Rundveehouderij

Foto & video

Nieuwe stal met buitenmelker

Jos en Mark van den Boogaard uit het Groningse Finsterwolde nemen hun splinternieuwe stal met 40 stands buitenmelker volgende week in gebruik.

Foto

 • In hun oude stal hebben Jos (65) en Mark (34) van den Boogaard een 2 x 8 melkstal. Met 175 melkkoeien zijn ze per melkbeurt 3,5 uur bezig. Door de nieuwe 40 stands buitenmelker van Dairymaster verwachten vader en zoon Van den Boogaard per melkbeurt 2 uur te kunnen besparen.


  Foto’s: Dennis F. Beek en tekst: Bouke Poelsma

 • De nieuwe stal van de familie Van den Boogaard heeft een capaciteit van 300 ligboxen. De bouw is in februari gestart. Op 18 november wordt de stal in gebruik genomen. De kosten bedragen in totaal zo’n €5000 per koe.

 • In de oude stal is sprake van overbezetting. Een gedeelte van het jongvee en enkele droge koeien zijn daarom al ondergebracht in de nieuwe stal. Vanaf volgende week is de nieuwbouw het onderkomen van het melkvee. De oude stal is bedoeld voor het jongvee en de droge koeien.

 • Met de nieuwe 40 stands buitenmelker kunnen 175 koeien in 1,5 uur worden gemolken…

 • …Dat is een heel verschil met de huidige situatie.

 • De twee voergangen bevinden zich aan de buitenzijdes van de stal. Hierdoor zijn hoge zijwanden nodig voor de machines. De koeien liggen 9 meter vanaf de zijkant van de stal.

 • De machinekamer en het tanklokaal bevinden zich aan de buitenkant van de stal. Op momenten dat het jongvee en de droge koeien vanuit de oude stal overgaan naar de nieuwbouw, blijft dit gedeelte mooi schoon.

 • Deze voorkoeler zorgt ervoor dat de melk wordt gekoeld naar 15 graden. Voor dit proces is per liter melk 3 liter water nodig.

 • De machinekamer is uitgerust met een koelaggregaat, twee waterboilers en een vacuümpomp.

 • Vanuit de watervoorzieningsruimte wordt water opgepompt en gezuiverd.

 • In de stal is een aparte schacht aangelegd voor de verschillende leidingen. Deze leidingen gaan onder de voergang door.

 • Met het oog op de toekomst is er in de stal ruimte vrijgemaakt voor een kleine koffiekamer.

 • Een brug is goedkoper dan een tunnel. Toch wordt de brug niet vaak gebruikt. Alleen als er monsters moeten worden genomen of er onderhoud moet worden gepleegd, is het noodzakelijk om de binnenkant van de buitenmelker te betreden.

 • Het schoonspuiten van de melkstal gaat met de zogenoemde washboom snel en gemakkelijk. Vanuit het midden van de melkstal loopt een buis over de koeien heen. Deze eindigt in een gele waterslang van twee meter. Door deze slang rond te trekken, is de ruimte snel gereinigd. Een onhandige, lange slang is niet nodig.

 • Met deze kast wordt onder meer het opdrijfhek geïnstalleerd en bestuurd. Ook kunnen vervelende koeien door middel van de cow moitvator uit de melkstal worden gedreven en is er een noodstop aanwezig om het melkproces stil te leggen.

 • De grote wachtruimte is uitgerust met een opdrijfhek. Deze is voorzien van een mestschuif, die de ruimte schoonhoudt.

 • De melkstal is uitgerust met een beweegbare putvloer. De vloer kan 20 centimeter omlaag of 20 centimeter omhoog

 • Een meedraaiende borstel houdt de onderring van de buitenmelker schoon.

 • In de hoek van de melkstal is een controlekamer ingericht. Hier worden gegevens ingevoerd. Met een netwerkaansluiting staat de kamer in verbinding met de computer in het woonhuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.