Rundveehouderij

Foto & video 778 x bekeken 1 reactie

Praktijktest nieuwe maisrassen

Veehouder Leon Adriaans zaait meer rassen op hetzelfde perceel. Zo krijgt hij een beeld van de rassen die hij komende jaren denkt te gebruiken. Bovendien kan zijn vrouw de praktijkkennis ook in haar werk gebruiken.

Foto

 • Arnout Teuben van loonbedrijf Boven uit Finsterwolde zaait mais bij Leon Adriaans in Beerta. Een secure opgave, want op het perceel van de Groningse veehouder komt ook een rassenproef te liggen.

  Foto's: Koos van der Spek, tekst: Jacco Keuper

 • De rijenbemesting is niet met de traditionele korrelkunstmest, maar met vloeibare mest. Voor het zaaien wordt de tank voorop de trekker gevuld met vloeibare kunstmest. Deze bevat 26 procent stikstof, 9 procent fosfaat en 0,2 procent borium. De mest wordt naast de rij geïnjecteerd.
  Van Boven is vorig jaar op dit bemestingssysteem overgestapt. Het werkt volgends de loonwerker exacter omdat een vloeistofstroom beter te controleren is dan het doseren van korrels. Bijkomend voordeel is dat het sjouwen met zakken tot het verleden behoort. Dat is niet alleen arbeidsverlichtend, maar geeft ook tijdwinst.

 • Er zijn verschillende maisrassen aangevoerd. Leons vrouw Ineke werkt bij de klantenservice van KWS. Als de lijnen zo kort zijn, is het niet onlogisch dat er een rassenproef op het perceel komt te liggen. Leon: "Het is geen officieel proefveld, we doen dit voor onszelf. Ineke kan zo extra kennis opdoen en uit eigen ervaring over de rassen vertellen. Mij geeft het een beeld van de rassen die wij de komende jaren willen gaan gebruiken."

 • Het zaaien gebeurt met een 8-rijige Amazone. Op het 10 hectare grote perceel worden de buitenrondes gezaaid met Amadeo. Daarna worden binnenin rassen ook vier andere rassen gezaaid.

 • Na het zaaien van een ras word de zaaimachine zorgvuldig geleegd.

 • Daarna worden de bakjes opnieuw gevuld. In de proef liggen de nieuwste rassen die de kweker in het assortiment heeft: Padrino (1,5 ha) en Amoroso (3 ha). Deze blinken vooral uit in een goede opbrengst en een hoog zetmeelgehalte. Daarnaast zijn ook aantal zakjes Ladifference en Lacta gezaaid. Ook het 'basisras' Amadeo is tussen de andere als proefveld gezaaid.

 • Conclusies trekken lukt alleen als je precies weet welk ras waar staat. Daarom zet Ineke direct naambordjes bij de velden.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Mariëlla

  Hoi
  Heeft u Misschien een email adres van de familie Adriaans

  Met vriendelijke groet,
  Mariëlla

Of registreer je om te kunnen reageren.