Rundveehouderij

Foto & video 1517 x bekeken 1 reactie

Huisvestingstrends op Eurotier

Nieuwe boxvormen zijn in opkomst. Zij staan naast de vele traditionele ligboxen op Eurotier. Een borstelbaan voor koeien viel in de prijzen.

Foto

 • De organisatie van Eurotier heeft een zilveren medaille toegekend aan een apparaat dat nog niet op de markt is. Slechts twee bedrijven hebben er één. Maar de marktkansen zijn groot voor de klauwenreiniger van Udo Schmidt. De eigenaar van een landbouwmechanisatiebedrijf sleutelde een borstelbaan in elkaar, zodat zijn dochter geen paardenhoeven meer op hoefde te beuren om die schoon te krabben. Het apparaat bleek echter een probaat middel op een veebedrijf met klauwproblemen.
  De loopbrug wordt in de terugloopgang van de melkstal gebouwd. Onder in hoogte verstelbare roosters draaien 18 borstels. Om en om in tegengestelde richting. Hierdoor reinigen ze zichzelf. Iedere keer dat een koe over het apparaat gaat wordt 54 gram vuil van de klauwen gepoetst, zo heeft de Landwirtschaftskammer beproefd. Dit valt onder de borstels op de bodem van het apparaat en wordt met een bodemketting en een vijzel afgevoerd in bijvoorbeeld een kruiwagen. Aan het krisperen van de borstels zijn de dieren volgens Schmidt snel gewend.
  Foto's: Henk Riswick, tekst: Jacco Keuper

 • De borstels in de eerste twee compartimenten van het apparaat zijn droog. Bij die in het laatste compartiment kan een desinfectiemiddel via het hart van de borstels op de klauw worden gebracht. Op probleembedrijven is het apparaat te combineren met een voetbad. De effectiviteit van die laatste stijgt door de borstelbaan: doordat de klauwen schoon zijn kunnen bacteriën zich minder verschuilen achter vuil en vervuilt het voetbad minder. Op bedrijven met normale klauwgezondheid is het apparaat voldoende om de klauwen gezond te houden.
  Het prijskaartje? €19.500.

 • De Zuidduitse stalinrichter Oberleitner maakt aanvegen van restvoer overbodig. De Feedloader, een kantelbare rubberschuif, drukt het voer met een simpele knopdruk aan.
  Het voer wordt tussen de schuif en het voerhek gedoseerd. De afstand is naar wens verkrijgbaar van 0,80 tot 1,20 meter vanaf het voerhek. De rubber flap voorkomt dat de dieren het voer ver op de voergang kunnen drukken

 • Als het meeste is weggevreten, kan het laatste voer eenvoudig naar de koeien worden gedrukt door de schuif te kantelen. Als op de hefknop wordt gedrukt rolt een stang hefbanden op. Deze beuren hefarmen op, die de schuif laten kantelen.

 • Een ingenieus systeem van sleuven en pallen zorgt ervoor de schuif inklapt als deze verder wordt geheven. Dan is de trog vrij om de voerresten weg te vegen. Als de schuif daarna wordt neergelaten zakt deze automatisch in de startpositie en kan de cyclus opnieuw beginnen.
  Het systeem is onderhoudsvrij en past op elk type voerhek. Standaardprijs (bij afname van 30 meter) is € 150 per strekkende meter.

 • Stalinrichter Wilhelm Kristen toont een fluisterstil voerhek.

 • Het Futura-hek heeft een kunststofhuls in het draaipunt verwerkt. Daarboven en onder zijn twee rubberdoppen op de zwenkstang aangebracht.

 • De sluiting bovenop de buis is van kunststof: zowel de nokken op de bovenbuis als het uiteinde van de zwenkstang.

 • De nok bovenin de zwenkstang is verstelbaar in lengte met een knop op de zwenkstang. Door de nok in de zwenkstang te schuiven kan een individueel dier ontgrendeld worden. Door het naar boven te zetten blijft dat hek vergrendeld terwijl de rest vrijgelaten wordt. Een hek van de standaardmaat (vijf vreetplaatsen) kost €110.

