Rundveehouderij

Foto & video 2 reacties

Melkprijs stijgt komende jaren

De melkprijs gaat de komende jaren onherroepelijk stijgen. Dat voorspelde Jay Waldvogel senior vicepresident van Dairy Farmers of America op het eerste congres van Melkvee100plus.

Foto

 • In congrescentrum De Reehorst in Ede werd op 16 december 2008 het eerste congres Melkvee100plus gehouden.

 • Wie mist, gladheid en files trotseerde, werd warm onthaald door een hostess van Elsevier Congressen.

 • De eerste spreker: Jay Waldvogel, senior vice-president van Dairy Farmers of America (DFA). Hij schetste een optimistisch toekomstperspectief: sinds 2004 overstijgt de vraag (demand) het aanbod (supply). De vraag blijft toenemen, waardoor hij op lange termijn een stijgende melkprijs voorspelt. Zij het met meer schommelingen dan de EU tot dusverre gewend is. Lees de presentatie van Jay Waldvogel.

 • Melkveehouder Piet Boons is het niet eens met de visie van Jay Waldvogel dat de groeiende vraag volop kansen biedt de melkproductie uit te breiden. Nederland loopt tegen andere grenzen aan (nitraat, ammoniak, geur et cetera) waardoor groei meteen wordt beperkt. Bovendien vindt Boons dat Nederland niets op de wereldmarkt heeft te zoeken.

 • CDA-Europarlementariër Esther de Lange was de tweede spreker op het congres van Melkvee100plus. Ze herhaalde nog eens duidelijk dat de melkquotering na 31 maart 2015 niet meer bestaat. Ze is teleurgesteld in de uitkomst van de Health Check (evaluatie EU-landbouwbeleid). De quotumverruiming is met jaarlijks 1 procent minder dan gevraagd. En maatregelen als een lagere superheffing, internationale verevening en verhandelbaarheid hebben het al helemaal niet gehaald. Lees de presentatie van Esther de Lange.

 • Standup comedy door Jasper Valstar uit Amsterdam. Hij gaf een mooie, humoristische draai aan wat allemaal tijdens het congres werd besproken.

 • Tijdens het congres konden de bezoekers twee deelsessies (workshops) uit een totaalaanbod van vijf kiezen. Hier Jan Dirk van Mourik van Lely rondom het thema ‘Kun je 300 koeien melken met melkrobots?’ Klik hier voor de presentatie van Lely.

 • Jeroen Ludema van Friesland Bank daagde de deelnemers aan de deelsessie ‘Is uw bedrijf 2015-proof?’ uit door ze voor te schotelen wat de consequenties zijn van een aantal strategieën. Klik hier voor de presentatie van Friesland Bank.

 • Hoe fokt u uw ideale koe voor 2015? Dat thema behandelde Frido Hamoen van CRV (CR Delta). Als de quotering verdwijnt, ga ik dan voor kilo’s melk, een hoog vetgehalte, een hoog eiwitgehalte of een combinatie hiervan? Klik hier voor de presentatie van CRV.

 • Willem Noppers van de Gibo Groep ging tijdens de deelsessie uitvoerig in op de gevolgen van het werken met personeel. Vaste medewerker, payroll, uitzendkracht, zzp’er, loonbedrijf: alle voor- en nadelen passeerden de revue. Klik hier voor de presentatie van Gibo Groep.

 • Het congres werd afgesloten door een discussie tussen de zaal en twee mensen op het podium. Links op de foto melkveehouder Hay Zeegers uit Wellerlooi (L.). Hij gaat voor automatisering, melkt nu 120 koeien met twee robots en wil uiteindelijk naar 3 miljoen kilo melk met vijf robots. Rechts op de foto Jay Waldvogel die het onder andere had over de mogelijkheid voor melkveehouders om via zijn coöperatie de voer- en melkprijs gedurende een jaar vast te leggen (clicken).

 • En zo sluit je een congres af: napraten onder het genot van een hapje en een drankje.

Rochus Kingmans

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer pieter

  die voor spelling kan ik ook wel doen

 • no-profile-image

  Boerderij Lid

  Dit is een uitstekend item voor de vraagbaak: <>

Of registreer je om te kunnen reageren.