Rundveehouderij

Foto & video 2869 x bekeken

180 koeien melken in ruim een uur

André en Monique Albring hebben hun bedrijf uitgebreid met een 2+2-rijige ligboxenstal, een kalverstal en werktuigenberging. Sinds maart melken ze 180 koeien in een 40-stands buitenmelker.

Foto

 • André (33) en Monique (32) Albring emigreerden in 2000 vanuit Drente naar Westerstede, bij Oldenburg in Duitsland. Ze melken er 180 koeien in een 40 stands buitenmelker.

  Eén persoon kan normaal gesproken het melken aan. De eerste keer melken in de nieuwe stal duurde anderhalf uur, inmiddels is dat met 180 koeien iets meer dan een uur. In de oude 2x 5 visgraat duurde het melken op het laatst meer dan 3 uur per melkmaal.

 • Na het bekijken en vergelijken van verschillende opties, kozen de Albrings voor een buitenmelkende draaimelkstal van Dairymaster. De capaciteit is nu nog wel ruim, maar de hele nieuwbouw is berekend op verdere groei. Ze melken nu gemiddeld 170 koeien per uur, in iets meer dan een uur is het melken af.

 • De melkstal is ruim en licht opgezet. Omdat aan twee kanten ruime deuren open kunnen, blijft ook tijdens het melken de temperatuur aangenaam. Voor de familie Albring is arbeidsefficiëntie door makkelijk en prettig werken een belangrijk uitgangspunt.

 • De ligboxenstal voor 180 koeien heeft een volledig houten constructie en kan aan drie zijden open. Ook hier veel ruimte, licht en frisse lucht. De stal is uitgevoerd met diepstrooiselboxen, één vreetplek per koe en strohokken voor het afkalven en voor aandachtskoeien.

 • De wachtruimte is uitgerust met een opdrijfhek van Dairymaster dat is uitgevoerd met een mestschuif. Vanaf de melkstal voeren twee terugloopgangen de koeien weer naar de vreet- en ligruimte.

 • Een groot aantal details gaven de doorslag bij de keuze van de melkstal. De kolommen van de melkstellen lopen niet door tot op de vloer en worden daardoor ook minder smerig door opspattende mest.

 • Zit een melkstel toch een keer onder de mest, dan is dat met deze waterslang zo gepiept. Uit de armdikke slang komt een enorme straal water met lage druk. Daardoor is er geen nevel en geen opspattende mest.

 • Een ander detail is het hek voor de box. Dat gaat dicht als een koe na het melken de melkstal verlaat. Dat voorkomt dat een koe zich snel omdraait en opnieuw de box inloopt als de brokken er invallen voor de volgende koe.

 • Een meedraaiende borstel houdt met behulp van water de onderring schoon. Het schoonmaken van de stal duurt nu nauwelijks meer dan 5 minuten.

 • De melkstal is tussen de oude en nieuwe stal gebouwd. In de oude stal (100 plaatsen) staan nu alleen droogstaande koeien, in de nieuwe stal is ruimte voor 180 koeien. Kalveren worden op het bedrijf opgefokt tot 3 maanden, daarna gaan ze naar een opfokbedrijf.

 • Over de nieuwbouw is goed nagedacht. Dat blijkt ook in de stal en bij de kalveropfok. Volgende week meer daarover in deel 2 van deze reportage. De familie Albring laat het graag zelf zien tijdens de open dag op zaterdag 12 juli 2008.

Of registreer je om te kunnen reageren.