Rundveehouderij

Foto & video

Buitenmelker van roestvast staal

De eerste PR2100-buitenmelker van DeLaval draait in Nederland. Opvallend zijn de smalle naar keus roestvast stalen kolommen met geïntegreerde jetterstellen.

Foto

 • De 50-stands DeLaval PR2100-buitenmelker heeft een diameter van 13 meter. De kleinst leverbare is 30-stands en de grootste is 100-stands groot. De carrousel is een product van de Nieuw- Zeelandse ontwikkelaar Turn-styles, een dochterbedrijf van DeLaval. Prijs: ongeveer €6.000 per plaats.

  Foto’s: Hans Prinsen, Tekst: Frits Huiden

 • Een individueel afgemeten portie voer valt in de blauwe voerbakken.

 • Twee melkers hangen de melkstellen onder. Wanneer de koeien hun rondje gedraaid hebben, stappen ze achterwaarts weer de rotor af. Het gaat bijna vlekkeloos. De vlotheid van melken is opmerkelijk omdat eigenaar Heida in Hoornsterzwaag (Fr.) de PR2100 pas een week in gebruik heeft. De capaciteit is 150 koeien per uur.

 • Door de voerbak wordt het gezichtsveld van de koeien belemmerd zodat ze niet in de diepte van de rotor kijken.

 • Slechts af en toe deelt het automatische zweepje een tik uit aan een koe die de stand niet wil verlaten. Een enkele keer trekt een koeienpoot een melkstel aan de melkslang mee naar buiten.

 • De melkstal valt op door de 21 centimeter slanke melkkabinetten per 730 millimeter brede stand. Elk kabinet is naar keuze in roestvast staal of gegalvaniseerd uitgevoerd. Per kabinet zijn melkslangen en afname-apparatuur weggewerkt.

 • Elke kabinet herbergt een jetterstel, melkmeter en startknop. De jetterstellen hebben elk vier spoelkaarsen waarop de melkbekers staan tijdens de reiniging. Ze zijn handmatig in het kabinet te klappen zodat ze niet meer in de weg zitten tijdens het melken. Uitgeklapt houdt een touwtje ze op de juiste hoogte.

 • De uitgebreide display is puur aanwezig om een koppeling naar de computer mogelijk te maken. De melkgegevens van de koeien kunnen zo vanuit het centrale managementsysteem Alpro uitgelezen worden Bij een buitenmelker zijn individuele displays immers overbodig omdat deze al snel uit het zicht van de melker verdwijnen. De eenvoudigere buitenmelker PR1100 heeft dan ook minder dure displays waarbij geen computerkoppeling mogelijk is.

 • Op het kabinet bevindt zich ook een startknop. Deze is wat lastiger te bereiken door de twee stalen keerbuizen achter de koeien. Deze voorkomen dat de dieren achteruit de stand aflopen tijdens het melken.

 • Een optie is een startknop op de putrand waarmee het melkstel met de heup in werking kan worden gezet.

 • De voet van de kolom is niet aan het platform vastgeschroefd, maar rust enkel op een 4 centimeter breed koppelpunt. Daar loopt de bedrading en de lange en de korte melkslang door. Zo kan er eenvoudig met een waterstraal onder de kolomvoet doorgespoten worden. Daardoor hoopt zich geen vuil op achter de kolomvoet.

 • Het naar keuze betonnen of stalen platform is vrijdragend en heeft het waterafschot naar buiten richting de melker lopen. Het platform is 10 centimeter dik en is opgebouwd uit korte en lange ribben waaraan de verdere melkgarnituur is gemonteerd. Zo zijn de vierduims melkleiding, vacuüm en schone luchtleiding, melkmeters en pulsatoren binnen in de rotor onder het platform geschroefd. Optie is om deze apparatuur ook aan de buitenzijde van het platform te hangen.

 • Het platform draait op conische rollers voor minder wrijving. Ze hebben een doorsnede van 20 centimeter. De rails tussen platform en rollers is voorzien van een slijtstrip.

 • Aan beide zijden van de rotor hangt een busje olie die de rails smeert.

 • De draaisnelheid wordt automatisch ingesteld op basis van de traagst melkende koe die op het platform staat. De centrale stuureenheid RC70 krijgt deze gegevens door van de Alpro- software bij binnenkomst van de koe.

 • Rondom de carrousel zijn klembeveiligingen aangebracht. Zo zit er bij de uitloop een groot veiligheidsmechaniek dat ingedrukt wordt wanneer een koe half van de rotor afgevallen is. Wanneer deze koe het mechaniek raakt, stopt de rotor. Zo’n veiligheidsmechaniek is er ook bij de ingang. Rondom de rotor zijn er een blauwe en een rode draad gespannen waarmee de rotor vanaf elke plek gestart en gestopt kan worden.

 • Tijdens het reinigen staat de rotor stil en is dan met twee slangen gekoppeld aan de automaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.