Rundveehouderij

Foto & video 2277 x bekeken 3 reacties

Nieuwe stal vol verrassingen

Henk van der Stok investeerde in koecomfort. Hij bouwde een lichte stal met erg veel inhoud per dier, eenvoudige ventilatie, melkrobots, zeer ruime ligboxen en een nieuw soort boxbedekking.

Foto

 • Henk van der Stok (38) in Haastrecht (Z.-H.) bouwde een nieuwe ligboxenstal voor 135 koeien. Die vervangt de bestaande stal uit 1988 waarin 85 koeien zitten. Die stal is laag en heeft krappe boxen. Nu de koeien in de nieuwe stal staan, gaat het jongvee in de oude ligboxenstal. ,,Nieuwbouw voor jongvee is te duur'', stelt de ondernemer.

  Foto's: Hans Prinsen, tekst: Robert Bodde

 • De voergang ligt aan de westzijde van de stal. De spanten zijn van gelijmd hout, waardoor een vrije overspanning mogelijk is. Bijkomende voordelen zijn de lagere prijs ten opzichte van stalen spanten, ze vragen geen onderhoud, geven een lager tarief bij de brandschade-verzekering en niet het minst belangrijk: ,,Ze zijn gewoon mooier, ze doen veel warmer aan’’, aldus Van der Stok.

 • Het voerhek is van het Zweedse type. Van der Stok vindt het Engelse type dat tegenwoordig op andere bedrijven geplaatst wordt te hoog. ‘’Je ziet dan de koeien nauwelijks.” Ook kunnen de koeien te makkelijk graskuil over het voerhek trekken, waardoor er veel van in de mestput komt.

 • Achter het voerhek ligt 4 meter roostervloer. De eerste 2 meter zijn voorzien van een rubberlaag. De rest van de stalroosters niet. ,,Koeien hebben geen hekel aan beton’’, stelt Van der Stok. Daarom investeert hij alleen daar waar de belasting van de poten het hoogst is: achter het voerhek. ,,Daar wordt de rangorde bepaald, en bij het reiken naar het lekkerste stukje voer staat de meeste druk op de poten’’.

  Wat ook meespeelt is dat hij op andere bedrijven waar alle roosters van rubber voorzien zijn, veel damslapers zag. ,,De koeien lagen er net zo lekker op de roosters als in de boxen. Dat wil ik niet.’’

 • De twee rijen boxen middenin de stal zijn 2,40 meter diep, de rij boxen tegen de buitenmuur meet 2,90 meter. In de ligboxenstal uit 1988 (waar nu het jongvee naar toe gaat) was dat 2,20 en 2,40 meter. ,,Je kunt wel zeggen dat we inzetten op koecomfort’’.

 • De boxen zijn voorzien van een nieuw concept ligbedden. Onder de koeien ligt een betonvloer met 3 procent afschot naar de roostervloeren. Daarop ligt een 25 centimeter doorlatend zandpakket, afgedekt met een fijnmazig kunststof kleed. Op de scheiding van box en roosters is een keerbalk om het zand onder te koeien te houden. De onderste 2 centimeter ervan is open, zodat het vocht kan weglopen.
  Op het kunststof kleed wordt een dunne laag zaagsel gestrooid.

 • De boxen zijn van het nieuwste type van Spinder. Het verstellen van de knieboom gaat erg makkelijk doordat deze alleen aan de uiteinden in beton is geboord. Bij alle andere boxen is het een kwestie van losdraaien van een bout, verplaatsen van de knieboom, en aandraaien van de bout.

 • Van der Stok werkt met twee groepen koeien. Elke groep heeft beschikking over ruim drinkwater: één dubbel uitgevoerde sneldrinker (goed voor 50 koeien) en een grote waterbak (goed voor 30 koeien).

 • De waterbak is geplaatst in de looproute direct na de melkrobot. ,,Koeien willen na het melken drinken. Zo krijgen met name de dieren die laag in de rangorde staan, makkelijk toegang tot water’’.
  Dat er overcapaciteit is, is een bewuste keus. ,,Wateropname is cruciaal. Dan moet je niet bezuinigen op de laatste 200 euro.’’

 • De stal is natuurlijk geventileerd. De open nok kent geen enkele voorziening om de 40 centimeter brede opening te kunnen sturen, of om inregenen te voorkomen. Dus geen kleppen of tafelnok of wat dan ook, nee, alleen maar een opening tussen de golfplaten.,,Warme lucht moet er zo snel mogelijk uit’’, aldus de melkveehouder.

