Rundveehouderij

Foto & video

Vaccinatie tegen blauwtong van start

Dierenartsen kunnen van start met het vaccineren tegen blauwtong, nu de eerste entstof beschikbaar is. De interesse onder rundveehouders is erg groot.

Foto

  • Het enten tegen blauwtong is begonnen. Normaal duurt het jaren voordat een vaccin op de markt komt. Nu is het met spoed ontwikkeld. Sinds half mei beschikken dierenartsen over entstof.


    Foto’s: Fotopersbureau Heerenveen, tekst: Jacco Keuper

  • Volgens dierenarts Bas Simons is de interesse van rundveehouders erg groot. In de 3 dagen dat Dierenkliniek Wolvega nu deze dienst kan aanbieden heeft al ruim de helft van de veehouders aangegeven te willen enten. ,,Honderd procent haal je niet, omdat een aantal boeren er principieel niet aan wil. Maar het merendeel van de veehouders laat enten.” Het bedrijf van maatschap Weerman in Nijeholtwolde is het eerste bedrijf dat Simons aandoet.

  • Dierenkliniek Wolvega gebruikt een lange entstok. Dit werkt makkelijk en doordat je niet heel dicht bij de koe komt gaat de behandeling ook met weinig stress gepaard. Doordat Weerman de koeien heeft vastgezet in het voerhek, is de klus zo geklaard. Honderd koeien zijn in een goed half uur te behandelen.

  • De dode entstof wordt met een korte naald onder de huid in de hals gebracht. Alle dieren ouder dan een maand worden behandeld. Alleen dieren die ernstige klinische verschijnselen van blauwtong vertonen, slaat Simons over. Niet alleen heeft de preventieve behandeling dan geen zin, er is een kans dat de enting het dier zelfs zieker zou kunnen maken.

  • De entstof hoeft niet aangemaakt of opgemengd te worden, maar zit kant-en-klaar in een flesje. Iedere 50 koeien is het flesje leeg en wordt een nieuwe aangebracht.

  • Even een laatste check of alles goed zit. En dan snel verder.

  • Nog belangrijker dan het wisselen van flesjes is het wisselen van naalden. Per groep, of maximaal 15-20 dieren, wordt de naald gewisseld. Dit om kruisbesmettingen tegen te gaan. Over het risico van de enting zegt Simons: ,,Het middel is uitgebreid getest door de leverancier.”

  • Na vier weken moet een herhalingsenting plaats vinden. Dan gaan veehouder en dierenarts ook aan het papierwerk. Als ze namelijk een zogenoemde vaccinatieverklaring invullen en opsturen naar het ministerie van LNV, wordt een deel van de kosten vergoed. De entstof is gratis; als tegemoetkoming in de dierenartskosten wordt €4 per koe vergoed.

Of registreer je om te kunnen reageren.