Rundveehouderij

Foto & video 5 reacties

Arbeidsgemak en plezier in nieuwe stal

John Dekker werd deels uitgekocht voor woningbouw. Hij bouwde nieuw en verdubbelde daarbij zijn bedrijf. Hij had de financiële ruimte om te kunnen investeren in gemakkelijk werken.

Foto

 • John Dekker (42) had in ’t Veld (N.-H.) een bedrijf met 35 hectare (23 eigendom, 12 pacht) en molk daar 65 koeien in een stal met 45 boxen. Ondanks de grote overbezetting is de productie goed: 9.500 liter per koe met 4,05 % vet en 3,65 % eiwit.

  Hij gaat naar een bedrijf op bijna 10 kilometer afstand in Middenmeer (N.-H.). Hij heeft daar 53 hectare kleigrond in eigendom en bouwde een nieuwe ligboxenstal voor 120 koeien en 90 stuks jongvee. Binnen 2 jaar wil hij zijn veestapel uitbreiden tot die omvang.

  De bouwkosten voor de stal, inclusief melkrobot, melktank, alle voorzieningen en bestrating, waren krap €850.000.

  Foto’s: Wick Natzijl, tekst: Robert Bodde

 • De damwandplaten aan de voorzijde zijn lichtgroen en speels, aan de achterzijde van de stal zit donkere damwand. De schuifdeur is voorzien van rode elementen. De muren zijn (Belgische) prefab-elementen voorzien van een stenenmotief. ,,Ik wil dat mijn bedrijf een frisse uitstraling heeft.’’

 • De ondernemer koos voor een 3+2-rijige stal. Daarmee bouwt hij voort op zijn bestaande werkwijze. ,,De ligboxenstal op het oude bedrijf is een 2+1-rijige stal, en het systeem bevalt me goed.’’

 • Hoewel er zich een opvolger aandient, wil Dekker de eerste 10 jaar het bedrijf alleen blijven runnen. Daarom stonden arbeidsgemak en werkplezier centraal. Al het vee zit daarom onder één dak, en het behandelen ervan mag zo min mogelijk werk kosten. Dat is direct te zien bij binnenkomst van de stal, die 30 meter breed en 60 meter lang is. Het eerste hok rechts, een spantvak (4,50 m) breed en 12 meter diep is een afzonderingsruimte annex afkalfruimte. Deze zal worden ingestrooid met grote balen stro. ,,Als de dierenarts komt, moeten de dieren bij elkaar staan. Dat kan hierin erg makkelijk.’’

 • Er is ruimte voor 12 eenlingboxen voor nuchtere kalveren. Toch plaatst Dekker er voorlopig maar 6. ,,Het beste is om die te plaatsen in een aparte ruimte, gescheiden van de rest van het vee. Maar dat is me te duur bij nieuwbouw.’’ De ruimte voor de boxen zal dienen voor opslag van klein materiaal.

 • Het jongvee komt snel in groepshuisvesting. De jongste dieren komen aan een melkautomaat. Daardoor vraagt de verzorging van de kalveren nagenoeg geen arbeid, buiten de controle op gezondheid.

  De scheidingswanden van deze groepen zijn in het werk gestort. Alle overige wanden zijn van prefab-elementen.

 • Om groepen dieren in zijn eentje te kunnen verplaatsen, zijn tussen de groepen doorgangen gemaakt. Met een simpele inschuifbare buis is een flinke opening gemaakt tussen de groepen.

 • De laatste groep is voorlopig voor de droogstaande koeien. Dekker verwacht echter dat hij snel ook in deze stal weer overbezetting krijgt. ,,De stal is gebouwd op een miljoen liter melk. Pas als er meer dan 1,5 miljoen liter geproduceerd wordt, zal ik bijbouwen. Dat leerde ik wel op de oude locatie, zo druk je de kosten het best.’’

  Bang voor gezondheidsproblemen is hij niet. ,,Ondanks 40 procent overbezetting is het celgetal altijd onder de 170.000 gebleven.’’

 • De boxen zijn voorzien van de nieuwste koematrassen van De Boer stalinrichting. Het is een zachte (witte) kunststofmatras, afgedekt met een (zwart) kunststof zeil. Dekker verwacht op 100 koeien ongeveer anderhalve baal gehakseld stro per dag in te strooien. ,,We zijn heel secuur aan het drooghouden van de boxen.’’

