volgens Koen (41) en Harry Streutker (39), directeur-eigenaren van het zuivel- en melkveebedrijf in Coevorden. In 2001 begonnen ze met het leveren van dagverse zuivel onder private label aan supermarkten in Nederland. Inmiddels gaan hun producten ook naar België, Duitsland en Zweden.

  Foto's: Henk Riswick, tekst: Wim Esselink

 • In 2008 verwerkt Katshaar Zuivel circa 40 miljoen kilo melk. De melk is afkomstig van 130 koeien die ze zelf melken. De resterende melk komt vooral van Nederlandse boeren via Noorderlandmelk. Een klein deel van de melk wordt bijgekocht op de zogenoemde spotmarkt. Omdat er veel vraag is naar hun producten wil Katshaar Zuivel uitbreiden naar een verwerkingscapaciteit van 120 miljoen kilo melk.

 • De zuivelfabriek ligt aan een provinciale weg midden in het landelijke gebied. Omwonenden zijn niet allemaal blij met de uitbreidingsplannen. De productie en opslag van de zuivelproducten gebeurt in een gebouw dat door de verschillende daken het aanzicht heeft van gekoppelde stallen. Inmiddels werken er omgerekend 50 mensen full-time.

 • Het transport inclusief het ophalen van de boerderijmelk gebeurt door Duitse transporteurs, die zijn goedkoper dan Nederlandse bedrijven. Het grootse deel van de melk gaat als dagverse zuivel weg. Een klein deel van de aangevoerde melk dat ze niet zelf verwerken wordt verkocht via de intenationale melkhandel.

 • Het melkvee van het bedrijf loopt nu in een gehuurde stal in afwachting van nieuwbouw voor een stal van 300 koeien. De gebroeders Streutker zijn de fokkers van de fokstier Katshaar Kirby. Vanaf 1998 zijn alle zwartbonte koeien ingekruist met Montbeliardes en Brown Swiss, vooral om de duurzaamheid van de koeien te vergroten. De gemiddelde productie ligt rond de 8.500 kilo per koe.

 • Wie precies de afnemers zijn willen de gebroeders Streutker niet aan de grote klok hangen. Bekend is inmiddels wel dat Superunie (Melkan), C1000 en sinds kort ook Albert Heijn dagverse zuivel onder huismerk verkopen die bij Katshaar wordt geproduceerd. Afstand is met name voor de langer houdbare yoghurt voor supers geen beletsel om in het buitenland te kopen. Op de foto pakken zuivel voor Zweedse en Belgische supermarktketens.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  De boeren die aan Noordelandmelk leveren en nu een veer moeten laten, weten nu wie er met de winstmarge gaat lachen.

 • no-profile-image

  de denker

  Wat een lullige reactie van boer uit de kempen. Doet er een boer aan ondernemen en zorgt zelf dat hij zijn product kwijt raakt wordt hij ervan beticht de winst weg te halen van een boer die alleen door het samenbrengen van een plas melk meer probeert te verdienen. Dit is on terecht vind ik. Iedere boer kan proberen zijn eigen product te vermarkten, geeft veel werk, maar misschien ook wel eens meer winst.
  de keuze is aan iedere vrij in mij opinie. en als er dan een meer verdiend (als dat al zo is) is dat zijn goed recht. Van navelstaren wordt je in iedergeval niet beter. Zeker niet vrolijker

  groet

 • no-profile-image

  hondeveld

  hoe krijgen mensen met reuma aan de handen de draaidop op de melk pakken los wij mijn vrouw en ik krijgen dit niet los

 • Mart En

  dan zullen de'ouderwetse' pakken ook niet mee vallen -(

Of registreer je om te kunnen reageren.