 • De lucht komt binnen via de open zijgevels, voorzien van windbreekgaas. Aan de oostzijde (waar ligboxen zijn) is de opening 2,60 meter, aan de westzijde (bij het voerpas) 2,80 meter. ,,Meer kon helaas niet. Het bestemmingsplan schrijft een maximale nokhoogte van 8 meter en een maximale muurplaathoogte van 4 meter voor. Als ik daaroverheen zou willen gaan, had ik nu nog niet kunnen bouwen.’’
  De stal is 25,25 meter breed en 58 meter lang. Na aftrek van de ruimte voor robots en skybox resteert een immense inhoud van ongeveer 7.500 kuub, ruim 55 kuub per koe.

 • Aan de beide kopgevels zit een flink oppervlak lichtdoorlatende platen. Samen met de brede opening aan de zijgevel zorgt dat voor een lichte stal. Van der Stok koos ervoor om de stal niet te isoleren ,,Zonde van de investering voor die paar hete dagen per jaar.’’ In het dak zijn bewust geen lichtdoorlatende platen geplaatst, omdat daardoor de zon te veel kans krijgt de stal op te warmen.

 • Aan de stal zitten dakgoten om het regenwater af te voeren naar de sloot. ,,Doe je dat niet, dan heb je veel meer last van inregenen. Want vooral die dikke druppels die van het dak afkomen, die komen ver de stal in.’’

 • De twee DeLaval melkrobots staan middenin de stal. In het verlengde ervan is het melklokaal geplaatst en diverse technische ruimtes. Daarbovenop is de skybox.

 • Van der Stok melkt al 5 weken zijn 85 koeien met de robots. De gewenning ging goed, na 3 dagen ging 90 procent van de koeien vanzelf door de box. In die 5 weken was er geen enkele koe met mastitis, maar daar heeft de veehouder altijd al weinig problemen mee. ,,Als er 10 koeien per jaar tegen behandeld worden is het veel.’’

 • De belijning op de vloer geeft aan tot waar de arm van de melkrobot zwenkt. Die belijning is verplicht om aansprakelijkheid bij ongevallen te verminderen.

 • De separatie-tankjes staan niet in de ruimte bij de melkrobots, maar aan de andere kant van de muur. Daar is het koeler en altijd donker, waardoor de kans op vliegen veel kleiner is dan in de ruimte bij de melkrobots.

 • Van der Stik werkt met een automatische mestschuif of mestrobot van JOZ.

 • JOZ-je wordt opgeladen in een afgesloten ruimte, waar de koeien er niet bij kunnen.

 • Boven het tanklokaal is een fikse ruimte voor de melkinstallatie. ,,Veel mensen investeren in ruimte onder de grond, maar dit is veel goedkoper.’’

 • Vanuit de skybox is er prima zicht op de koeien.

  Van der Stok houdt op vrijdag 18 april open dag van 10 tot 16 uur aan de Steinsedijk 3 in Haastrecht.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Op de update van Veehouderijtechniek staat een filmpje van deze man. Hij verteld hier wat en waarom. www.vtupdate.nl ook mooi...

 • no-profile-image

  Robert ter Horst

  Hele mooie stal, Mooie spanten, open nok interresante boxbedekking ben benieuwd of de toplaag het houdt maar dat zal blijken, Goede indeling en skybox. Rubber achter het voerhek is een goede keuze. Uit de bevindingen van deze pionier kunnen we veel leren. Geen onnodige flauwekul. Ik mis allleen een Maxxfan om de windstille dagen op te vangen. Die dingen hebben zich al bewezen, de laatste 5000 euro investeren en het is af.

  Groeten uit Twente

 • no-profile-image

  Henk

  Mooi, die houten lijmspanten! Die had ik op mn vorig bedrijf ook. Ben wel benieuw wanneer de eertse koe in de ruimte staat voorbij de schoftboom in de buitenrij... Ik hoop dat daar aan gedacht is, zodat een koe dan tóch weer makkelijk terug kan de groep terugin.
  Verder vind ik het een erg donkere stal...
  En met het verstrijken van de jaren wordt een stal donkerder. Nu glimt de stalinrichting nog, is het beton heldergrijs en zo, mar dat veranderd snel.
  Ik vind de skybox prachtig!!

Of registreer je om te kunnen reageren.