 • Traditionele ligboxen zijn er te kust en te keur op de beurs. Iedere stalinrichter heeft wel één of meerdere varianten staan. Opvallend is dat afwijkende vormen in opkomst zijn. Zo toont het Deens-Nederlandse bedrijf Cow-Shopping de Greenstall. Niets meer dan een ruim 6 centimeter dikke buis van PVC stuurt de koeien naar de juiste plek. De kern van de flexibele buis is met glasvezel versterkt. De opvallende gekleurde buis staat schuin omhoog en is bevestigd met een veerconstructie zodat koeien niet meer klem komen te liggen. Een scharnierende gebogen stalen pijp functioneert als schoftboom. Kosten: bij een dubbele rij €166 per plaats, bij een enkele €175.

 • Een stuk goedkoper en zeker ook flexibel is de boxafscheiding van Teiba. Deze vinding van de uit het Emsland (D.) afkomstige veehouder Alfons Teipen steekt ook schuin omhoog. De glasvezel ‘sprieten’ zijn alleen een stuk dunner dan de Greenstal. Om te voorkomen dat koeien dwars door de boxen lopen is in de schoftboom (een dikke houten balk) ook een rij afscheiders aangebracht. De glasvezel stokken zijn als een dikke spijker in kunststof houders en de schoftboom geslagen. Prijs: €80-90 per plaats.

 • In de stand van het Italiaanse Total Dairy Management prijkt een gebogen stalen pijp als boxafscheider. De zogenoemde ‘Boomerang’ is ontworpen naar de vorm van koeien en geeft het dier meer vrijheid en minder stress volgens de leverancier. De gedachte is dat het dier wel optisch een barrière heeft die het ‘in het juiste parkeervak’ stuurt voor het gaan liggen, maar dat het dier geen staal voelt als het eenmaal ligt. Ook bij de schoftboom is het optische effect belangrijk. Deze bungelt namelijk aan 30 centimeter lange kettingen boven de box.
  Het uiteinde van de van 3 inch dikke pijp zit 36 centimeter binnen de achterrand van de box. Daarom zullen koeien zich volgens TDM niet stoten aan het uitstekende staal. Deze boxafscheiding kost € 140 per stuk.

 • Niet geheel nieuw (in Zuid-Duitsland zijn ze al meer dan tien jaar op de markt), wel bijzonder van vorm zijn beweegbare houten schotjes als afscheiding. Ook hier is het koecomfort de reden. De afscheiding kan gemakkelijk een paar decimeter wijken als koeien ertegen drukken. Rubber nokken rond het bevestigingspunt zorgen ervoor dat het altijd weer in de oorspronkelijke stand terug komt. Er is geen schoftboom, maar een met pvc afgeschermde ketting aan een trekveer. De koe kan daardoor naar voren uit de box vluchten als ze bijvoorbeeld besprongen wordt in de box. Door het draaisysteem is het geen goedkope oplossing: stalinrichter Wilhelm Kristen rekent €150-160 per plaats.

 • TDM toont ook een bijzondere boxbedekking. De Smart houdt het midden tussen een diepstrooiselbox en een mat. De rubbermat is namelijk voorzien van ribbels van een paar centimeter hoog. Deze houden het strooisel op zijn plek. Het rubber is volgens de leverancier uitgebreid getest onder laboratoriumomstandigheden en zeer duurzaam. Er is een speciale krabber met inhammen om de ruimte tussen ribbels achterin de box te kunnen reinigen. In een rij met boxen zijn de matten eenvoudig met nokken en een pen/gat-verbinding aan elkaar te koppelen. Een exportprijs is er nog niet, maar in Italië kost de mat €125 per box.

 • Er is een speciale krabber met inhammen (hier zonder steel) om de ruimte tussen ribbels achterin de box te kunnen reinigen. In een rij met boxen zijn de matten eenvoudig met nokken en een pen/gat-verbinding aan elkaar te koppelen. Een exportprijs is er nog niet, maar in Italië kost de mat €125 per box.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Natanael Verburg

  Ik zou graag iets meer willen weten over deze boxafscheider, de zogenoemde ‘Boomerang’ van de Italiaanse Total Dairy Management. Ik heb op hun site gekeken maar kan niet veel informatie krijgen, over de maten vooral.
  Zou u wat op kunnen sturen?

  Bedankt

  Natanael Verburg

Of registreer je om te kunnen reageren.