Rundveehouderij

Foto & video 1730 x bekeken 1 reactie

Vleesveekeuring Hulshorst

Vleesveestamboeken rollebollen over een tijdstip en lokatie om gezamenlijk te keuren. Een aantal fanatieke dikbilfokkers organiseerden daarop een eigen keuring over meerdere rassen in Hulshorst.

Foto

 • Onder grote publieke belangstelling werd op 15 maart een in Hulshorst (Gld.) een vleesveekeuring gehouden. De organisatie was niet in handen van een stamboek, maar stichting vleesveemanifestatie Hulshorst: een aantal dikbilfokkers en liefhebbers van vleesvee. De keuring was toegankelijk voor dieren uit heel Nederland, zowel voor stamboek- als niet-stamboekdieren.

  Foto's: Jan Willem Schouten, tekst: Jacco Keuper

 • De 45 inzenders, zowel leden als niet leden van stamboeken, brachten zo'n ruim 180 dieren mee. Allen van het Belgisch Witblauw- en Verbetert Roodbontras.
  Vanuit de stamboeken worden de verhoogde voorwaarden voor gezondheidsstatus op hun keuringen, als reden voor het ontstaan van deze keuring bestempeld. Volgens organisator Eibert van Engelen is dit niet het geval. Dit jaar was deze keuring alleen lepto-vrij en werd er aan IBR geen eisen gesteld. In de toekomst wil de organisatie echter ook een keuring die zowel lepto- als IBR-vrij is. Echter de koers en het tempo waarin ook IBR-vrij in beeld komt hangt af van wat de inzenders willen.

 • Een keuring is meer dan door de ring lopen. Direct na aankomst is het wassen, boenen en kammen. Ook aan de afwerking wordt gedacht: een beetje spiritus geeft de vacht net die mooie glans.

 • De kwaliteit van het aangevoerde vee is prima. Menigeen is onder de indruk van de imposante rondingen van de dieren.

 • Uiteindelijk gebeurt het natuurlijk allemaal in de ring. Van kleine kalfjes tot zware stieren worden voorgebracht.

 • Uiteraard zijn er ook krachtmetingen. Om de ruglijn van het dier goed uit te laten komen, moet je als begeleider soms flink drukken.

 • Een andere keer is trekken beter.

 • Er zijn twee deskundige jury's uitgenodigd. Voor het Belgisch Witblauwras zijn dat keurmeesters uit moederland België. Bij Verbeterd Roodbont komen ze ook uit de bakermat. Van links naar rechts: Arend Westerkamp, Adrie van Gent en Cees Duijneveld.

 • Maar de kenners staan niet alleen in de ring. Het publiek volgt de keuring kritisch en heeft er soms zijn eigen mening over.

 • Er is ook een kinderrubriek. Negentien kinderen brengen hun kalveren zo goed mogelijk voor.

 • De meest rustige taak die dag was er voor de zware Belgisch Witblauwestier Orateur de Fond du Bois. Staan en mooi wezen was zijn opdracht, zodat het publiek zijn gewicht kon raden. De ingevulde gewichten varieerden van 647 tot 1.150 kilo. Twee mensen hebben het juiste gewicht, 980 kilo, precies geraden. Beide winnaars moesten de prijs, een vleesschotel, delen.

 • Er was meer dan vee alleen. Verschillende sponsoren waren ook met tastbare waar aanwezig om die aan te prijzen op een informatiemarkt.

  Bekijk ook de foto's van de kampioenen bij Verbeterd Roodbont en Belgisch Witblauw.

Eén reactie

 • no-profile-image

  versteegh

  geachte vereniging ik zou 't geweldig vinden ,dat ik de bekend-making ,v/d tentoonstelling van dikbillen of paasvee meer bekendheid aan zou willen geven, via de site"s. dank u. versteegh.

Of registreer je om te kunnen reageren.