Rundveehouderij

Foto & video 701 x bekeken

Voermengwagen strooit goed in

De eerste Van Lengerich-voermengwagen met opgebouwde stroverdeler draait nu een paar maand bij Foeke de Jong in Oudemirdum (Fr.). De machine bevalt hem prima door de vernuftige bouwwijze.

Foto

  • De blazer zit voorop de mengwagen gemonteerd. Een compact geheel. Daartoe is het frame van de mengwagen verlengd.

  • De blaaspijp is elektrisch hydraulisch verstelbaar naar links en rechts. Deze kan zelfs wat naar achteren blazen.

  • In de cabine zit een nette en overzichtelijke afstandsbediening van alle functies. De stroblazerfuncties zijn met een hoofdknop apart in- en uitschakelbaar. Dat voorkomt mispakken en is veiliger. De wagen is afgeleverd met een camera achterop. Volgens de eigenaar een absolute must om op een terrein waar ook kinderen zijn veilig te manoeuvreren.

  • Het trapje voorop de mengkuip is beveiligd met een deur. Gaat de deur open, dan vallen de bedieningsfuncties uit van de blaaspijp van de stroblazer. Dat is puur een veiligheidskwestie. Het geheel is netjes afgewerkt.

  • Deze gebogen plaat aan de binnenkant van de mengkuip zorgt voor een gedoseerde, constante invoer van het stro naar de blazer. De plaat is nodig om een mooi strooibeeld te maken. Zit hij er niet, dan gaat stro met happen en grote brokken tegelijk naar binnen. En dat zorgt voor een ongelijke verdeling van het stro én voor meer stofontwikkeling.

  • Omdat de stroblazer voorop zit, is het losbandje achterop geplaatst. De achterlichten zitten mooi geïntegreerd in de stootbumper. Over enkele weken ontvangt De Jong hij precies dezelfde wagen, maar dan een paar maatjes groter. De huidige is te klein gekocht. Er kan net te weinig voer in voor een kalverstal die op 8 kilometer afstand staat. Klik hier voor de volledige reportage

Of registreer je om te kunnen reageren.