Rundveehouderij

Foto & video 889 x bekeken 1 reactie

Voorronde Championsleague Veebeoordelen

De voorrondes van de Boerderij Championsleague Veebeoordelen zijn in volle gang. Groningse veeteeltstudieclubs streden bij Belgia Holsteins, het bedrijf van familie Brink-Symons in Midwolda. In een vurige strijd moest veeteeltstudieclub Oldambt de wisselbeker afstaan aan veeteeltstudieclub Appingedam.

Foto

 • De Groningse voorronde van de Boerderij Championsleague Veebeoordelen wordt gehouden op het bedrijf van bestuurslid Han Brink. Dat betekent meer werk dan alleen wat organiseren. Zo moeten de acht ‘modellen’ die hij en zijn drie medebestuurders geselecteerd hebben er natuurlijk blinkend bij staan voordat de 44 kandidaten die meedoen aan de wedstrijd arriveren.
  Foto’s: Koos van der Spek, tekst: Jacco Keuper

 • Om winnaars aan te wijzen heb je een jury nodig. In Groningen dit jaar geen inspecteur maar een tweemansjury van praktiserende veehouders. John de Vries uit Boyl (Fr., links) en Harm Albring beoordelen de prestaties van de kandidaten. De 44 deelnemers zijn afkomstig van 11 Groningse veeteeltstudieclubs.

 • De ochtend begint met een toelichting van de jury. Om het geheugen van de deelnemers op te frissen worden de bovenbalkkenmerken langsgelopen. Om de verschillen goed uit te laten komen, gebeurt dit bij twee koeien die qua type flink uiteenlopen. Daarbij ontstaat een pittige discussie over het nieuwe kenmerk robuustheid.

 • Daarna moeten de deelnemers zelf aan de slag. Ze moeten vijf koeien op papier in de juiste volgorde zetten. De deelnemers hoeven niet te speuren naar diernummers, maar kunnen de volgorde aangeven met letters. Deze dragen de geleiders van de koeien pontificaal op een papieren hoedje op hun hoofd. ‘Ga er rond omheen staan en laat rustig op je inwerken wat je ziet’, luidt het advies van de jury.

 • De deelnemers moeten de bouw en de gang van de koeien goed in zich opnemen. De ‘modellen’ paraderen een paar rondjes linksom en een paar rechtsom. Ondertussen hebben de deelnemers de tijd te noteren wat hen opvalt.

 • Daarna stellen de koeien zich op voor de stal. Nu kunnen de deelnemers de dieren nog even rustig op stand bekijken.

 • Kruisligging, uiervorm, speenplaatsing, bovenbouw en de stand van de benen: ook nu is het weer speuren naar de details. Verschillen zijn er namelijk wel degelijk. Hier laat een deelnemer zijn oog gaan over Feikje 43, de kampioenskoe van de Koe-Expo 2007. Achter haar volgen al snel drie andere koeien en er is nog een duidelijke slotkoe.

 • De deelnemers hanteren verschillende werkwijzen. De een werkt zijn aandachtpuntenlijstje heel secuur af, terwijl de ander nog even de tijd neemt voor een ontspannen gesprek.

 • Terwijl een deel van de organisatie zich terugtrekt om de schriftelijke opgaven te beoordelen, gaan de deelnemers aan de slag met de mondelinge toelichting op hun bevindingen. Van ieder viertal zijn vooraf twee deelnemers benoemd die de mondelinge toelichting gaan doen.

 • Op dit onderdeel scoor je punten door opvallende details aan te roeren. Zo heeft één van de koeien hele beste benen: wie dat verwerkt in zijn toelichting krijgt er een plusje bij. Thomas te Braake uit Tjuchem deed dit bijvoorbeeld uitstekend. Hij haalt een 8 voor zijn mondeling. Samen met het mondeling van Arno van Velzen bezorgt hij ‘Studieclub Irma en de mannen’ daarmee een derde plaats.

 • Weerman Jaap Nienhuis van RTV Noord grijpt de buitenactiviteit aan als locatie om zijn weerpraatje te houden. Terwijl jurylid Harm Albring aan de deelnemers de juiste en officiële plaatsing toelicht, spreekt Nienhuis in onvervalst Gronings de kijker toe. De weerman heeft vervolgens de beste koe van de vijf verrassend snel gevonden.

 • Niet alleen de weerman is goed van de tongriem gesneden, Arjan van Erp gooit hoge ogen met zijn mondelinge toelichting. Hij krijgt een 8,5 van de jury. Toch is het niet voldoende om zijn viertal, veeteeltstudieclub Oldambt, de wisselbeker te laten behouden. De winnaars van vorig jaar moeten deze afstaan aan veeteeltstudieclub Appingedam.

 • Veeteeltstudieclub Appingedam wint de Groningse voorronde van de Boerderij Championsleague Veebeoordelen. Ton Mooijman (hier vertegenwoordigt door zijn zoon Wim), Gerard Winter, Henk Kloosterman en Lammert Huistra (v.l.n.r.) winnen daarmee niet alleen de wisselbeker, maar zijn ook afgevaardigd naar de landelijke kampioenschappen. Deze worden op 15 maart gehouden in de stallen van PTC+ in Oenkerk.
  Lees ook het verslag van de voorronde in Zuid-Holland in Boerderij nr. 22 van 26 februari 2008.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Irma

  Mooi verslag Jacco. Wat jammer van mijn mannen dat ze het net niet gehaald hebben. Petje af jongens, goede prestatie geleverd, alleen gaan we volgend jaar toch voor die grootste beker...

Of registreer je om te kunnen reageren.