Rundveehouderij

Foto & video 1434 x bekeken 1 reactie

Staande melktank naast grote stal

Wim en Henk van Rooijen bouwen een nieuwe ligboxenstal met 240 boxen. De melk wordt opgevangen in een staande melktank naast de stal.

Foto

 • Wim (47) en Henk (43) van Rooijen in Ospel (L.) bouwen een nieuwe ligboxenstal voor 200 melkkoeien. Deze krijgt 6 rijen boxen, een Triomatic voerrobot en 3 Lely melkrobots. Voor een vierde wordt de plek ingericht, pas bij groei naar 240 koeien wordt deze geplaatst.
  Voor de nieuwe stal komt een circa 200 vierkante meter grote ruimte voor de neventak die de twee echtgenotes uitbaten.  Foto’s: Henk Riswick, tekst: Jacco Keuper

 • De melktank komt aan op een aanhanger. De vrachtauto parkeert vlak bij de plek waar de tank komt te staan. De chauffeur beurt de tank met de kraan van zijn vrachtauto van de aanhanger, gedeeltelijk over de nieuwe stal naar de juiste plek.

 • De melktank is geen traditionele liggende versie in de stal. Van Rooijen koos voor een staande tank van Packo. Wim van Rooijen: ,,Deze is wel iets duurder dan een gangbare, maar zo hoeven we geen apart tanklokaal te bouwen. Daarmee is het totaal toch goedkoper. En een eventuele uitbreiding is eenvoudig." Naast de stal is een 40 centimeter dikke betonplaat gestort waar de tank op komt te staan.

 • Langzaam zakt de tank tot een meter boven de grond. Dan kan het uitpakken beginnen. Met een mes wordt eerst de folie van de onderkant van de tank gehaald.

 • Als de onderkant vrij is, wordt de tank op de betonplaat gezet. Met de aansluitingen mag niets mis gaan, dus daar wordt even nauwkeurig op gelet. Bij de uitsparing in de beton moet de aansluiting van de melkuitlaat precies komen.

 • Om beschadigingen tijdens transport te voorkomen is de hele tank ingepakt in stevig karton en plasticfolie.

 • Stuk voor stuk wordt na de folie ook het karton verwijdert. Er zitten heel wat meters omheen. De oudpapierboer zal blij zijn bij de volgende ophaalronde.

 • Ondertussen worden in de stal de muurtjes voor de ruimtes waar de melkrobots komen te staan gemetseld.

 • Als de tank is uitgepakt, verplaatsen de installateurs hun aandacht naar de aanbouwdelen. Ook deze zijn goed ingepakt.

 • De installateurs van Rooijackers en Packo monteren de ophanging voor het bedieningspaneel. Verder is ook de melkuitlaat is goed te zien (bij de rode sticker). In de andere twee openingen komen voelers voor de melkwacht en niveaumeting (voor gefaseerde of constante koeling).

 • Daarna wordt een nis van plaatstaal gemonteerd. Daartegen wordt de buitenmuur aangemetseld. Deze uitbouw aan de stal is nodig omdat het in Nederland voorschrift is om melk binnen te laden.

 • De chauffeur van de vrachtwagen bedient de kraan met behulp van een afstandbediening. Zo heeft hij altijd goed zicht op het werk. Als het plaatwerk voor de overgang naar ze stal op zijn plek zit, kan de tank precies op zijn definitieve plek worden gezet. De tank moet recht met de uitsparing in de beton komen te staan. En ook de afvoer van de reiniging (PVC-pijp links in piepschuim) moet ook met zo min mogelijk bochten aangesloten kunnen worden.

 • De installateurs overleggen met uitvoerder William Deenen en de veehouder over de laatste details.

 • Daarna wordt de tank verder afgemonteerd. Zo moeten de klemmen voor leidingen nog worden geplaatst.

 • Ondertussen werken dakdekkers aan de nok van de stal. Een open nok met een uitlaat van 50 centimeter.

 • Bij het afmonteren is de kraan ook een welkom hulpmiddel. Bijvoorbeeld om de ontluchtingsbuis boven de tank te brengen.

 • Als laatste wordt het bedieningspaneel van de koeltank op zijn plaats gehangen.

 • Een blik in de staande melktank door het mangat. Hier zal de komende jaren heel wat liters in opgeslagen worden. Per keer kan er maximaal 21.000 liter in. De tank heeft daarbij een motor van slechts 4,5 pk. Deze halvering van het vermogen is mogelijk doordat de ondernemers met robots melken. Dan komt de melk niet ineens, maar geleidelijk in de tank stromen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  richard

  Op welke manier kan ik zo goedkoop mogelijk een buitentank plaatsen en wat zijn exact de eisen

Of registreer je om te kunnen reageren.