 • De inlaatopening is 2 meter hoog, de muur eronder 1,5 meter. Een zeer fijnmazig gaas sluit de opening (afhankelijk van het weer) deels af. Het oprollen van het gaas wordt automatisch geregeld via een voerstation. ,,De stal staat op de vlakte, het kan hier erg hard waaien. Daarom heb ik het dichtste gaas dat leverbaar is besteld.”

 • Onder de eerste 2 meter van het dak is een plaat aangebracht. Deze stuurt de binnenkomende lucht. ,,Er is veel discussie of deze wel nodig. DLV, die de hele bouw begeleidde, adviseerde me deze wel te plaatsen.’’

 • Dekker wil veel licht in de stal. Het dak is voorzien van lichtdoorlatende platen, in de stal hangen natriumlampen die 200 Lux licht geven. Boven de buitenste rij boxen hangen per twee spantvakken drie tl-lampen. ,,Ik loop elke avond door de stal en wil alles goed kunnen zien.’’

 • De nok is 40 centimeter open, afgedekt met vogelgaas. Een dakplaat steekt wat over om inregenen te beperken. Regent het toch in, dan wordt het water opgevangen en afgevoerd, zodat de stal zelf droog blijft.

 • Dekker begint met één melkrobot, maar verwacht de tweede snel te bestellen. De stal is er al helemaal gereed voor, alle aansluitingen voor de tweede robot (inclusief tweede melkfilter) zijn allemaal al aangelegd.

 • De vloer onder en rond de melkrobot is voorzien van een stroeve coating en schrobputjes.

 • Dekker verwacht flink brok te gaan bijvoeren de komende jaren, omdat er moeilijk aan gebruiksvee te komen is. Hij wil daarom de melkproductie flink opvoeren. Omdat in de melkrobot de krachtvoeropname maximaal 8 kilo per dag is, plaatste hij een krachtvoerbox om de beste melkkoeien meer te kunnen voeren.

 • In de stal is een mestrobot geplaatst. Het oplaadstation zit aan de eindgevel.

 • Dekker kocht een nieuwe melktank van 15.000 liter. ,,De laatste paar duizend liter extra inhoud kost maar 50 cent per liter. Ik wil groeien, en ben daar qua melktank al op voorbereid.’’

 • De technische voorzieningen (melkkoeling, vacuümpomp, boilers en ketels etc.) zijn keurig weggewerkt in een ruimte onder het tanklokaal.


  De familie Dekker houdt open dag op zaterdag 19 april 2008 van 10 tot 16 uur op de Alkmaarseweg 31 te Middenmeer.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  robin

  deze stal ziet er mooi uit ik wouw vragen door wie hij die stal heeft laten bouwen door welk bedrijf

  groetje robin

 • no-profile-image

  John Dekker

  Het bouwbedrijf is Dick Dekker uit De Goorn tel. 06-5183.4886. De stal is ontwikkeld en de bouw is volledig begeleod door DLV bouw en mileu, tel. 06-2039.8268

 • no-profile-image

  Johan

  Mooie stal maar om het jonvee jonger dan 12 maanden ook in de melkveestal te plaatsen vind ik riskant. In de praktijk blijkt dit maar al te vaak tegen te vallen. Ik spreek zelf uit ervaring wij hebben zelf namelijk een zelfde soort stal. (70L x 30B x 8.5H) En hadden in een gedeelte daarvan het jongvee staan. Nu staat deze vol met melkvee en hebben we een los staande jongveestal gebouwd voor 180 stuks. Het jongvee tot 6 maanden staat daar gescheiden van het ouder jongvee omdat die een "veiliger" klimaat nodig hebben. Die stal is 7.6 meter hoog en 60 meter lang 3+0. Zeer fris dus maar voor de jongste kalveren misschien wel te fris. Daarom is daar een verlaagd plafond in gemaakt en de voergang voorzien van een windbreekgordijn. Dat voorkomt dat de lucht op de kalveren valt. Blijft een risico bij een stal met grote inhoud.

 • no-profile-image

  Boer

  Super mooie stal, goed over nagedacht. Alleen jammer van de mestrobot. Ik vind dit persoonlijk geen mooi systeem. Heb hem een tijdje aan het werk gezien in Oenkerk. En ook daar waren de meningen zeer sterk verdeeld. Hoeveel koeien worden er btw in eerste instantie op de melkrobot gemolken? Kan deze robot dat wel aan in de praktijk?

 • no-profile-image

  M. Nooijens

  IS het niet isoleren van de stal een bewuste keuze (prijstechnisch) , want ik zou dan graag willen weten welke afwegingen je daarbij hebt gemaakt. Verder vind ik de opzet wel erg mooi!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.